nieuws uitgelicht

Neuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in brein

Neuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in brein Elon Musk - ingenieur en ondernemer bekend van onder andere Paypal, Tesla en SpaceX - is in 2016 met zijn bedrijf Neuralink begonnen om te onderzoeken of er door middel van implantaten een draadloze verbinding kan worden gemaakt tussen het menselijk brein en computers om zo de mens en kunstmatige intelligentie dichter bij elkaar te brengen. Dit klinkt als sciencefiction maar deze toekomst is misschien toch dichterbij dan je denkt. Hoe staat de techniek er anno 2018 voor en waarom gelooft Neuralink dat het implanteren van kunstmatige intelligentie in het menselijk brein in de toekomst misschien zelfs wel noodzakelijk is? Zijn we in de toekomst allemaal cyborg (half mens, half robot)?

Neuralink en Elon Musk

Neuralink, opgestart in 2016 door onder andere Elon Musk, focust op brein-computerinterfaces en neuro-protheses met als doel het ontwikkelen van een implantaat brein-computerinterface die met een zeer hoge bandbreedte informatie tussen beiden kan gaan uitwisselen. Elon Musk is de CEO van dit in San Francisco gevestigde bedrijf.

Op de korte termijn wil Neuralink het voor elkaar krijgen apparaten te ontwikkelen om ernstige hersenziekten en hersenbeschadigingen te kunnen behandelen die zijn veroorzaakt door een beroerte. Op de langere termijn echter is het doel van het bedrijf om technologie te ontwikkelen die de mentale capaciteiten van mensen significant zullen gaan verbeteren. Klinkt als sciencefiction? Dat is ook niet zo vreemd want een deel van Elon Musk's inspiratie voor de creatie van Neuralink is ook een sciencefictionconcept genaamd Neural Lace dat deel uitmaakt van het fictieve universum in de reeks romans genaamd The Culture van de schrijver Iain M. Banks.

Bron: Spirit111, PixabayBron: Spirit111, Pixabay

Is Iain M. Banks' The Culture onze toekomst?

The Culture is een futuristische, interstellaire utopie vol humanoïden, buitenaardse wezens en zeer geavanceerde kunstmatige intelligentie die met elkaar samenleven verspreid over het Melkwegstelsel. In die serie is Neural Lace een technologie van brein-computerinterfaces die het mogelijk maakt voor mensen te kunnen concurreren met kunstmatige intelligentie (AI).

In 2016 begon Elon Musk met het financieren van research ter ontwikkeling van een zelfde soort Neural Lace-technologie. Deze opkomende technologie zou het in de toekomst dus mogelijk maken voor mensen om hun hersenen te kunnen verbinden met computers en het internet.

Dit zou mogelijk moeten zijn door kleine elektroden in de hersenen te implanteren. Het resultaat zou zijn dat het geheugen en cognitieve vaardigheden worden verbeterd door effectief mensen en kunstmatige intelligentie samen te voegen.

Elon Musk, die al verschillende succesvolle bedrijven runt, heeft zijn angsten voor kunstmatige intelligentie al meerdere keren uiteengezet. Hij denkt dat de snelle vooruitgang in kunstmatige intelligentie, zoals we die anno 2018 al zien, gaat betekenen dat mensen op een bepaald moment in de toekomst op een manier samen moeten gaan gaan met kunstmatige intelligentie of anders irrelevant worden. Wanneer hem wordt gevraagd waarom hij Neuralink heeft opgericht antwoordt hij dat het 'existentiële risico te groot is om het niet doen’.

Neuralink is een mix van futuristische wetenschap and hersenchirurgie. Door het menselijk brein rechtstreeks met computers en andere elektronische apparaten te verbinden via cybernetische implantaten kan het brein straks communiceren met gadgets en programma’s.

Elon Musk denkt dat deze ‘brain-to-machine’ of brein-computerinterface een belangrijk onderdeel is van de toekomst van de mensheid. Het is dus al bekend dat Elon Musk en anderen bezorgd zijn over de impact van kunstmatige intelligentie op de wereld en de toekomst van de mensheid zoals wij die kennen. Een oplossing zou zijn om via de interfaces van Neuralink de intelligentie van de mens te vergroten tot gelijk aan die van de kunstmatige intelligentie, op die manier zouden mensen dus over ‘superintelligentie’ beschikken.

