Over 100 jaar een sterrenschip met 100yss?

Over 100 jaar een sterrenschip met 100yss? Science-fiction avonturen zijn populair. Reizen naar de sterren, daar lijk je alleen nog maar van te kunnen dromen. Maar toch, waarom zou de mensheid niet op reis gaan naar de sterren en andere planeten? Hoge ambities kunnen alleen verwezenlijkt kunnen worden, als er initiatieven worden genomen. '100 Year Starship' is zo'n initiatief, waarin een aantal bekende en serieuze mensen zich verenigd hebben om de droom waar te maken: op reis naar de sterren.

Sterrenschip, toekomstmuziek?

In de science fiction is het reizen naar andere sterrenstelsels en planeten een normale zaak. Series als Star Trek, Star Wars, Stargate, Battlestar Galactica en vele anderen spelen zich af in de interstellaire ruimte, met verwikkelingen op verschillende planeten en met verschillende soorten wezens. Het ontdekken en onderzoeken van nieuwe werelden en gaan waar nog niemand eerder is geweest. Nieuwe technieken brengen ons fantastische mogelijkheden. Het zou toch mooi zijn, als een dergelijke scenario, een dergelijke toekomst waarheid zou kunnen worden.

Hoe een toekomstig ruimteschip eruit gaat zien is nog maar de vraag / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayHoe een toekomstig ruimteschip eruit gaat zien is nog maar de vraag / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Met een sterrenschip op reis naar de sterren

Of op andere planeten in onze buurt inderdaad leven wordt aangetroffen is de vraag, hoewel de kans hierop wel bestaat. Maar willen we verderop, naar planeten die rond andere sterren cirkelen dan zullen we iets moeten bedenken om daar te komen. Laten we ons eerst maar eens concentreren op dit startprobleem: hoe bereiken we die planeten die rond andere sterren draaien? De dichtstbijzijnde ster, het Alfa Centauri-systeem is in feite een driedubbele ster. Drie sterren draaien samen rondjes, en er zijn hier planeten ontdekt. Rond één van die sterren beweegt een planeet zelfs in wat we de 'leefbare zone' noemen, niet te warm en niet te koud. Het Alfa Centauri-stelsel staat zo'n 4,3 lichtjaar van ons vandaan. Dat betekent, dat een lichtstraal die nu op aarde vertrekt in de richting van die ster 4,3 van onze jaren onderweg is, voor een waarnemer op een planeet rond Alfa Centauri hem kan waarnemen. Het licht reist met een snelheid van bijna 300.000 kilometer per seconde. 60 seconden in één minuut, 60 minuten in één uur, 24 uren in één dag en 365,25 dagen in één jaar... In kilometers uitgedrukt is Alfa Centauri dus van ons vandaan: 4,3 x 300.000 x 60 x 60 x 24 x 365,25 km is ongeveer 420 000 000 000 000 km. De werkelijke afstand wijkt hier van af, op de eerste plaats door allerlei afrondingen, en op de tweede plaats omdat de hemellichamen ieder hun eigen beweging en snelheid hebben. Zou je die afstand met een auto afleggen die 100 km/u rijdt, dan ben je 4 200 000 000 000 uur onderweg. Met een supersnelle raket, die 100 000 km/u haalt, duurt het ongeveer 49000 jaar. Als je zelf de gezegende leeftijd haalt van 100 jaar, dan zie je dat je met conventionele middelen nooit Alfa Centauri van dichtbij zult kunnen bekijken. Wat nu? Opgeven dan maar?

Toekomstige stad op een verre planeet? / Bron: PeteLinforth, PixabayToekomstige stad op een verre planeet? / Bron: PeteLinforth, Pixabay

Initiatief

Onder het motto niets doen brengt ons niet verder heeft een groep serieuze mensen zich verenigd in het initiatief '100 Year Starship'. De naam zegt al wat de bedoeling is: zorgen dat er over honderd jaar – en misschien wel veel eerder – een ruimteschip ontwikkeld is, dat op reis kan naar andere sterrenstelsels. Een van de deelnemers is astronaute Mae Jemison. Geldschieters zien in het initiatief een mogelijkheid tot het ontwikkelen van nieuwe, en op den duur rendabele, technieken.

