Extreem weer: tornado’s

Extreem weer: tornado’s Een tornado is een verwoestende kracht van de natuur en zeer extreem. Een tornado is een allesverwoestende draaiwind die uit de lucht neerdaalt op aarde en een spoor van verwoesting achter zich laat. Een tornado ontstaat vanuit een supercel. Een supercel ontstaat vanuit onweersbuien. Maar wat is het verschil tussen een onweersbui en een supercel?

Ontstaan

Een tornado ontstaat van uit een onweerswolk. Aan de horizon verschijnt een gitzwarte wolk. Er komen harde rukwinden opzetten, ramen rammelen. Een tornado ontstaat niet uit een gewone onweerswolk. Deze onweerswolk is in kracht flink gegroeid zodat we spreken over een supercel.

Verschil onweerswolk en supercel

Wat is nu het verschil tussen een onweerswolk en een supercel? In Nederland hebben we vaak te maken met onweer, maar amper met een tornado. Het onweer in Nederland kan al beangstigend zijn, zonder dat we te maken hebben met een supercel. Een normale onweerswolk - zoals in Nederland voorkomt - kan binnen dertig minuten ontstaan en weer verdwijnen. Een supercel ontstaat uit onweersbuien. Een supercel groeit vanuit een onweersbui. Een supercel kan extreem groot worden als er een overvloed aanwezig is van:
  • Warme en vochtige lucht vanuit de onderkant en
  • Koude en droge lucht aan de bovenkant.

De meeste tornado’s komen voor in Amerika, in de beroemde Tornado Alley. Supercellen, stormsystemen of stormformaties ontstaan daar door de warme, vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico, die in botsing komen met de koude en droge lucht vanuit de Rocky Mountains. Supercellen ontstaan daarom ook voornamelijk boven warm zeewater: onder is het warm en vochtig, boven is het koud en droog.

Stormsysteem

Een supercel kan uren blijven hangen en extreem weer veroorzaken over honderden kilometers. Een supercel kan zo extreem groot worden, dat we het ook over een stormsysteem hebben. Het verdwijnt niet, zoals bij een onweersbui in Nederland, maar het blijft, en groeit en het wordt zwart en dreigend. Als een stormsysteem er aan komt, gaat dat gepaard met een extreem harde wind en veel hagel. In de verte zien we de bliksemflitsen woedend te keer gaan. Plotseling gaat het enorm hard regenen, je ziet geen hand voor je ogen! Soms kunnen grote hagelstenen naar beneden komen die voor enorm veel schade zorgen. De wind lijkt te gaan huilen en jaagt de regen op. Plotseling stopt het met regenen.

Tornado

De grote donkere pikzwarte wolken hangen laag en driegend. Daar komt de tornado aan: een extreem harde draaiende wind die een natuurramp gaat veroorzaken. De ruiten vliegen uit de ramen en de ramen uit de muren.

Hagelstenen

Niet alleen de allesverwoestende tornado verdient respect, er kunnen zulke grote hagelstenen naar beneden komen dat ze niet alleen levensbedreigend, maar ook allesverwoestend kunnen zijn.

Materiële schade

Een tornado in combinatie met grote hagelstenen kunnen voor ongelooflijk veel materiële schade zorgen. Dakpannen, bomen en auto’s vliegen in het rond. Het gebied waar de tornado overheen raast kan veranderen in een enorme puinhoop, waar gemakkelijk zwaargewonden vallen. Het gebied komt vaak zonder elektriciteit te zitten. Als de tornado uitraast en weg trekt, blijft er een groot gebied over, dat met de grond gelijk is gemaakt. Vaak zonder waarschuwing, ben je door de extreme kracht van de natuur alles kwijt…

Dit artikel is onderdeel van de special: Tornado.
© 2012 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat een tornado?Een tornado is een wervelwind met zeer hoge windsnelheden, namelijk enkele honderden kilometers per uur. De diameter van…
Waar op aarde komen tornado´s voor?Waar op aarde komen tornado´s voor?Een tornado kan overal op aarde voorkomen, vooral daar waar enorme onweersbuien ontstaan. In Noord-Amerika, in de Tornad…
Noodweer en tornado´s: StormjagersNoodweer en tornado´s: StormjagersWat zijn stormjagers? Wat zijn meteo stormjagers? Gaan stormjagers op pad zodra er noodweer ontstaat? Waarom jagen storm…
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…
Sandy: gevolgen superstorm voor New YorkIn de nacht van 29 op 30 oktober 2012 werd de Oostkust van Amerika, waaronder New York en New Jersey, zwaar getroffen do…
Bronnen en referenties
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/75164-waar-op-aarde-komen-tornados-voor.html
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/74807-wat-is-een-tornado.html
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/75575-wat-te-doen-bij-een-tornado-of-windhoos.html
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/74869-hoe-ontstaat-een-tornado.html
  • https://www.onweer-online.nl/forum/topic/36577/tornado-treft-algarve-in-portugal-tornado-strikes-/
  • http://www.extreemweercentrum.nl/chasersguide.htm

Reageer op het artikel "Extreem weer: tornado’s"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 23-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!