Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandeling

Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandeling Een modern EMU ruimtepak voor een astronaut weegt op aarde ongeveer 55 kilo. Niet comfortabel maar elk onderdeel van het ruimtepak is essentieel. Het EMU ruimtepak is gemaakt voor de werkzaamheden van een astronaut buiten het ruimtestation ISS en voor ruimtewandelingen. Het ruimtepak is de leefomgeving van de astronaut. Kilometers ver de ruimte in, buiten de dampkring, hebben de astronauten te maken met extreme omstandigheden. De ontwerper van een astronautenpak houdt zich niet bezig met de laatste mode, maar met de veiligheid van de astronaut tijdens zijn werkzaamheden in de ruimte.

Waarom heeft een astronaut een ruimtepak nodig?

De omstandigheden in de ruimte zijn extreem en totaal anders dan op aarde. In de ruimte is er geen zuurstof en er is gewichtsloosheid. Om in de ruimte te overleven heeft een astronaut een ruimtepak nodig. In het ruimtestation ISS heeft een astronaut geen ruimtepak nodig: de omstandigheden in het ruimtestation zijn aangepast en gecontroleerd.

EMU

Het moderne ruimtepak van tegenwoordig heet: Extravehicular Mobile Unit ofwel EMU en is speciaal geschikt voor ruimtewandelingen. De EMU is een klimaatsimulator die speciaal ontworpen is voor de astronaut. Vroeger waren de ruimtepakken “maatpakken,” de EMU wordt samengesteld uit componenten van verschillende grootte. Dat betekend dat voor iedere astronaut eenvoudig een combinatie gevonden kan worden: alle maten passen. De EMU is gemaakt van zowel harde als zachte materialen, zoals:
 • Nomex,
 • Kevlar,
 • Nylon,
 • Dacron,
 • Spandex,
 • Nylon tricot en
 • Gore-tex.

Isolatie

De materialen dacron en gore-tex zijn integraal. Deze materialen worden als primer isolatie gebruikt in de EMU ruimtepakken. Deze materialen zijn cruciaal voor het regelen van de lichaamswarmte van een astronaut in de ruimte.

Effecten uv-straling

Ook een astronaut in de ruimte kan te maken krijgen met de schadelijke stralen van uv-straling. Het materiaal mylar in de EMU ruimtepakken zorgt dat de astronaut zo min mogelijk met de schadelijke effecten van uv-straling te maken krijgt.

Veiligheid

Een astronaut tijdens zijn werkzaamheden in de ruimte heeft regelmatig te maken met een micrometeoriet of met ruimtepuin.
Om de veiligheid van de astronaut te optimaliseren, is er in het EMU ruimtepak gebruik gemaakt van slijt vaste stoffen zoals dacron en kevlar. Er zitten meerdere lagen van deze componenten in het pak, die ook moeten zien te voorkomen dat er scheurtjes optreden in het pak nadat de EMU in contact is geweest met uitstekende delen van een ruimteschip of satelliet.

Helm

De helm van het EMU ruimtepak is een soort harnas van glasvezel en gemaakt van onverwoestbaar polycarbonaat. Een reflecterende laag reduceert het zonlicht. In de helm zit een ventiel om kooldioxide te laten ontsnappen als de astronaut de reservezuurstof begint te gebruiken. Zuurstof komt achter het hoofd van de astronaut binnen via de helm. De camera en helmlichten zijn via de EVA (Extravehicular Visor Assembly) bevestigd die over de helm past.

Communicatie

De CCA (Communications Carrier Assembly) van het EMU ruimtepak is onmisbaar voor alle communicatie van en naar de astronaut. In deze kunststof kap zitten zowel de microfoon als de luidsprekers ingebouwd. Hierdoor kan de astronaut handsfree communiceren.

Drinken

Astronauten verbruiken veel energie. Het is belangrijk dat ze voldoende vocht tot zich kunnen nemen. In het EMU ruimtepak zit een ingebouwde drinkzak met 1,9 liter water. Het slangetje zit in de helm vlak naast de mond van de astronaut.

HUT

De HUT (Hard Upper Torso) is een soort harnas met bevestigingsplaatsen en bediend o.a. de mouwen, de helm en de besturingsmodule.

LTA

De LTA (Lower Torso Assembly) is een soort broek, inclusief de knie- en enkelgewrichten, laarzen en met een taillestuk en bestaat uit een geheel.

Toilet

Er zijn werkzaamheden van astronauten die meer dan enkele uren in beslag nemen. Het EMU ruimtepak bevat het absorberende MAG (Maximum Absorption Garment) dat de astronaut in gelegenheid stelt naar het toilet te gaan tijdens de werkzaamheden in de ruimte.

Zuurstof

Het PLSS (Primary Life-support Subsystem) van de EMU bevindt zich in een “rugzak” en is van levensbelang voor de astronaut. Het bestaat uit essentiële overleef apparatuur, zoals:
 • Zuurstoftanks,
 • Koelwater,
 • Koolstofdioxidefilter,
 • Radio apparatuur,
 • Stroomvoorziening,
 • Ventilatoren en een
 • Waarschuwingssysteem.

Lancering en ruimtereizen

Het EMU ruimtepak is alleen geschikt voor de astronaut die werkzaamheden verricht buiten het ruimtestation ISS of voor ruimtewandelingen. Voor Lanceringen of ruimtereizen is er een ander ruimtepak beschikbaar: het Russische Sokol ruimtepak.
© 2013 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ruimtepak (pak in de ruimte)Ruimtepak (pak in de ruimte)Een ruimtepak is de kleding van een astronaut en zorgt ervoor dat deze in de ruimte kan overleven. Zo draagt een ruimtep…
André Kuipers, de Nederlandse astronautAndré Kuipers, de Nederlandse astronautOp woensdag 21 december 2011 ging de Nederlandse astronaut André Kuipers voor 5 maanden de ruimte in. Hij ging voor de t…
Andre Kuipers ESA astronautAndre Kuipers ESA astronautDe Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipe…
Ruimtepuin: afval en rommel in de ruimteAfval en rommel in de ruimte: ook in de ruimte barst het van het afval, zwerfafval en ruimteschroot. Nog niet eens zo la…

Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?Het is voor menig spannende film of boek bron voor veel actie, opwinding en slaat de fantasie ervan op hol. Buitenaards…
Cassini: Fotograaf uit de ruimte, ontdekker van SaturnusCassini: Fotograaf uit de ruimte, ontdekker van SaturnusOp 19 juli 2013 van 23:27 tot ongeveer 23:42 Nederlandse tijd ben je gefotografeerd zonder dat je de camera hebt gezien.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ParkerNow, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • http://www.ruimtevaartindeklas.nl/
 • http://www.ruimtevaartindeklas.nl/lespakketten/het-ruimtepak
 • http://www.spaceacts.com/STARSHIP/SEH/suitnasa.html

Reageer op het artikel "Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandeling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lert Fontein, 23-07-2013 12:56 #1
Ik ben geïnteresseerd in de wandopbouw (doorsnede) van het ruimtestation. De warmte moet binnen blijven t.o.v. een zeer lage buitentemperatuur. Het warmte verlies. Gezien er geen atmosfeer is vindt het warmteverlies uitsluitend plaats door straling. Is de wand opgebouwd uit meerdere vrij van elkaar liggende lagen, elk met een heel lage emissie coëfficiënt? Ik kan mij niet voorstellen dat er bv. 400mm of meer schuimisolatie is toegepast.

Met vriendelijke groet,

Lert Fontein

Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 05-07-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!