Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied

Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied Een sneeuwzeker skigebied dat is voor de meeste wintersporters belangrijk aspect van de vakantie. De meeste wintersporters die op wintersport gaan huiveren bij de gedachte dat er geen sneeuw in het skigebied ligt. Kale groene pistes horen bij het horrorbeeld van de skiër of snowboarder. Het zal je gebeuren, net in die ene week dat jij op skivakantie gaat liggen de pistes er groen bij. Waar kun je een skigebied aan herkennen dat sneeuwzeker is? Hieronder worden een aantal voorwaarden gegeven waar een sneeuwzeker skigebied aan moet voldoen.

Wat zijn de voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied?

Uiteraard moet er voldoende sneeuw liggen in een wintersportgebied, maar een skigebied maakt pas kans op de meeste sneeuw als het aan een aantal voorwaarden voldoet. De voorwaarden van een sneeuwzeker skigebied zijn hieronder beschreven:

Hoogte skigebied

Een skigebied moet hoog genoeg liggen om sneeuw op te vangen en natuurlijk vast te houden. Een van de redenen waarom er in de Alpen meestal voldoende sneeuw ligt omdat hier bergtoppen reiken tot 4800m. En hoe hoger het skigebied hoe kouder het wordt. Noorwegen, Zweden en Finland hebben veel lager gelegen skigebieden maar deze liggen zo ver noordelijk dat het vanzelf kouder is, dit speelt uiteraard ook een rol. Ga je op vakantie naar de Alpen dan is de hoogte van het skigebied belangrijk voor de sneeuwzekerheid.

Sneeuwzekere skigebieden hebben pistes boven de boomgrens / Bron: Cocoparisienne, PixabaySneeuwzekere skigebieden hebben pistes boven de boomgrens / Bron: Cocoparisienne, Pixabay

Hoogte pistes

Over het algemeen moet een sneeuwzeker skigebied een gedeelte van haar pistes boven de 2000 meter grens hebben liggen. Mocht in de wintermaanden het er namelijk groen uit zien onder de 2000 meter dan bestaat altijd de mogelijkheid om hoger in de bergen te gaan skiën. In de Alpen zijn er voldoende skigebieden die een relatief sneeuwzekere hoogte hebben waar je kunt skiën. Tegenwoordig kun je ook via het internet gemakkelijk zoeken op skigebieden die pistes boven de 2000 meter aanbieden. Maar hoogte zegt niet alles voor een skigebied, een gebied kan wel bergen tot 3000 meter hebben, als er geen sneeuw valt kun je nog niet skiën. De geografische ligging van een gebied is ook zeer belangrijk voor de sneeuwzekerheid van een wintersportgebied.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Geografische ligging

Hoogte is belangrijk voor een skigebied, maar de geografische ligging van een gebied is ook een zeer belangrijk. Bergwanden kunnen namelijk sneeuwfronten en buien tegenhouden waardoor er aan de voorzijde van een berg meer sneeuw naar beneden komt als aan de achterzijde van de berg. Dit verklaart gelijk waarom het ene skigebied in de Alpen met dezelfde hoogte meer sneeuw vangt als het andere gebied wat op korte afstand ligt. Bij een noord- tot noordwestelijke stroming in Europa worden buien met sneeuw richting de noordkant van de Alpen gestuurd. Bij een dergelijke stroming valt er aan de noordzijde van de Alpen veel sneeuw. Aan de zuidkant van de Alpen valt er veel minder sneeuw en hebben veel skigebieden last van hogere temperaturen. Andersom kan er ook een aanstroom van vochtige lucht zijn vanaf de Middelandse Zee waardoor er aan de zuidkant van de Alpen veel sneeuw kan vallen. De ligging van een skigebied is daarmee een belangrijke voorwaarde voor een sneeuwzekere vakantie.

Voorbeelden sneeuwzekere skigebieden

Hoogte en geografische ligging van een skigebied zijn belangrijk voor een sneeuwrijk skiseizoen. In de hele Alpen zijn verschillende dorpen en gebieden te vinden waar jaarlijks vele meters aan sneeuw valt. Twee dorpen zijn uitgelicht die prima aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

Bron: Sirigel, PixabayBron: Sirigel, Pixabay

Bad Mitterndorf

Voorbeeld van een goede geografische ligging is het Oostenrijkse Bad Mitterndorf. Dit skigebied heeft een hoogte van 900m tot 2000m voor Alpenbegrippen niet bijzonder hoog. Door de geografische ligging in het oosten van Oostenrijk (Verder landinwaarts dus kouder) en de situering van de omringende bergen is dit skigebied een van de sneeuwzekerste gebieden van Oostenrijk. Er worden sneeuwhoogtes van meer dan vijf meter opgemeten en gemiddeld in maart ligt in dit skigebied drie meter sneeuw.

Damüls

In Oostenrijk in de provincie Vorarlberg ligt het skidorp Damüls op een hoogte van 1423 meter. De hoogte van het skigebied en de gunstige ligging aan de noordkant van de Alpen maakt dit één van de sneeuwzekerste dorpen ter wereld. Jaarlijks valt hier een kleine 10 meter aan sneeuw gemeten over het hele winterseizoen.

Sneeuwgarantie

Een combinatie van bovenstaande factoren maakt natuurlijk de meeste kans op voldoende sneeuw in het skigebied. Deze gebieden zijn ook voldoende te vinden in de Alpen. Dergelijke gebieden promoten zich dan ook vaak als skigebied met 100% sneeuwgarantie.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Sneeuwzeker wintersporten in Obertauern - OostenrijkSneeuwzeker wintersporten in Obertauern - OostenrijkHet skigebied Obertauern ligt in de Oostenrijkse provincie Salzburgerland en ligt op ongeveer 1015 kilometer afstand van…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVeel wintersportliefhebbers denken bij skiën en snowboarden vaak aan Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar niet aan…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…

Help u zelf de winter door, tips tegen de kouIn de winter, maar ook in de herfst en lente kan het flink koud zijn in Nederland. Van actieve beweging zult u wel opwar…
Het fenomeen bolbliksemHet fenomeen bolbliksemAlsof onweer soms nog niet eng genoeg kan zijn kan het altijd nog veel enger: namelijk met de bolbliksem. Wetenschappers…
Bronnen en referenties
  • www.bad-mitterndorf.at
  • https://www.bregenzerwald.at/wissenswertes/schneesicherheit/
  • Afbeelding bron 1: Cocoparisienne, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Sirigel, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 03-09-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.