Empire State Building

In 1930 ontstond een nieuwe en snelle manier van bouwen. Zo snel als het Empire State Building is neergezet, is geen enkele ander projectontwikkelaar gelukt. Vanaf het moment van de eerste potloodstreep op papier tot aan de laatste schroef zijn nog geen 20 maanden verstreken. Het gebouw telt 2 records, hoogste gebouw van New York en de snelst gebouwde toren ooit.

Algemeen

In 1931 mocht dit gebouw zich het hoogste gebouw ter wereld noemen, het was maar liefst 61 meter hoger dan het Chrysler Building. Pas toen in de jaren ´70 de Twin Towers in New York klaar waren, verloor het zijn status als hoogste gebouw. Na de ineenstorting van deze Towers, is het Empire State Building weer het hoogste.

Ontwerp

Het uit New York afkomstige architectenbureau Shreve, Lamb and Harmon ontwierp het gebouw, in nauwe samenwerking met de aannemers Starret Brothers and Eken en het ingenieursbureau van Homer G. Balcom. Dit zou een combinatie blijken te zijn die uit zou groeien tot één van de succesvolste in de geschiedenis van het moderne bouwen.

De karakteristieke getrapte vorm van het gebouw heeft te maken met de bouwvoorschriften die New York in die tijd hanteerde. Hierin staat vermeld dat elke straat een minimum aan licht en lucht dient te ontvangen. Deze bepalingen golden ook voor de hoogte van het gebouw.

Het staalskelet ontworpen door de ingenieur, bestond bij de hogere verdiepingen uit I-balken en bij de lagere balken uit aan elkaar geklonken balken. Het gehele skelet werd in delen opgesplitst, de aannemers, architect, ingenieurs, leverancier en bouwer van het skelet moesten alles goed op elkaar afstemmen om er voor te zorgen dat elk deel op tijd voltooid zou worden.

John Jacob Raskop (General Motors) samen met Pierre S. du Pont waren de grote geldschieters van het project. Deze twee met daarbij Alfred E. Smit, gouverneur en presidentskandidaat voor de verkiezingen van 1928, realiseerden erin het (toen) hoogste gebouw ter wereld neer te zetten.

De bouw

Eerst moest het Waldorf Astoria Hotel worden afgebroken, voordat de kavel kon worden hergebruikt voor deze toren. Op 7 april 1929 werden de eerste stalen zuilen geplaatst, nog geen 6 maanden later voltooide men de 86e verdieping. Omgerekend betekend dit één verdieping bouwen per dag! Dat dit zo snel gerealiseerd kon worden kwam door:
 1. het ontwerp, vooral dat van de voorgevel, was het resultaat van praktische bouwkundige overwegingen.
 2. Inzet van mens en materiaal was tot in het kleinste detail berekend
 3. er werd voor een tamelijk nieuwe aanpak gekozen, door te beginnen met bouwen voor het ontwerp helemaal klaar was.

Op het hoogtepunt van de bouw, reden er dagelijks 500 vrachtwagens af en aan om het bouwmateriaal aan te voeren. Het beton werd ter plekke gegoten. Door de handmatig aangedreven karretjes die over smalle rails liepen, konden materialen op de verdiepingen snel verplaatst worden. Op 1 mei 1931 was het gebouw helemaal klaar.

Toerisme

In het Empire State Building vindt men twee panoramaterrassen, twee restaurants, een sushi bar, koffiecorners, drogist, kaartenwinkel, postkantoor en 2 banken.

Het gebouw ziet er iedere dag anders uit, de top van het gebouw staat iedere dag in een andere kleur licht, met ieder een eigen betekenis. Enkele voorbeelden:
kleurbetekenis
RoodSt. Valentine´s Day; Fire Department Memorial Day; Big Apple Circus
Rood en witRed Cross; Pulaski Day
Rood, wit en groenColumbus Day
Geel en witSpring / Easter Week
Blauw Police Memorial Day, Child Abuse Prevention
Groen, wit en oranjeIndia Independence Day
Rood en geelAutumm
Geen lichtenDay without Art / Night without Ligts AIDS Awareness

Leuk om te weten:

 • De bouw begon op 7 april 1930
 • Het werd geopend op 1 mei 1931
 • Het gebouw telt 102 verdiepingen
 • Van deze verdiepingen zijn er 85 kantoorruimtes
 • De verhuurbare ruimte is 189.000 m²
 • De totale kosten bedroegen $ 41.000.000,--
 • Er zijn 10.000.000 bakstenen gebruikt
 • Verder werd er aluminium, kalksteen en staal gebruikt
 • Het gebouw heeft 6.400 vensters, dus ook zoveel ramen om te lappen
 • Inclusief kelder is het gebouw, zonder mast, bijna 382 meter hoog
 • Inclusief kelder en met mast is de hoogte ruim 440 meter hoog
 • Het gebouw is in bezit van 67 liften
 • Voor de liften is 1.886 km liftkabel gebruikt
 • De toenmalige president Herbert Hoover opende het gebouw door, vanuit zijn kantoor in het
 • Witte Huis, op een knopje te drukken waardoor de verlichting van het gebouw aan ging
 • In totaal werkte er ongeveer 3.500 mensen aan het gebouw
 • Het was figurant in de film King Kong van 1933

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
New York, New York en New York!New York, New York en New York!Het sentiment wat verscholen ligt in de woorden "I love New York" is iets wat je gewaar wordt op het moment dat je uit h…

Corneliszoon: Uitvinder van de ZaagmolenEr had geen gouden eeuw geweest zonder zaagmolen. Boven Amsterdam lag het eerste industriegebied in de wereld. Krelis Lo…
OBAS of KWS, wat en waarom?OBAS of KWS, wat en waarom?Uit milieuzorg worden alle afvalwaters van de vloeistofdichte zones van tankstations eerst behandeld door een olie- en b…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.