100yss

100 Year Starship, afgekort 100YSS, wil een samenwerking aangaan met iedereen die een structurele bijdrage aan het project kan geven. Denk aan organisaties en overheden, die zich nu al met ruimtevaart en ruimtevaarttechnologie bezighouden. Ook voor allerlei wetenschappers is ruimte. Niet alleen technici, maar ook sociologen en artsen. Ook voor architecten en kunstenaar liggen er mogelijkheden. Om te beginnen legt 100YSS de focus op mensen of instanties die een inhoudelijke bijdrage kunnen leveren of willen investeren. Het is de bedoeling elk jaar een symposium te organiseren, waarop de laatste resultaten besproken kunnen worden.

Vertrouwen in de toekomst

De uitdaging, waarvoor 100YSS zich heeft gesteld, is immens. Er moeten oplossingen worden gevonden voor de in ruimtevaarttuigen ontbrekende zwaartekracht, hoe om te gaan met voedselvoorraden en afval, de impact van moleculen of minuscule steentjes op een zich snel voortbewegend ruimteschip, de langdurige afzondering van de bemanning, hoe op te treden bij medische noodgevallen, en nog veel meer. Om het over de snelheid van het ruimteschip en de af te leggen afstand nog maar even niet te hebben. Belangrijk bij dit alles is de menselijk wil om grenzen op te zoeken en te overschrijden. Hoeveel onmogelijke uitvindingen zijn er immers de afgelopen honderd jaar niet al gedaan? De luchtvaart zelf begon bij de eerste vlucht van een toestel van de gebroeders Wright, ruim honderd jaar terug. Als je ziet welke ontwikkeling de luchtvaart heeft doorgemaakt sinds dat moment, dan weet je dat we met zijn allen tot grootse dingen in staat zijn. Vertrouwen is een belangrijke factor in het 100YSS-project.

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Starship, raket van Space X voor ruimtekolonisatieStarship, raket van Space X voor ruimtekolonisatieDe Starship is een enorme raket van Space X die de mogelijkheid heeft om tientallen personen tegelijk te vervoeren. De o…
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
Abba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba bracht in november1980 de lp Super Trouper uit, met als laatste track het nummer Happy New Year. Alhoewel het numme…

Gevonden: er is water op MarsGevonden: er is water op MarsDe vraag of er leven mogelijk is op andere planeten dan de aarde, houdt mensen al langere tijd bezig. De planeet Mars, d…
Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?Het is voor menig spannende film of boek bron voor veel actie, opwinding en slaat de fantasie ervan op hol. Buitenaards…
Bronnen en referenties
Reacties

Ben Tarici, 09-06-2014
Leefbare planeten, waar 'mensen' wonen, die heel ver weg zijn, deze vinden ons ook onbereikbaar. Zou het ook kunnen zijn dat wij ook bekeken worden, terwijl zij ons nog niet kunnen bereiken? Reactie infoteur, 09-06-2014
Een interessante gedachte. Wij kijken met onze telescopen inmiddels ver het heelal in. Als 'zij' technologisch gezien even ver of een stuk verder zijn, dan is het niet onwaarschijnlijk dat ook anderen naar ons zonnestelsel kijken.

Ben Tarici, 17-01-2014
Had men 100 jaar geleden gezegd: over 100 jaar kan men via een kastje alles bekijken en weten, dan zou men je vastzetten in een gesticht. En zie wat men nu al allemaal met de techniek kan. Dit is maar een klein begin. De mensheid gaat steeds mee naar buiten. Zit in de genen. Kijk naar de straaljagers, deze worden minder hoekig. Uiteindelijk worden deze schotelvormig: Vliegende schotels. Wendbaarheid gaat optimaal worden. Energie is zonnekracht, of een andere nu nog onbekende energie. Er zullen zeker moederschepen gebouwd worden. Gaat natuurlijk allemaal geleidelijk aan. 'n Auto is ook niet direct uitgevonden, is begonnen met een wiel. En zie wat ervan geworden is. Reactie infoteur, 17-01-2014
Je hebt gelijk dat er in honderd jaar enorm veel kan en zal ontwikkeld worden, in een min of meer geleidelijk proces, dingen waar we nu niet of nauwelijks van durven dromen. Welke vorm onze vlieg- en ruimtetoestellen zullen krijgen, wie zal het zeggen. Binnen de dampkring zal de aerodynamica daar zijn invloed op hebben, daarbuiten zal het vooral om praktische toepasbaarheid gaan. Je zou wel eens een blik in toekomst van over honderd jaar willen werpen en je laten verrassen!

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.