Ademend raam; woningventilatie met warmteterugwinning

Ademend raam; woningventilatie met warmteterugwinning Is het ademend raam de oplossing voor het verduurzamen van de woning? Het ontwerp heeft inderdaad alles in zich om in de toekomst massaal ingezet te gaan worden voor woningventilatie met de toegevoegde waarde van warmteterugwinning. De ontwerpers hopen dat het ademend raam binnen niet al te lange tijd ook voor de consument gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar zal zijn. Gaat het om nieuwbouw of om een bestaande woning? Het ademend raam is in beide gevallen gemakkelijk te plaatsen. De betreffende woning hoeft niet aan speciale eisen te voldoen en het raam is redelijk eenvoudig te plaatsen.

Wat is een Ademend Raam?

Afgaande op de naam denkt men misschien in eerste instantie daadwerkelijk aan een raam van glas, al dan niet voorzien van talloze kleine gaatjes. Maar zo simpel is het nou ook weer niet. Een ademend raam, zoals we het hier bedoelen, is namelijk een kleine gevelventilatie-unit, die zo is uitgevoerd, dat het warmte terug kan winnen. In het kader van duurzaam bouwen kunnen ademende ramen uitstekend toegepast worden in de nieuwbouw van woningen. Maar door de eenvoudige plaatsing en het ontbreken van ingewikkelde en lange luchtkanalen, kan ook tijdens de renovatie van bestaande woningen een enorme verduurzaming bereikt worden door het toepassen van ademende ramen.

Ontwerpers van het Ademend Raam

Jón Kristinsson en Noor van Andel, beide gepensioneerd ingenieur van de TU in Delft, hebben het Ademend Raam ontworpen. Het basisprincipe van dit Ademend Raam komt er op neer dat frisse buitenlucht naar binnen komt, zonder dat daarbij warmte uit de woning verloren gaat. Volgens de ontwerpers is hiermee een energiebesparing te bereiken van 30 tot 40%. U moet zich dit raam in werkelijkheid voorstellen als een verticale kast met een hoogte van ongeveer 70 cm. Deze kast past op een raam of aan een gevel.

Hoe werkt het Ademend Raam?

In de kast bevindt zich een metalen rooster. Langs dit rooster gaan twee luchtstromen: de warme binnen lucht (van binnen naar buiten) en de koude buitenlucht (van buiten naar binnen). Het rooster (of eigenlijk de daar aanwezige warmtewisselaar) warmt op door de passerende warme binnen lucht. De aldus door het metalen rooster opgenomen warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de binnenkomende buitenlucht. Hierdoor is het mogelijk om bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt en een binnentemperatuur van 20°, de buitenlucht met een temperatuur van 19° naar binnen te halen, aldus ontwerper Jón Kristinsson. In de zomer is de werking van de luchtstromen om te draaien. Op die manier kan de warmte buitenshuis blijven en de binnentemperatuur lekker koel gehouden worden. Omdat de geventileerde lucht op temperatuur de woning binnenkomt, gaan de stookkosten fors omlaag. De extra kosten vanwege de elektriciteit van de ventilatiekast zijn overigens minimaal. De ventilator draait alleen als het Ademend Raam meet dat er lucht ververst moet worden en bovendien is het gehele apparaat bijzonder energiezuinig in gebruik.

Eigenschappen van het Ademend raam

Hoge Rendement warmtewisselaar

Het ontwerp is gebaseerd op een unieke Hoge Rendement warmtewisselaar. De wisselaar beschikt over een hoge warmtegeleiding. Hierdoor kan over de wisselaar al bij een miniem temperatuurverschil warmte of koelte teruggewonnen worden. Dit heeft als resultaat dat in de winter de warmte en 's zomers de koelte in de woning blijft.

Temperatuurbalansregeling

Het Ademend Raam beschikt over een automatische temperatuurbalansregeling. Dit houdt in dat de hoeveelheid ventilatielucht automatisch wordt geregeld en aangepast op basis van de windbelasting, de temperatuur én de hoeveelheid CO2. De gewenste luchtkwaliteit is handmatig in te stellen.

Standaard luchtfiltering

Als laatste beschikt het raam over een standaard filtering van de buitenlucht. Deze filtering komt er op neer dat de buitenlucht gefilterd wordt op (fijn)stof en pollen. Voor bewoners met een pollenallergie nog eens een extra pluspunt.

Energiebesparend door warmteterugwinning

De energiebesparing komt voort uit de Hoog Rendement (koperen) warmtewisselaar in combinatie met het extreem lage energieverbruik van het apparaat. Ventilatieverlies in woningen beslaat soms wel 30% van het totale energieverlies. Door het plaatsen en gebruiken van een Ademend Raam kan hiervan tot wel 80% worden bespaard. Door de simpele plaatsing kan ook voor bestaande woningen het Ademend Raam voor een enorme verbetering van het energielabel leiden.

Villa Flora in Venlo uitgevoerd met Ademende Ramen

Langs de A73 ter hoogte van Venlo staat een prachtig en duurzaam kantoorgebouw: Villa Flora. Villa Flora werd in eerste instantie gebruikt als tentoonstellingsruimte tijdens de Floriade van 2012. Daarna is het in gebruik genomen als kantoorpand en bedrijfsruimte. Een prachtig voorbeeld van duurzaam bouwen. Het betreft een ontwerp van architect Jón Kristinsson en is een duidelijk voorbeeld van het cradle to cradle-concept. Milieuvriendelijke bouwmaterialen, duurzame energie en hergebruik van het water zorgen ervoor dat Villa Flora tot het meest groene kantoorgebouw van Nederland gerekend kan worden. Door het toepassen van planten ontstaat bovendien een aangenaam binnenklimaat, waardoor het een ideale omgeving wordt om in te werken. Maar ook aan de buitenkant is de nodige aandacht besteed: voor de op de A73 langsrijdende automobilist is een prachtig beeldbepalend gebouw ontworpen. Villa Flora is één van de eerste gebouwen waar het ademende raam op grote schaal zal worden toegepast.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ventilatie in uw woning: verplichte energiebesparing! (BE)Wie in Belgie sinds 2006 een bouwaanvraag heeft ingediend, was verplicht om een ventilatieplan op te stellen. Een woning…
Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)Zonder energiebesparende maatregelen mag de hypotheek in 2020 en 2021 maximaal 100% van de waarde van de woning bedragen…
Woning isoleren en snel geld besparenJe kunt snel geld besparen door eenvoudige isolatiematerialen aan te brengen in je woning. Te denk valt aan radiatorfoli…
Ventileren tegen hooikoortsWist u dat ventileren kan helpen tegen de klachten die gepaard gaan met hooikoorts en andere allergieën? Het hooikoortss…

GetijdenenergieEr zijn veel verschillende manieren om op een duurzame manier elektriciteit te produceren. Met duurzaam bedoel ik zonder…
Formule van ChézyFormule van ChézyDe formule van Chézy is een formule die voortkomt uit de vloeistof leer. De zeer bekende formule is in 1775 ontwikkeld d…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.