Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?

Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws? Het is voor menig spannende film of boek bron voor veel actie, opwinding en slaat de fantasie ervan op hol. Buitenaards bezoek in de vorm van een UFO loopt daarbij vaak op een slechte manier af of heeft grote impact op het leven zoals we dat kennen. Als buitenaards bezoek er echt komt, is dat dan goed of slecht nieuws? Hoe reëel is het dat we een bezoek van aliens krijgen, hoe zien ze eruit en wat kunnen we verwachten?

Buitenaards bezoek, aliens


Bestaat er buitenaards leven?

We zullen pas antwoord op deze vraag krijgen als we het werkelijk elders hebben aangetroffen of dat er een UFO op aarde komt. Het is echter aannemelijk dat er leven ergens anders bestaat buiten de aarde om. Er wordt verondersteld dat er minstens zoveel sterren bestaan als dat er zandkorrels op aarde zijn en dat zijn er dus een hoop. Om die sterren vergelijkbaar als de zon wentelen eveneens planeten, welke ook vergelijkbaar met de aarde kunnen zijn. Bij de juiste condities, zoals een geschikte temperatuur, water, mineralen, bepaalde gassen kan ook elders via een evolutie leven ontstaan.

Hoe zien een aliens eruit?

We kennen allemaal wel de film Aliens met de angstaanjagende alles verslindende reptielen, welke ons een bezoekje brengen. Een andere variant zijn de Borg in Star Trek, waarbij het collectief als een wespennest indringers aanpakt en anderen aan dat nest toevoegt. Uiteraard ontsproten uit een creatieve bedenker, echter het is de vraag in hoeverre er een waarheid in schuilt. Hoe ziet buitenaards leven eruit? Uiteraard blijft dat gissen en misschien komt het voor in een voor ons niet voor te stellen vorm of entiteit. Daarnaast is het ook de vraag onder welke condities het leven is ontstaan. Ook op aarde kan leven onder zeer extreme omstandigheden voorkomen. Denk aan rondom dampgeisers, ondoordringbare grotten of op enorme diepten onder water. De omgeving bepaalt dus hoe de alien eruitziet en dat kan dus voor ons een complete vreemde vertoning zijn.

Noodzaak van intelligentie

Om bezoek van elders hier te kunnen krijgen, dient er sprake te zijn van intelligentie. Het vormt de basis van het kunnen maken en reproduceren van complexe technieken, waarmee de ruimtevaart een feit kan worden. Het gaat dus altijd om vergevorderde maatschappijen, welke ook een groot aantal stappen voorop de aarde liggen. De ruimtevaart hier staat namelijk nog maar in de kinderschoenen, aangezien het nog veel moeite en tijd kost om astronomische afstanden te kunnen afleggen. Bij hoogstaande ruimtevaart zal men binnen afzienbare tijd bij een volgende ster aanbeland moeten zijn. Oftewel er is sprake van een hoge mate van intelligentie, waarbij vooruitstrevende technologieën worden toegepast.

Methode van communicatie

Omdat er sprake is van zeer een zeer intelligent ras zal men niet meer op de ons bekende manier communiceren. Praten en luisteren vergt teveel tijd, terwijl de gedachte razendsnel kan zijn. Meest logische zal dan ook zijn, dat de alien via de gedachten communiceert ook wel telepathie genoemd. Daarbij kunnen twee wezens die gedachten lezen en daarmee razendsnel communiceren. Het is als het ware vergelijkbaar met internet via het WiFi, maar dan voor de communicatie tussen twee wezens.

Aard van het beestje

Hoe een alien is ontwikkeld bepaalt wat voor aard het heeft. Mededogen of juist apathisch zijn, zijn twee uitersten en voor ons zeer belangrijk om te weten. Uiteraard zijn wij ervan gediend, dat het vreemde buitenaardse ras mededogen heeft en hulpvaardig is. Komt het echter uit een harde omgeving waarbij bijvoorbeeld een militaristische inslag overheersend is dan is de kans reëel dat het een apathisch ras betreft. Het houdt in dat het geen seconde nadenkt over het welzijn van ons als aardlingen.

