Satelliet (voorwerpen rond een planeet)

Satelliet (voorwerpen rond een planeet) Alle voorwerpen die rond een planeet zweven zijn satellieten. Satellieten die door mensen gemaakt zijn worden kunstmanen genoemd. Er zijn heel veel verschillende soorten satellieten: communicatiesatellieten, spionagesatellieten, weersatellieten en navigatiesatellieten.

Geschiedenis

Na de tweede wereldoorlog waren de Russen in een concurrentiestrijd met de Amerikanen. Allebei wilden ze als eerste een voorwerp in de ruimte brengen. Op 4 oktober 1957 lukte het de russen. De Spoetnik-1 bleef 92 dagen rond de aarde draaien en stortte daarna neer. De Spoetnik-1 was niet meer dan een ijzeren bol met een antenne die radiosignalen uitzond. Niet iedereen geloofde dat het de Russen was gelukt. Maar ’s nachts kon je de Spoetnik-1 de hemel zien vliegen, dit leverde het bewijs.

Satelliet lanceren

Satellieten worden meestal in een baan om de aarde gebracht door raketten. De meeste landen hebben platformen om deze raketten te lanceren. Raketten worden horizontaal gelanceerd, hierdoor heeft de satelliet de minste brandstof nodig. Nadat de raket is opgestegen kan de raket automatische aanpassingen maken om in zijn geplande baan te blijven. De meeste raketten worden naar het oosten toe gelanceerd, omdat dan de krachten het grootst zijn. De aarde draait namelijk naar het oosten en daardoor krijgt de raket de meeste kracht mee als deze ook richting het oosten gelanceerd wordt.

Oude satellieten worden meestal in een baan om de aarde gelaten of worden terug naar de aarde gebracht. Als de informatie die een satelliet verzameld heeft al verwerkt is verbrandt hij meestal in de atmosfeer. Is er nog wel waardevolle informatie aan boord, dan laten ze de satelliet een stuk rustiger landen. Wanneer een satelliet recht door de dampkring gaat, zal hij helemaal verbranden. Wanneer hij onder een bepaalde hoek de atmosfeer binnenkomt, blijft hij heel.

Sondes

Satellieten die ver van de aarde worden gestuurd noemen we sondes. Een dergelijke satelliet maakt verre reizen naar paneten. Die sondes keren vrijwel nooit terug op aarde en blijven voor eeuwig in het heelal rondzweven. Meestal maken deze satellieten foto’s en analyses van de oppervlakte en atmosfeer van andere planeten of manen.

Soorten satellieten

Er zijn verschillende soorten satellieten. Hieronder staat daar een opsomming van:

Communicatiesatelliet

Deze satellieten zorgen ervoor dat telefoon en ander dataverkeer over grote afstanden kan worden verstuurd. De belangrijkste onderdelen van deze satellieten zijn de transformators. Deze kunnen een radiosignaal van een bepaalde frequentie oppikken en kunnen dit weer terugzenden in een andere frequentie. Een communicatiesatelliet bevat meestal honderden of zelfs duizenden van deze transformatoren.

Spionagesatelliet

Een spionagesatelliet is uitgerust met kostbare optische apparatuur. Een dergelijke satelliet kan zijn wat er op aarde gebeurt. Sommige spionagesatellieten maken gewone foto’s, anderen fotograferen de warmte . Je kunt dan gewoon door een gebouw heen kijken en zien wat er in een gebouw staat. Hoe goed een tegenstander zich ook verbergt, door de warmte zal de satelliet hem toch vinden.

Weersatelliet

Weersatellieten helpen weermannen om het weer te kunnen voorspellen, of kunnen aan de hand van de gegevens van de satellieten uitleggen wat er op dat moment gaande is. Een voorbeeld hiervan zijn de weerkaartjes op tv. De satelliet bevat meestal camera’s die de foto's van het weer kunnen terugsturen.

Navigatiesatelliet

Deze satellieten helpen schepen, vliegtuigen en auto’s om te navigeren. Dit gaat via een GPS systeem.

Ruimteschild

De Amerikaanse president George W. Bush heeft plannen om een enorm ruimteschild te maken. Met dat schild kunnen vijandelijke raketten precies worden gevolgd. Vanaf de aarde kan dan een tegen raket worden gelanceerd die de vijandige raket vernietigt. Sommige mensen zijn niet meer zo zeker van het nut van dit schild. De aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center had met dat schild niet voorkomen kunnen worden.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Ruimtepuin: afval en rommel in de ruimteAfval en rommel in de ruimte: ook in de ruimte barst het van het afval, zwerfafval en ruimteschroot. Nog niet eens zo la…
Britse BBC FTA tv via de Astra satellietBehalve de BBC tv zenders is sinds kort de commerciële Channel4 FTA (ongecodeerd, lees: gratis) te ontvangen op de Engel…
Internet via de satellietInternet via de satellietIedereen die zich buiten het breedband Internet gebied bevindt, heeft sinds kort de mogelijkheid om Internet via de sate…

Onderdelen RWA: Rookschermen en RookluikenDit artikel bevat informatie over de toepassing van van rookschermen en rookluiken bij een rook- en warmteafvoersysteem.…
Pentagon (kantoorgebouw)Pentagon (kantoorgebouw)Het Pentagon is van de Amerikaanse regering en staat in de hoofdstad Washington. In dit kantorengebouw worden beslissing…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.