Techniek op menselijke maat

Techniek op menselijke maatWat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van technische producten met betrekking tot de menselijke maat?

Doelgroep

Ieder product heeft een doelgroep. Of de groep groot of klein is, de mensen verschillen. Daar moet de ontwerper rekening mee houden.

Gebruik

Mensen uit de doelgroep moeten gemakkelijk snappen hoe ze een product moeten gebruiken. Ook moet een ontwerper rekening houden met de lichaamsafmetingen van de mensen uit de doelgroep. Gebruiksvriendelijke ontwerpen stelt de toekomstige gebruiker centraal.

Percentiel-waarden

Bij het ontwerpen van ergonomische gebruiksvoorwerpen zijn P(ercentiel)-waarden van lichaamsmaten belangrijk. Die lopen van 1 naar 100. Als iemand bijvoorbeeld een P5-lengte heeft, wil dat zeggen dat hij kleiner is dan 95% van alle mensen. Niet alleen lichaamsmaten, maar ook voor kracht en waarnemingsvermogen zijn er percentieltabellen.

Ontwerpstrategieën

Hoe ontwerpers P-waarden gebruiken verschilt per product en per onderdeel.
Bij het ontwerpen van technische producten en meubels worden vijf strategieën onderscheiden:
  • Laag-percentielstrategie (deurbel niet te hoog)
  • Hoog-percentielstrategie (lange mensen ook zonder bukken onder de deur door)
  • Gemiddeld als maatstaf (stoelen, hoogte wc-pot)
  • Verstelbaarheidsstrategie (hoogte douchekop iedereen kan eronder)
  • Variantenstrategie (auto met zowel automatische als met handmatige ramen)

Ergonomisch ontwerpen

Ergonomisch ontwerpen streeft ernaar apparaten en gebruiksvoorwerpen geschikt te laten zijn voor zoveel mogelijk mensen. De economische belangen rond de ontwikkelingen en verkoop van een nieuw product bepalen voor een groot deel de speelruimte van ergonomische aanpassingen.
© 2008 - 2025 Dvdbogart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Solar / Vwo 2 / deel Leerlingenboek / isbn:9001499538