Deleeuw1234, 10-02-2014
Hoe duur is getijdenenergie (per kwh of per jaar) en hoeveel elektrische energie in kwh kan er in één jaar in NL geleverd worden?
Reactie infoteur, 11-02-2014
Dat is moeilijk snel en eenvoudig te beantwoorden… Om dat te becijferen is er een groot onderzoek door een leger wetenschappers nodig, denk ik.
In het Franse Saint-Malo werd in 1966-1967 een getijdenenergiecentrale gebouwd op de (brede) monding van de rivier Rance. Het getijdenverschil is daar heel hoog ( gemiddeld acht à negen meter, een grotere schommeling dan op veel plekken in Nederland denk ik). Die centrale heeft een capaciteit van 240 MegaWatt en levert jaarlijks 540.000 MWh. Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt 3500 KWh per jaar. Dus van de productie in Saint-Malo kan je schatten dat er een kleine 43.000 gezinnen kunnen leven. Alle Nederlandse huishoudens samen hebben jaarlijks ongeveer 60 000 000 MWh nodig. Naargelang het verbruik, seizoen, elektrische of andere verwarming, … kan dat wel sterk schommelen. Ook is de levering van elektriciteit uit getijden (net zoals bij wind of zon) niet constant en weinig voorspelbaar, want afhankelijk van de golven, stormen, regenval, de maan, etcetera. En de grote slokop van elektriciteit is de industrie, een productiebedrijf gebruikt al gauw 1 MWh per jaar of meer.
Je moet er ook rekening mee houden dat die centrale in Saint-Malo ondertussen bijna 50 jaar oud is, 50 jaar waarop de technologische vooruitgang niet stil stond, dus ondertussen kan het ongetwijfeld veel efficiënter. (http://www.vreg.be/welke-verbruiker-bent-u en
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterkrachtcentrale_Rance en http://www.ecn.nl/docs/library/report/2012/b12005.pdf)
Er lopen in elk geval verschillende experimenten in verschillende landen, met dam-achtige centrales zoals Saint-Malo, energieproducerende boeien, drijvende energieslangen, …
"De zeeslang, Pelamis genaamd, is een reeks cilinders die met elkaar verbonden zijn. De golven brengen het hydraulische systeem tussen de cilinders in beweging, zodat er energie wordt gegenereerd. Een veld van veertig machines van 150 meter lang kan maar liefst 20.000 huizen van stroom voorzien." (http://www.standaard.be/cnt/dmf20100607_141)
Omdat de technieken experimenteel (vergeleken bij andere manieren om elektriciteit op te wekken) zijn en er niet veel centrales bestaan in de wereld is de kostprijs waarschijnlijk veel hoger dan die bij andere centrales.
Maar het potentieel voor een waterland als Nederland is ongetwijfeld enorm, maar er exacte cijfers op kleven kan ik niet… omdat het van te veel verschillende factoren afhankelijk is.
Er zijn ook verschillende methodes om het toe te passen. Je kan het grootschalig zien (grote dammen die werken als waterkrachtcentrales, waterpartijen vol zeeslangen zoals Pelamis, installaties in de dijken langsheen rivieren waar het getijverschil groot genoeg is) of kleinschalig (zoals ieder een eigen zonnepaneel op het dak kan hebben). Bij de vele kleine beekjes en rivieren in de lage landen kan in principe overal energie opgewekt worden (zoals dat hier vroeger ook overal gebeurde met watermolens) en op de vele mondingen van grote rivieren zoals Schelde, Maas, Rijn (zover landinwaarts als het getij groot genoeg is, bij de Schelde is dat bijvoorbeeld tot een heel stuk voorbij Antwerpen nog steeds enkele meters verschil).