Ruimtepuin: afval en rommel in de ruimte

Afval en rommel in de ruimte: ook in de ruimte barst het van het afval, zwerfafval en ruimteschroot. Nog niet eens zo lang geleden botsten twee satellieten op elkaar. Wanneer zal het eerste echte kosmische verkeersongeluk plaatsvinden? We weten allemaal dat de aarde vol is met afval en rommel, maar hoe erg is deze rommel en afval in de ruimte? Hoeveel ruimtepuin draait er om de aarde heen? Wat zijn de gevolgen van ruimterommel voor een ruimtestation of astronaut? Wat zijn de oplossingen?

Botsing communicatiesatellieten in de ruimte

Begin 2009 was de eerste kosmische verkeersongeluk in de ruimte: twee communicatiesatellieten botsten zo´n 600 kilometer boven Siberië boven elkaar. De botsing tussen deze Amerikaanse en Russische communicatiesatelliet leidde tot een stille explosie die zo´n 600 grote brokstukken en vooral velen kleinere brokstukken gaven. Deze brokstukken zijn allen hun eigen baan gaan trekken om de aarde, precies op plekken waar kunstmanen rondcirkelen.

Rommel in de ruimte: een gevaar voor astronauten?

Niet iedereen beseft dat er überhaupt rommel in de ruimte aanwezig is. Experts vrezen echter al geruime tijd dat alle afval en rommel in de ruimte ooit tot grote problemen gaat leiden:
 • De rommel in de ruimte bedreigt miljoenen kostende satellieten,
 • Rommel in de ruimte kunnen de levens van astronauten bedreigen.

Risicofactor van een ruimtereis: rommel in de ruimte

Afval en rommel op aarde is netjes verzameld op een afvalberg, waar je als mens om heen kan lopen. In de ruimte vliegt de rommel, puin en afval je om de oren. En deze rommel in de ruimte is een groot risicofactor als er een ruimtereis gaat plaatsvinden: een botsing met het ruimtepuin is door de aanwezigheid van het vele ruimtepuin zo gebeurd.

Hoe veel ruimtepuin is er in de ruimte?

Het zijn schattingen, de een is een nog ruwere schatting dan de ander, maar de vermoedens van hoeveel rommel er in de ruimte zijn is als volgt:
 • 33.000 objecten groter dan een tennisbal draaien om de aarde,
 • 110.000 objecten, kleiner dan een tennisbal maar groter dan een knikker, draaien om de aarde,
 • 35 miljoen objecten draaien om de aarde heen die kleiner zijn dan een knikker,
 • 5 miljoen kilo schroot draaien om de aarde heen.

Waar komt het ruimtepuin en rommel in de ruimte vandaan?

Afval en rommel in de ruimte bestaat voornamelijk uit:
 • Satellieten die “op” zijn,
 • Resten van raketten na (bijvoorbeeld) een raketlancering,
 • Schroefjes en moertjes die “verloren” zijn na een lancering van een raket of satelliet,
 • Afgebroken antennes,
 • Afgebroken onderdelen van weerssatellieten of communicatiesatellieten.

Grootste ruimteafvaldump ooit

De Chinezen hebben in Januari 2007 met een raket, gelanceerd vanaf de aarde, hun buitengebruik gestelde weerssatellieten willen vernietigen. Hun missie is zonder meer geslaagd: al hun buiten werking gestelde weerssatellieten zijn inderdaad vernietigd: dat wil zeggen: hun satellieten zijn uiteengespat in miljoenen kleine stukjes ruimtepuin.

Gevolgen van een botsing met ruimtepuin in de ruimte

Al het afval en rommel in de ruimte, het ruimtepuin, draait om de aarde met een snelheid van zo´n tienduizenden kilometers per uur. Deze snelheden zijn veel sneller dan een kogel uit ene geweer. De impact van een heel klein losvliegend stukje schroot of afval uit de ruimte, kan met de grootste gemak een stevige pantserplaat doorboren...

Gevolgen van ruimtepuin voor een ruimtestation of astronaut

 • Het voormalig ruimtestation Russische Mir heeft aan de buitenzijde flinke schade opgelopen door herhaaldelijke inslagen door al het afval en rommel in de ruimte.
 • Het internationale ruimtestation ISS moest regelmatig “bijgestuurd” worden omdat er in de verte een stuk ruimtepuin aan kwam vliegen.
 • Levensgevaarlijk is het voor de astronauten die het internationale ruimtestation ISS moeten verlaten om aan de buitenkant reparaties uit te voeren: er is echt niet veel ruimtepuin voor nodig om hun ruimtepakken te doen openscheuren, met alle gevolgen van dien!

Ruimteafval door de ruimtevaarders

Ook ruimtevaarders veroorzaken afval en rommel in de rommel, voorbeelden zijn oa:
 • Jaren hebben de Russische ruimtevaarders hun afvalzakken gewoon buiten de deur van hun ruimtestation Mir gezet,
 • In 1962 verloor de Amerikaanse astronaut Edward White zijn handschoen in de ruimte,
 • Astronauten verliezen wel eens camera´s en ander apparatuur in de ruimte,
 • Nog niet eens zo lang geleden verloor een astronaut een hele zak vol gereedschap in de ruimte.

Satellieten blijven eeuwig ronddraaien

Alles wat hoger zit dan een paar honderd kilometer, zoals bijvoorbeeld de satellieten die gebruikt worden voor de tv (36.000 kilometer hoogte), zullen altijd om de aarde heen blijven draaien, ook als ze “op” en niet meer bruikbaar zijn. Deze satellieten zullen nooit uit zich zelf terugvallen op aarde en hangen eigenlijk alleen maar in de weg.

Oplossingen en maatregelen ruimtepuin: Kosmische vuilophaaldienst?

Wat zijn nu de oplossingen voor alle rommel in de ruimte? Moet er een kosmische vuilophaaldienst ingesteld gaan worden? Ruimtevaart is al duur genoeg, eigenlijk onbetaalbaar, zonder een ruimte vuilophaaldienst. De oplossing voor alle rommel in de ruimte: preventie. Met preventie alleen komen we er echter niet: zelfs als er van af nu geen enkel object de ruimte ingestuurd wordt, geeft onderzoek verontrustende resultaten: er zullen meer en meer botsingen komen in de ruimte met als gevolg: Meer ruimteafval.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
Andre Kuipers ESA astronautAndre Kuipers ESA astronautDe Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipe…
Schrootprijs: schroot verkopenSchrootprijs: schroot verkopenEr kan goed geld worden verdiend met de verkoop van schroot. Schroot is een ander woord voor metaalafval. Er zijn versch…
Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingHet ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingEen modern EMU ruimtepak voor een astronaut weegt op aarde ongeveer 55 kilo. Niet comfortabel maar elk onderdeel van het…

Wat gebeurde er direct na de oerknal?De geboorte van het heelal was het begin van het Planck-tijdperk. Dit tijdperk was de periode waarin de vier fundamentel…
Bewijs voor de OerknalBewijs voor de OerknalWaarom gelooft de wetenschap dat de Oerknal verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Heelal? In dit artikel wordt…
Bronnen en referenties
 • HP de tijd, maart 2009, achtergrond "Rommel in de ruimte" - Mark Traa
 • http://www.esa.int/esaCP/SEM9N1NKPZD_Belgium_du_0.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 19-01-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.