Zou een vriendelijk ras ons bezoeken?

Een vriendelijk ras met hoge technologische ontwikkelingen zou ons strikt genomen niet lastig vallen, aangezien we de noodzakelijke technologische ontwikkelingsslag of evolutionaire stappen nog niet hebben gezet. We vallen niet op en daardoor kan het zijn dat onze planeet niet wordt bezocht. Anderzijds kan het zijn dat ze ons al geruime tijd geleden hebben bezocht en hebben geconstateerd dat we onderontwikkeld zijn. Dat neemt tijd en dat proces dient de maatschappij te doorlopen. Het zou ook niet verstandig zijn dat zij hun technologie aan ons geven, omdat wij niet weten wat voor gevaren het met zich meebrengt. Een vriendelijk ras wacht af tot we ver genoeg zijn gekomen, alvorens er contact wordt opgenomen. Let wel dat kan nooit zijn, maar kan ook in een zeer verre toekomst zijn.

Wat als het vijandig bezoek betreft?

Wordt de aarde bezocht door een indrukwekkende vloot met geavanceerde technologie dan zal dat ons overdonderen. Een vriendelijk ras zal zeker eerst de kat uit de boom kijken en mogelijk wachten tot wij als mens voldoende zijn geëvolueerd. Een onverwacht bezoek met een ruimteschip kan dus praktisch gezien geen goede boodschap zijn. Het gaat in dat geval naar alle verwachting om expansie drift, zoals dat vaker herkenbaar is bij bepaalde nesten. Denk aan voorgenoemde wespen- of mierennest. Uitbreiding is noodzakelijk om continuïteit te waarborgen. Oftewel het zal een vijandig bezoek zijn, waarop de mens geen antwoord heeft.

Hoe reëel is een buitenaards bezoek?

Het valt zeer te betwijfelen of we binnen ons leven buitenaards intelligent leven zien. Gezien de huidige ontwikkelingen gaat het eerder om het op afstand identificeren van mogelijk bewoonbare of bewoonde exoplaneten. Die technieken gaan razendsnel en er worden steeds meer geschikte exoplaneten in de directe nabijheid ontdekt. Daarbij hebben we het echter of afstanden uitgedrukt in vele lichtjaren. Dat zijn afstanden waartoe speciale ruimtevaart technieken benodigd zijn, voordat we het kunnen bereiken. Het is dus eerder een indirecte manier van het herkennen van buitenaards leven in tegenstelling dat we zelf de verre reis gaan maken. De techniek houdt ons daarbij teveel tegen. Mocht er daarentegen wel onverwacht bezoek hier komen dan is het voor ons te hopen dat de bezoekers uit het juiste hout gesneden zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fNASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in april 2014 aangekondigd een planeet te hebben ontdekt dat overeenkom…
Exoplaneten en buitenaards levenExoplaneten en buitenaards levenHet is de fascinatie van jong tot oud: buitenaards leven, sterren, melkwegstelsels en exoplaneten. De technieken worden…
Buitenaards levenBuitenaards levenIs er buitenaards leven? En zo ja, gaan we er dan eens op bezoek? Helaas is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Feit is…
Films over buitenaards levenBuitenaardse wezens komen voor in vele boeken, films en televisieprogramma's in het sciencefiction-genre. De reden hierv…

Over 100 jaar een sterrenschip met 100yss?Over 100 jaar een sterrenschip met 100yss?Science-fiction avonturen zijn populair. Reizen naar de sterren, daar lijk je alleen nog maar van te kunnen dromen. Maar…
Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingHet ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingEen modern EMU ruimtepak voor een astronaut weegt op aarde ongeveer 55 kilo. Niet comfortabel maar elk onderdeel van het…
Bronnen en referenties
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.