Kunstmatige intelligentie implanteren in het menselijk brein: feit of fictie?

Samengaan met kunstmatige intelligentie? Superintelligentie? Het klink allemaal heel ver weg, blijft dit niet gewoon sciencefiction? Hier valt geen eenduidig antwoord op te geven. Maar op een bepaalde manier zijn we anno 2018 al superintelligente cyborgs: “Met een smartphone in je hand heb je nu al meer kennis, kunde en misschien zelfs wel macht dan de minister president van de Verenigde Staten 20 jaar geleden had”, aldus Musk [1].

Neuralink: hoe werkt Neural Lace dan precies?

Volgens Elon Musk zullen mensen zonder een vorm van Neural Lace-technologie niet in staat zijn gelijke tred te houden met de snelle vooruitgang in de kunstmatige intelligentie. Hij zegt dat er dan een goede kans is dat mensen relatief gezien het intellectuele equivalent van een huiskat zullen hebben.

Dus hoe wil hij dat dan precies oplossen? Kort gezegd is Neural Lace een extreem dun gaasje dat in de schedel wordt geïmplanteerd en een aantal elektroden vormt die in staat zijn om de functie van een menselijk brein te controleren en op die manier mensen naar een hoger niveau van cognitieve capaciteit kan brengen. De Neural Lace zou op een bepaald moment mensen informatie kunnen laten uploaden en downloaden vanaf een computer. Een beetje zoals Neo in de filmserie The Matrix doet om nieuwe vaardigheden te leren of nieuwe informatie in te winnen.

Om de Neural Lace in te brengen wordt een kleine naald met het opgerolde netwerk in de schedel geplaatst. Het gaas wordt vervolgens geïnjecteerd en ontvouwen bij injectie waarbij het over de hersenen heen gaat liggen. Eenmaal ingebracht integreert het netwerk zichzelf met het menselijk brein. Het zou dan een perfecte symbiose tussen mens en machine moeten creëren.

Hoe dit allemaal precies werkt is echter nog niet duidelijk, het onderzoek van Neuralink is nog niet zo ver gevorderd. Ook is het natuurlijk nog de vraag of dit project van Elon Musk überhaupt ooit zal slagen, tot nu toe (lees 2018) is er namelijk nog geen belangrijke doorbraak naar buiten gebracht. Desalniettemin is het een interessante gedachte en zeker een techniek die in de gaten gehouden moet worden, als dit namelijk precies zo gaat werken als Elon Musk voor ogen heeft zou het gigantische consequenties hebben voor hoe we hier op aarde leven.
© 2018 - 2024 Bas-s, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperloop in Europanieuws uitgelichtHyperloop in EuropaDe Hyperloop, het futuristische supersnelle nieuwe transportsysteem is volop in ontwikkeling. Hoewel het initiatief bij…
Hyperloop, sneller reizen mogelijk gemaaktHyperloop, sneller reizen mogelijk gemaaktDe Hyperloop is een nieuw soort transportsysteem dat steden met elkaar in verbinding dient te brengen. De Hyperloop moet…
Kunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI), ook wel artificial intelligence (AI) genoemd is een term waarmee aangeduid wordt dat een…

De duim – een anatomisch meesterwerkDe duim – een anatomisch meesterwerkHet belang van de duim. Dat klinkt gewichtig. De duim en alles wat men ermee doet en kan is immers zo vanzelfsprekend. D…
Het urinestelsel; de werking van de nieren en urineHet urinestelsel; de werking van de nieren en urineHet urinestelsel in het menselijk lichaam produceert urine en zorgt ervoor dat het ook weer uitgescheiden wordt uit ons…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheDigitalArtist, Pixabay
  • [1] https://www.theverge.com/2016/6/2/11837854/neural-lace-cyborgs-elon-musk
  • [2] https://www.youtube.com/watch?v=I2cUMvyTa-w
  • [3] https://waitbutwhy.com/2017/04/neuralink.html
  • Afbeelding bron 1: Spirit111, Pixabay
Bas-s (20 artikelen)
Laatste update: 05-11-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.