Hyperloop, sneller reizen mogelijk gemaakt

Hyperloop, sneller reizen mogelijk gemaakt De Hyperloop is een nieuw soort transportsysteem dat steden met elkaar in verbinding dient te brengen. De Hyperloop moet het mogelijk maken om sneller op plaats van bestemming te zijn, doordat er hogere snelheden mogelijk gemaakt worden. Het transportsysteem is bedacht door Elon Musk, oprichter van onder andere Tesla Motors. Met het systeem wil hij een transportsysteem creëren dat sneller, effectiever en daarnaast goedkoper dient te zijn dan de huidige transportmiddelen.

Elon Musk

De Hyperloop is bedacht door Elon Musk die het systeem bekend heeft gemaakt in augustus 2013. Vervolgens heeft Elon Musk het Hyperloop Transportation Technologies opgericht welke verschillende samenwerkingen is aangegaan met andere organisaties, waaronder Aecom als financieringsbedrijf.

Elon Musk is geboren op 28 juni 1971 en staat bekend als Amerikaans ingenieur en ondernemer. Hij is geen nieuwkomer of onbekende als het gaat om nieuwe technieken. Zo is hij de oprichter van Tesla Motors en PayPal. Daarnaast is hij algemeen directeur van SpaceX.

Werking van de Hyperloop

De Hyperloop bestaat uit een frame waarin buizen worden bevestigd. Deze buizen kunnen haast volledig vacuüm getrokken worden, waardoor er een zeer lage luchtdruk ontstaat. In deze buizen zullen compacte wagonnetjes geplaatst worden. Doordat de luchtdruk zo enorm laag is, is het mogelijk om met veel minder energie dan in de open lucht te bewegen. Hierdoor moet het mogelijk zijn om met veel hogere snelheden te kunnen bewegen dan huidige treinen kunnen. Snelheden tot wel 1220 km/h zijn volgens Elon Musk hierbij geen uitzondering. Door middel van alternatieve energie zullen de voertuigen in beweging gebracht dienen te worden. Deze energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en windturbines.

Capsules

Zoals bij een normale trein wagons worden gebruikt, wordt er bij de Hyperloop gebruik gemaakt van capsules. De capsules zullen ongeveer om de 2 minuten vertrekken vanuit Los Angeles of San Francisco. In de piekuren kunnen de capsules zelfs om de 30 seconden tijd vertrekken vanaf het station. Tijdens de weg die wordt afgelegd worden de capsules 37 km van elkaar af gescheiden in de tunnels.

Zitplaatsen

Iedere capsule beschikt over de ruimte om 28 passagiers te kunnen vervoeren. Daarnaast is er een tweede systeem uitgewerkt, waarin het mogelijk is om 3 auto's mee te vervoeren in combinatie met passagiers in een capsule.

Buizenstelsel

Het buizenstelsel wordt vervaardigd uit staal. Twee buizen zullen aan elkaar bevestigd worden, waardoor er in ieder van de buizen één richting op verplaatst kan worden.

Hyperloop Transportation System

De Hyperloop zal in eerste instantie toegepast worden als transportsysteem tussen Los Angeles en San Francisco. Om te reizen tussen de twee genoemde locaties zijn er in 2015 een aantal mogelijkheden, dit zijn de volgende:
  • 1 uur en 15 minuten per vliegtuig, kosten gemiddeld $158 (per september 2013)
  • 5 uur en 30 minuten met de auto, kosten gemiddeld $115 (per september 2013, gem. $4/gallon)

In 2015 is er sprake van een lopend project dat mogelijk aangelegd zal worden, de California High Speed Rail. Deze zal met een gemiddelde snelheid van 264 km/h kunnen reizen. Het systeem brengt echter een aantal grote nadelen met zich mee, de snelheid is nog steeds niet enorm, de kosten voor aanleg zijn zeer hoog en daarnaast is er veel omgevingsgeluid dat veroorzaakt wordt door de rijdende treinen.
  • 2 uur en 38 minuten met de trein voor de huidig geplande "California High Speed Rail". De kosten van dit systeem zullen ongeveer $68,4 miljoen US Dollar bedragen.

De Hyperloop dient beter te zijn dan de genoemde transportmiddelen die toegepast worden. Daarnaast dient het veiliger te zijn, sneller, goedkoper en immuun te zijn tegen weers- en natuurincidenten zoals aardbevingen. Met de Hyperloop zou de reistijd tussen Los Angeles en San Francisco 35 minuten bedragen, wat aanzienlijk sneller is dan de huidige transportmethoden.

De totale kosten om de Hyperloop aan te leggen worden geschat op onder de 6 miljard euro. Geschat wordt dat, wanneer de kosten worden verspreid over een termijn van 20 jaar, een enkele reis-ticket ongeveer $20 US Dollar zal bedragen.

Hyperloop-testcircuit

In de buurt van Los Angeles wordt gewerkt aan een testcircuit, dit circuit zal in 2016 operationeel zijn. Het prototype van de Hyperloop legt zijn weg af over een circuit van ruim 8 kilometer door de Quay Valley in Californië. Aan het project werken momenteel (2015) meer dan 400 mensen. Deze mensen zijn niet in dienst, maar werken bij bedrijven als NAS, Boeing en SpaceX. De mensen werken in ruil voor aandelen in de organisatie.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperloop in Europanieuws uitgelichtHyperloop in EuropaDe Hyperloop, het futuristische supersnelle nieuwe transportsysteem is volop in ontwikkeling. Hoewel het initiatief bij…
Trainstation: Tips voor beginnende spelersTrainstation: Tips voor beginnende spelersTrainstation, een in-browser game, is een spel ontworpen en uitgebracht door PixelFederation. Het is te spelen via een p…
Capsule breken en doorslikkenCapsule breken en doorslikkenMedicijnen in de vorm van een capsule zijn voor sommige mensen een probleem om door te slikken. De capsule glijdt soms m…

Potentie van het 3D-printenPotentie van het 3D-printenHet 3D-printen is een relatief nieuwe productietechniek. De mogelijkheden lijken oneindig als verwoord door de enthousia…
Zilverstaal: Eigenschappen en toepassingenZilverstaal: Eigenschappen en toepassingenZilverstaal is een hoog koolstofhoudende gereedschapsstaal, geslepen en gepolijst met nauwe toleranties. Er komt geen zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sam churchill, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://waitbutwhy.com/2015/06/hyperloop.html
  • http://www.teslamotors.com/sites/default/files/blog_attachments/hyperloop_alpha3.pdf
  • http://tweakers.net/nieuws/104871/bouw-hyperloop-testcircuit-neemt-serieuze-vormen-aan.html
  • http://www.wired.com/2015/08/elon-musk-hyperloop-project-is-getting-kinda-serious/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.