InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied

Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied

Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied Een sneeuwzeker skigebied dat is voor de meeste wintersporters belangrijk aspect van de vakantie. De meeste wintersporters die op wintersport gaan huiveren bij de gedachte dat er geen sneeuw in het skigebied ligt. Kale groene pistes horen bij het horrorbeeld van de skiër of snowboarder. Het zal je gebeuren, net in die ene week dat jij op skivakantie gaat liggen de pistes er groen bij. Waar kun je een skigebied aan herkennen dat sneeuwzeker is? Hieronder worden een aantal voorwaarden gegeven waar een sneeuwzeker skigebied aan moet voldoen.

Waar moet een sneeuwzeker skigebied aan voldoen?

Uiteraard moet er voldoende sneeuw liggen in een wintersportgebied, maar een skigebied maakt pas kans op de meeste sneeuw als het aan een aantal voorwaarden voldoet. De voorwaarden van een sneeuwzekerskigebied zijn hieronder beschreven:

Hoogte skigebied

Een skigebied moet hoog genoeg liggen om sneeuw op te vangen en natuurlijk vast te houden. Een van de redenen waarom er in de Alpen meestal voldoende sneeuw ligt omdat hier bergtoppen reiken tot 4800m. En hoe hoger het skigebied hoe kouder het wordt. Noorwegen, Zweden en Finland hebben veel lager gelegen skigebieden maar deze liggen zo ver noordelijk dat het vanzelf kouder is, dit speelt uiteraard ook een rol. Ga je op vakantie naar de Alpen dan is de hoogte van het skigebied belangrijk voor de sneeuwzekerheid.

Hoogte pistes

Over het algemeen moet een sneeuwzeker skigebied ook een gedeelte van haar pistes boven de 2000 meter grens hebben liggen. Mocht in de wintermaanden het er namelijk groen uit zien onder de 2000 meter dan bestaat altijd de mogelijkheid om hoger in de bergen te gaan skiën. In de Alpen zijn er voldoende skigebieden die een relatief sneeuwzekere hoogte hebben waar je kunt skiën. Tegenwoordig kun je ook via het internet gemakkelijk zoeken op skigebieden die pistes boven de 2000 meter aanbieden. Maar hoogte zegt niet alles voor een skigebied, een gebied kan wel bergen tot 3000 meter hebben, als er geen sneeuw valt kun je nog niet skiën. De geografische ligging van een gebied is ook zeer belangrijk voor de sneeuwzekerheid van een wintersportgebied.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Geografische ligging

Hoogte is belangrijk voor een skigebied, maar de geografische ligging van een gebied is ook een zeer belangrijk. Bergwanden kunnen namelijk sneeuwfronten en buien tegenhouden waardoor er aan de voorzijde van een berg meer sneeuw naar beneden komt als aan de achterzijde van de berg. Dit verklaart gelijk waarom het ene skigebied in de Alpen met dezelfde hoogte meer sneeuw vangt als het andere gebied wat op korte afstand ligt. Bij een noord- tot noordwestelijke stroming in Europa worden buien met sneeuw richting de noordkant van de Alpen gestuurd. Bij een dergelijke stroming valt er aan de noordzijde van de Alpen veel sneeuw. Aan de zuidkant van de Alpen valt er veel minder sneeuw en hebben veel skigebieden last van hogere temperaturen. De ligging van een skigebied is daarmee een belangrijke voorwaarde voor een sneeuwzekere vakantie.

Bron: Sirigel, PixabayBron: Sirigel, Pixabay
Bad Mitterndorf
Voorbeeld van een goede geografische ligging is het Oostenrijkse Bad Mitterndorf. Dit skigebied heeft een hoogte van 900m tot 2000m voor Alpenbegrippen niet bijzonder hoog.Door de geografische ligging in het oosten van Oostenrijk (Verder landinwaarts dus kouder) en de situering van de omringende bergen is dit skigebied een van de sneeuwzekerste gebieden van Oostenrijk. Er worden sneeuwhoogtes van meer dan vijf meter opgemeten en gemiddeld in maart ligt in dit skigebied drie meter sneeuw. Er zijn uiteraard meer van dit soort gebieden in de Alpen te vinden.

Sneeuwgarantie

Een combinatie van bovenstaande factoren maakt natuurlijk de meeste kans op voldoende sneeuw in het skigebied. Deze gebieden zijn ook voldoende te vinden in de Alpen. Dergelijke gebieden promoten zich dan ook vaak als skigebied met 100% sneeuwgarantie.
© 2009 - 2017 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vijf sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Sneeuwzeker wintersporten in ObertauernSneeuwzeker wintersporten in ObertauernHet skigebied Obertauern ligt in de Oostenrijkse provincie Salzburgerland en ligt op ongeveer 1015 kilometer afstand van…
Sneeuwzeker wintersporten in november - OostenrijkSneeuwzeker wintersporten in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Axamer Lizum - Wintersport dichtbij Innsbruck in OostenrijkAxamer Lizum - Wintersport dichtbij Innsbruck in OostenrijkHet wintersportgebied Axamer Lizum ligt in Oostenrijk dichtbij Innsbruck. Het skigebied van Axamer Lizum valt onder de O…
Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenMontafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenHet skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toc…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebied"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Sorcha Rotteveel, 06-03-2011 13:48 #1
Het klopt dat geografisch gezien Tauplitz/bad Mitterndorf een sneeuwzeker gebied is, wij komen er al jaren, ook dit jaar weer heerlijk geskied. Als er op veel plaatsen sneeuw te kort is, is er in Tauplitz/bad mitterndorf volop sneeuw. Ook wordt er goed geinvesteerd, dit jaar een uitbreiding met 35 km piste en nieuwe gondel lift, totaal 80 km piste en een heerlijk wellnes centrum. Wat voor ons ook belangrijk is, is de betaalbaarheid en vriendelijkheid van de mensen. Het is ook fijn dat het een rustig gebied is, maar voor de beginner en gevorderde skieer een uitdagend skigebied, je hebt geen liftfiles, je stapt zo de liften in, per saldo ski je dan meer dan in hele grote gebieden met veel wachttijden bij de liften. Ook een aanrader is hotel Sonnenuhr in Tauplitz, aan de piste en lift, je skiet zo het hotel in, geen gesjouw met skies en gerund door een zeer vriendelijk Nederlands echtpaar.

Infoteur: Marinos
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!