InfoNu.nl > Wetenschap > Techniek > Glas maken, glas gebruiken, kalk, zand en soda

Glas maken, glas gebruiken, kalk, zand en soda

Glas maken, glas gebruiken, kalk, zand en soda Glas is hard en is bestand tegen warmte en tegen hitte. Glas wordt voor van alles gebruikt. We drinken eruit, we beschermen ons huis ermee tegen de kou en de regen, er worden mooie dingen van gemaakt om in huis neer te zetten en we verlichten er ons huis mee. Ook wordt glas gebruikt als verpakkingsmateriaal. Glas neemt geen geur- of smaakstoffen aan. In glazen potten of flessen kan men duidelijk zien wat er in zit en deze potten of flessen kunnen luchtdicht worden afgesloten.

Grondstoffen van glas

Glas wordt gemaakt van slechts drie bestanddelen: kalk, zand en soda.
Deze grondstoffen worden afgewogen en gemengd bewaard in voorraadschuren en -bunkers.

Glas wordt niet afgebroken

Glas wordt wel vaak gebroken, maar niet afgebroken door de natuur. Glas van eeuwen geleden is door archeologen in de grond gevonden.
Wij hergebruiken tegenwoordig glas. Statiegeldflessen worden vele keren hergebruikt nadat ze worden schoongemaakt in de fabriek. Na verloop van tijd wordt het glas van de flessen gebroken en gesmolten om opnieuw tot fles gevormd te worden.
Dat gebeurt ook met de flessen en potten waar geen statiegeld op zit.

Minder energie, milieubewust

Op twee manieren sparen we energie als we glas hergebruiken:
  • Het bestaande glas wordt gesmolten, er is dus geen afvalberg.
  • Het proces van hergebruikt glas tot nieuwe fles of pot maken kost veel minder energie dan nieuw glas maken.
Glas wordt gescheiden ingezameld wat betreft de kleur. De reden hiervoor is, dat wit glas slechts gemaakt kan worden van wit glas. De vraag naar wit glas is groot, omdat producten in een doorzichtige pot er veel smakelijker uitzien.
Gebruikt groen of bruin glas wordt gefabriceerd tot gekleurd glas.

Hoe worden glazen vormen gemaakt?

In hete ovens wordt de grondstof, al gemengd, gloeiend heet gemaakt. Zo heet, dat het vloeibaar wordt. Het vloeibare glas stroomt naar een glasmachine, waar een schaar het vloeibare glas in druppels knipt. De druppels vallen in metalen vormen en worden met perslucht in de gewenste vorm geblazen.
De temperatuur wordt langzaam teruggebracht en de flessen of potten koelen af. Dan worden ze gecontroleerd. Op pallets worden ze dan verpakt naar fabrieken getransporteerd om gevuld te worden.

Glasblazen

Mooie siervoorwerpen worden vaak nog door een echte glasblazer gemaakt. Door een lange pijp blaast de glasblazer lucht in een grote druppel vloeibaar glas. Die lange pijp is nodig omdat de blazer anders last zou hebben van de grote hitte.
Door draaien met de pijp, opnieuw blazen en samensmelten van verschillende vormen kan de glasblazer de gewenste vorm krijgen.

Knikkers maken

Ook knikkers worden veelal van glas gemaakt. Vloeibaar glas wordt, in stukjes geknipt, in metalen bakjes gedeponeerd. De mooie kleuren krijgen knikkers door kleurstaafjes die in de druppel worden verwerkt. Een machine brengt de bakjes aan het trillen. Daardoor krijgt de knikker zijn mooie ronde vorm.
© 2011 - 2019 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel statiegeld krijg je er eigenlijk voor?Wat is statiegeld eigenlijk? En hoeveel statiegeld krijg je eigenlijk voor een bepaalde verpakking of krat bier? In dit…
Hoe worden lege flessen verwerkt tot nieuw glas?De meeste mensen brengen trouw hun flessen naar de glasbak als ze leeg zijn. Maar hoe worden lege flessen verwerkt tot n…
5 heerlijke cocktails met meloenlikeur5 heerlijke cocktails met meloenlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met meloenlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillend…
5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeur5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met aardbeienlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschill…
Het verleden en heden van de knikkerIedereen kent ze wel; de knikkers. Grote knikkers, kleine knikkers, felgekleurde knikkers of doorzichtige knikkers. Somm…
Bronnen en referenties
  • Artikel NOT

Reageer op het artikel "Glas maken, glas gebruiken, kalk, zand en soda"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gellie Alma, 18-08-2014 17:42 #1
Hoe vaak worden glazen flessen schoongemaakt?
als er nu in een van de flessen een giftige vloeistof heeft gezeten
wordt dat er allemaal uitgehaald en is dat ook schadelijk voor de gezondheid Reactie infoteur, 18-08-2014
Flessen kunnen zo'n 30 á 50 keer opnieuw gevuld worden. Ze worden eerst schoongemaakt in een fabriek. Wat erin heeft gezeten is niet van belang.
Kapot glas wordt gebruikt, zonder toevoegingen, om nieuwe flessen te maken.

Vriendelijke groet, Wil

Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 02-03-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!