Weersvoorspellingen: Het weer in Februari

Weersvoorspellingen: Het weer in Februari Het goed voorspellen van het weer is voor veel mensen een belangrijke informatie bron. Is het niet voor de uitoefening van een beroep, dan is het wel voor de vrijetijdsbesteding. Weersvoorspellers proberen steeds beter de weersverwachtingen in nauwkeurigheid te benaderen. Ook de meteorologen gebruiken steeds betere geavanceerde apparatuur waarmee de weersverwachting ook over een langere periode kan worden aangegeven. In de dagelijkse praktijk constateren we echter heel vaak dat de weersverwachtingen niet aansluiten bij het weer van dat moment. Dat geldt ook voor de voorspellingen voor het rijden van een eventuele Elfstedentocht.

Februari

Februari of ook wel de sprokkelmaand genoemd is in de gregoriaanse kalender de tweede maand van het jaar. Voor de oude Romeinen was februari echter niet het begin van het jaar, maar was februari de laatste maand van het jaar. De maand februari werd genoemd naar Februare. Februare betekent reinigen. Vóór het nieuwe jaar werden de schulden vereffend. Daarom was dit de tijd voor de verzoenings- of reinigingsfeesten. Doordat februari de laatste maand van het jaar was, begon het jaar dus in maart. Pas in het jaar 456 werd januari de eerste en februari de tweede maand van het jaar. Door de verschuiving van de maanden januari en februari werd maart de derde maand van het jaar.

Sprokkelmaand of schrikkelmaand

Februari kreeg vroeger de naam sprokkelmaand, maar is ook bekend onder de naam schrikkelmaand. Februari is gewoonlijk met 28 dagen de kortste maand van het jaar. Sinds 1582 krijgt februari eens in de vier jaar er een dag bij. Eens in de vier jaar heeft februari dan 29 dagen. Naast dat februari bekend staat om zijn 28 en soms 29 dagen is februari de maand waarin de wijngaarden worden gesnoeid. Door het werk in de wijngaarden heeft februari ook de naam sprokkelmaand gekregen.

Het weer in februari

Februari is één van de drie wintermaanden in Nederland. De regel die vaak bij de maand februari lijkt te horen is: “als de dagen lengen, gaan de nachten strengen“.

2012

Ook in 2012 was deze regel zeer toepasselijk. Zo ging nieuwjaarsdag 2012 nog de boeken in als de warmste nieuwjaarsdag sinds 1901. Daarna werden er in februari 2012 ongekend lage temperaturen geregistreerd. De nacht van 3 op 4 februari 2012 was landelijk gezien veruit de koudste nacht van de winter 2011-2012. Rond het IJsselmeer werden temperaturen gemeten van -23 graden Celsius. De extreem lage temperaturen in Nederland, die werden geregistreerd tussen 30 januari 2012 en 8 februari 2012, zorgden ervoor dat we in februari 2012 te maken hadden met een officiële koudegolf. (Lees hier meer over de koudegolf van 2012.) Met een gemiddelde temperatuur van 0.8 graden, gemeten in de Bilt, werd februari 2012 de koudste februarimaand sinds 1996.

Elfstedentocht

De koudegolf van 2012 en de strenge nachten in 2012 leken er even voor te zorgen dat er in 2012 voor het eerst sinds 1997 weer een Elfstedentocht gereden kon worden. De dooi viel echter enkele dagen te vroeg in, waardoor de tocht der tochten ook in 2012 niet georganiseerd kon worden. Toch hebben de vaak strenge nachten in februari er in de geschiedenis meerder malen voor gezorgd dat de Elfstedentocht georganiseerd kon worden. Acht van de vijftien georganiseerde Elfstedentochten, zijn gehouden in de maand februari. Dit tegenover 1 Elfstedentocht in de maand December en 6 Elfstedentochten in de maand januari.

1956

Van alle maanden in de twintigste eeuw was februari 1956 de koudste maand. Tijdens deze maand kwamen in De Bilt de gemiddelde temperaturen uit op min 6,4 graden (tegen 3,3 graden normaal) en daarmee was dit veruit de koudste maand van de twintigste eeuw en de koudste februari maand sinds het begin van de metingen in 1706. Februari 2012 leek in de eerste helft van de maand februari, met nieuwe koude records, even de koudste maand uit de geschiedenis te worden. Gemiddeld was het tot 12 februari 2012 -7,0 graden in De Bilt..Tot dan waren de eerste twaalf dagen en nachten van februari 1917 het koudst met een gemiddelde van -6,4 graden.

Langdurige gemiddelden

Langdurige gemiddelden gemeten in De Bilt tussen 1970 en 2012.

weersomstandighedenDe Bilt
Gemiddelde temperatuur in graden Celsius2,9
Gemiddelde minimum temperatuur in graden Celsius-0,2
Gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius6,1
Gemiddelde neerslaghoeveelheid in mm47,3

Weersvoorspelling februari 2013

Wat het weer ons in februari 2013 gaat brengen is nog koffiedik kijken. Toch zijn er vele meteorologen en weerdeskundigen die op voorhand het weer proberen te voorspellen. Zo geven ook de Enkhuizer en Deventer Almanak de voorspellingen van het weer van februari 2013 weer. Deze twee Almanakken hebben het in de geschiedenis vaak bij het goede eind gehad. Toch geven de Enkhuizer en Deventer Almanak voor februari 2013 tegengestelde voorspellingen weer. Volgens de Deventer Almanak krijgen we vanaf 8 februari 2013 te maken met temperaturen onder het vriespunt en hebben we op 13 februari 2013 kans op sneeuw. De Enkhuizer Almanak daar en tegen voorspelt warmere temperaturen met veel regen.
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Weersvoorspellingen: Het weer in AugustusWeersvoorspellingen: Het weer in AugustusIn Nederland gaan de meeste mensen tijdens de schoolvakantie van de kinderen op de basisschool een paar weekjes er tusse…
Uitkering WWB berekenen: hoeveel geld krijg ik?Uitkering WWB berekenen: hoeveel geld krijg ik?Wat zijn de normen in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB) in 2012? Wanneer heb je recht op bijstand? Hoeveel gel…
Top tien koudste winters in Nederland, de statistiekenTop tien koudste winters in Nederland, de statistiekenDe weersvoorspellingen houden de gemiddelde Nederlander veel bezig. Jaarlijks vragen we ons dan ook af of we te maken kr…
Bronnen en referenties
  • www.weerplaza.nl
  • www.weeronline.nl
  • www.weerverleden.nl
  • www.knmi.nl
  • www.wikipedia.org
  • Volksweerkunde klopt het of niet - Jan H. Pelleboer
  • Enkhuizer Almanak
  • Natuuronderwijs inzichtelijk
  • Deventer Almanak
  • Deventer Almanak
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 14-01-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.