Pentagon (kantoorgebouw)

Pentagon (kantoorgebouw) Het Pentagon is van de Amerikaanse regering en staat in de hoofdstad Washington. In dit kantorengebouw worden beslissingen genomen die met veiligheid, oorlog en de verdediging van de Verenigde Staten te maken hebben. De ongeveer 23.000 mensen die werken in het Pentagon zijn werkzaam voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Geschiedenis

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren er maar liefst 17 kantoren van het Amerikaanse ministerie van Defensie verdeeld over heel Washington. Omdat dit erg onhandig was, werd besloten alles in een gebouw te vestigen. Dat gebouw bleek al snel veel te klein te zijn en daarom werd er door brigadier generaal Brehon Somervell in 1941 aan zijn personeel opdracht gegeven een plan te maken voor een veel groter gebouw. Architect George Bergstrom was degene die het mocht ontwerpen. Op 11 september 1941 werd begonnen met de bouw van het enorme gebouw. 13.000 mensen werkten in ploegendiensten zodat er 24 uur per dag, non-stop gebouwd kon worden.
Voordat de bouw van het Pentagon begon was uitgerekend dat er 35 miljoen dollar voor nodig was. Op 15 februari 1943, de dag waarop het gebouw klaar was, bleek echter dat er 83 miljoen dollar was nodig geweest voor de realisatie ervan. Dit komt omdat er in het begin was besloten drie verdiepingen te bouwen. Doordat de Japanners in 1941 de Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor aanvielen werd besloten er een vierde verdieping op te bouwen. Later werd het Pentagon zelfs verhoogd en uitgebreid met een vijfde verdieping.

Sinds 1990, bijna 50 jaar na de bouw, werd besloten dat het Pentagon aan een opknapbeurt toe was. Het gebouw werd in fases opgeknapt zodat het personeel ongestoord kon doorwerken. Er werden nieuwe pijpleidingen en elektriciteitsleidingen aangelegd en de muren en ramen werden versterkt. Dat bleek wel nodig te zijn, zeker nadat er op 11 september 2001 een vliegtuig in het gebouw neerstortte op een opgeknapt deel. Het vliegtuig drong niet erg ver het gebouw in vanwege de sterke muren. Ondanks dat vielen er toch nog 189 doden. Inmiddels is het beschadigde deel al weer herbouwd.

Vorm

Het Pentagon heeft, zoals de naam al zegt, de vorm van een vijfhoek. Zo’n soort vijfhoek wordt ook wel een pentagram genoemd. Het Griekse woord ‘penta’ staat voor vijf. Het pentagram is het symbool voor bescherming en geluk.

Feiten en cijfers

Qua hoogte is het Pentagon niet erg bijzonder, qua grote wel. Bij het gebouw horen dan ook de nodige cijfers. Een opsomming:
 • Voor de bereikbaarheid van het Pentagon is 48 kilometer snelweg aangelegd en zijn 21 bruggen gebouwd.
 • Er liggen 8770 parkeerplaatsen op het terrein van het kantoorgebouw.
 • Het Pentagon beschikt over 131 trappen, 19 roltrappen en 13 liften.
 • Er zijn 691 waterfonteintjes en 284 toiletten.
 • In het Pentagon hangen 16.250 lampen waarvan er ongeveer 250 per dag van moeten worden vervangen.
 • Er zijn 23.000 mensen werkzaam die iedere dag ongeveer 200.000 telefoontjes plegen.
 • Het Pentagon ontvangt maandelijks zo’n 1,2 miljoen postpakketjes.
 • Het Pentagon is 22 meter hoog en heeft een oppervlakte van 585.000 m². 333.000 m² is in gebruik als kantoorruimte.
 • Er is plaats voor 40.000 werknemers in het Pentagon. Slechts ongeveer de helft wordt gebuikt door mensen: 23.000.
 • Bij de bouw is 313.486 kubieke meter cement gebruikt.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Politiek voor kinderen: hoe werkt de regering?Nederland heeft een regering die bestaat uit ministers en een koning(in). Maar wat doet een regering precies en hoe is d…
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Roemenië, Boekarest en het paleis van het VolkRoemenië, Boekarest en het paleis van het VolkBoekarest is een stad die bijna 550 jaar oud is. Er gaat een legende over de stichting van de stad, maar historisch gezi…

Satelliet (voorwerpen rond een planeet)Satelliet (voorwerpen rond een planeet)Alle voorwerpen die rond een planeet zweven zijn satellieten. Satellieten die door mensen gemaakt zijn worden kunstmanen…
Paperclip (stukje ijzer)Paperclip (stukje ijzer)Een paperclip is een stukje ijzer dat in een zodanige manier is gebogen dat het papier bij elkaar kan houden. Jaarlijks…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.