Funderingsherstel

Funderingsherstel Funderingsherstel is het herstellen van de draagkracht van de fundering. In veel gevallen betekent het herstellen van de fundering, het aanbrengen van een nieuwe fundering met afdoende draagkracht. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen gebeurt het ook dat alleen de rotte en delen van een fundering wordt vervangen. Daarnaast zijn er sinds een aantal jaar ook producten op de markt, waarmee juist de te weinig draagkrachtige laag onder de fundering wordt aangepakt en versterkt.

Oorzaak aanpak fundering

Het herstellen van de fundering van een woning kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat een woning zodanig verbouwd gaat worden, dat de huidige funderingswijze op zand (ook wel fundering op staal genoemd) niet meer draagkrachtig genoeg is. In dat geval kan alsnog een fundering op palen gemaakt worden.

Veel problemen komen voort uit oudere funderingen met funderingen die op houten palen zonder betonoplegger staan. Op zich is deze funderingswijze niet slecht en in sommige gevallen zelfs nog steeds wel toegepast. Dit soort funderingen dient echter volledig in het grondwater te staan. Mocht door invloeden dan ook het grondwater gaan zakken, dan komen de houten palen in de droge grond te staan. Hierdoor gaan de houten palen rotten.

Eerste tekenen en gevolg van verzwakte fundering

Het gevolg van een verzwakte fundering tekent zich in eerste instantie af door scheuren in de gevels. Ook kunnen deuren gaan klemmen. Om te weten te komen of de woning verder zakt, of scheuren groter worden kan een zogenaamde 0-meting worden gedaan. Deze 0-meting wordt uitgevoerd vanaf een vast punt buiten de woning. Bijvoorbeeld op een vlakke stoep. Met een waterpasinstrument, theodoliet of een 3d-laserscanapparaat wordt een meting gedaan vanaf een vaste constante. Bijvoorbeeld een brug, of een ander gebouw waarvan zeker kan worden vastgesteld dat deze niet zakt. Vanaf daar wordt een meting gedaan naar het door een verzwakte fundering aangetast gebouw. Dit is een eerste meting. Tijdens een tweede meting (bijvoorbeeld na een half jaar) kan worden gekeken of het gebouw is gezakt door de apparatuur op dezelfde plek op te stellen en uit te meten vanaf hetzelfde vaste punt.

Wijze van funderingsherstel

Er zijn verschillende manieren om een fundering te herstellen. Dit is afhankelijk van de wens van de gebruiker van het gebouw.

Kunsthars

De grond onder de fundering kan worden geïnjecteerd met een kunsthars. Deze kunsthars is een tweecomponentenhars die onder de fundering wordt gespoten door middel van in de grond te boren gaten. Na een aantal seconden expandeert de kunsthars. De expansie zal plaatsvinden in de richting van de minste weerstand. Dit betekent juist naar die plekken toe waar het meeste nodig is.

Paalkop vervangen

In sommige gevallen is het mogelijk om alleen de paalkop van de houten heipalen te vervangen door betonnen paaldelen. Dit kan alleen bij vurenhouten palen. Het is van belang om dan te weten of de heipalen nog voldoende draagkracht hebben. Wanneer de rest van de palen onder de betonnen paalkop onder de laagst mogelijke grondwaterstand blijven, is het probleem van verder rotten verholpen.

Nieuwe fundering

Een nieuwe fundering met uit de muur gedrukte palen. Hierbij worden inkassingen (gaten) in de muur gemaakt. Daarin worden dan gesegmenteerde palen geplaatst en naar beneden gedrukt.

Betonnen tafelconstructie

Een veel gebruikte methode, is de methode met een betonnen tafelconstructie. Het nadeel hiervan, is dat het hele gebouw dan leeggehaald moet worden. Bij deze methode wordt de begane grondvloer verwijderd. De ondergrond wordt opgehoogd tot het niveau van de onderkant van de tafelconstructie. Dan worden er aan de binnenzijde van de buitenmuren en dragende muren, trillingsvrije heipalen geslagen. Dan wordt er een betonnen werkvloer gestort van een geringe dikte en worden er sparingen/inkassingen in de muur gemaakt. Deze inkassingen worden voorzien van speciale stalen vijzels om de muur te stabiliseren en instorten te voorkomen. In de inkassingen worden wapeningskorven geplaatst van betonijzer. Deze worden verankerd aan de wapeningsnetten die in de ruimte op de betonnen werkvloer komen te liggen. De inkassingen en vloer/tafelconstructie worden gestort. Op deze manier krijgt de tafelconstructie een dragende functie en zal de buitenmuren en dragende binnenmuur gaan dragen. De woning, of het gebouw kan vervolgens weer volledig opnieuw worden ingedeeld.
© 2016 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WO II: Jaques StosskopfWO II: Jaques StosskopfVeel mensen kennen Donitz en zijn U-boot (onderzeeër) leger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel Britse en Amerikaa…
Bouwkundige begrippen, encyclopedie met woorden en termenBouwkundige begrippen, encyclopedie met woorden en termenBouwkundige begrippen op een rijtje. Als leek is het in overleg met deskundigen soms moeilijk om de bouwkundige begrippe…
Betonpalen, hoe worden deze aangelegd of gemaakt?Betonpalen, hoe worden deze aangelegd of gemaakt?Heien is een vanzelfsprekende manier om palen aan te leggen, echter het is niet de enige manier om een fundatie op palen…
De verzilverlening voor senioren: verbouwing eigen woningDe verzilverlening voor senioren: verbouwing eigen woningVanaf 57 jaar wordt u voor een hypotheek tot de senioren gerekend. Voor deze groep mensen heeft het Stimuleringsfonds Vo…

De geschiedenis van de ritssluitingDe geschiedenis van de ritssluitingDe rits zoals we deze nu kennen, bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Pas in 1923 vond de echte doorbraak plaats. Tot die…
C35 veredelingsstaal: Eigenschappen en toepassingenC35 veredelingsstaal: Eigenschappen en toepassingenC35 ongelegeerd veredelingsstaal volgens EN 10083, voor onderdelen in de algemene machine- en voertuigbouw. C35 behoort…
Bronnen en referenties
  • www.uretek.nl
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.