Help u zelf de winter door, tips tegen de kou

In de winter, maar ook in de herfst en lente kan het flink koud zijn in Nederland. Van actieve beweging zult u wel opwarmen, het nadeel daarvan is alleen dat als u daar klaar mee bent u ook weer heel snel af kunt koelen. Weest niet gevreesd, in Nederland blijft het nooit heel lang heel koud en er zijn verschillende manieren om uzelf warm te houden.

Speciale kleding voor buiten

Er zijn verschillende kledingstukken die u buiten kunt dragen om u goed warm te houden of kledingstukken die u juist beter niet kunt dragen met de kou:
  • Draag geen skinnyjeans, panty's of andere kledingstukken die strak om uw benen zitten. Uw lichaam staat warmte af, op het moment dat er iets ruimte tussen uw been en de broek zit kan deze warmte daar blijven, zodra u een strakke broek aanheeft is dit laagje weg en zal de kou makkelijker uw benen bereiken.
  • Voor even op de fiets kunnen thermolaarzen geen kwaad. U kunt voor als u naar het werk gaat andere schoenen in een tas meenemen. Thermolaarzen zijn goed geïsoleerd en relatief hoog. Als u het echt heel koud heeft kunt u eventueel voor een schoenmaat groter kiezen zodat u er ook nog wollen gebreide sokken of iets dergelijks in kunt doen.
  • Handschoenen met accu, ze kosten wat maar dan heeft u ook wat. Deze worden tot nog toe voornamelijk door professionele skiërs en motorrijders gebruikt. Ze kosten toch al gauw tussen de 150 á 200,- maar ze werken op een accu. U laadt ze als het ware thuis op, daarbij kunt u de temperatuur instellen. Nadat ze opgeladen zijn kunt u zo een dag weg zonder koude vingers te krijgen.
  • Bedenk dat het buiten altijd kouder is als binnen, maar als u moet fietsen krijgt u het onderweg vanzelf weer warm. Werk daarom met verschillende lagen zodat u de dikte/warmte aan kunt passen.

Speciale kleding voor binnen

Veel mensen kunnen wel op het idee komen om pantoffels aan te schaffen. Zitten deze echter wel zo warm? Sommige mensen kopen namelijk pantoffels waarbij de achterkant open is of die tot de enkels komen waardoor soms delen van het lichaam open en dus koud blijven. U kunt kiezen voor lange pantoffels, het liefst een beetje breed zodat u eventueel uw pyjamabroek in de pantoffels kan doen voor nog meer warmte.

Het ziet er misschien niet zo charmant uit, maar in huis zijn snuggies ook ideaal. Dit zijn fleecedekens met mouwen waardoor u met een fleecekleed gemakkelijk door het huis kunt lopen. Daarnaast zijn de goedkopere fleecetruien misschien niet iets om naar het werk aan te doen, maar in huis kan het u heerlijk warm houden en het voelt lekker zacht aan.

Tips voor het huis

Zorg dat er geen toch naar binnen kan komen dit kunt u tegenhouden door tochtstrips. Om verder het huis warm te houden kunt het best de kamers laten luchten als u weggaat, komt u terug zorg dan dat u niet direct in die kamer hoeft te zijn, maar doe het raam wel al dicht zodat het weer wat op kan warmen. Nog een laatste tip wat betreft het huis is hou de gordijnen 's ochtends dicht. Hierdoor wordt de warmte vast gehouden. Open de gordijnen zodra de zon op de dag schijnt zodat deze het huis kan verwarmen.
Als u het met de kachels aan nog steeds koud heeft kunt u wellicht denken aan een elektrische deken. Deze zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Het hoeft dan ook geen formaat dekbed te hebben, maar juist een kleintje kan heel handig zijn. Zo kunt u met een lekker warm kussentje of kleedje op de bank zitten.

Overige tips

  • Eet/drink wat warms, zo warmt uw lichaam van binnen op.
  • Douche niet te heet, omdat uw zichzelf koud blijft voelen krijgen mensen gauw de neiging de douche steeds iets heter te draaien. Hierdoor kunt u verbranden en als u onder de douche vandaag voelt u de kou nog erger.
  • Als u geen kruik heeft voor in bed kunt u ook warm water in een plastic fles doen, vul de fles niet helemaal anders komt er teveel druk op te staan en wikkel de fles in een handdoek zodat het niet te heet is.
  • Bewegen is de ultieme tip om het warm te krijgen. Hoewel het op een koude dag extra lastig kan zijn om aan de slag te gaan kan bijvoorbeeld een actieve wandeling buiten of jumping jacks binnen zorgen dat uw lichaam snel op warmt.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen als je het koud hebt?Wat te doen als je het koud hebt?Veel mensen vinden kou verschrikkelijk en verzinnen allerlei dingen om het warm te krijgen. Vooral in de wintermaanden a…
Hoe kan je energie besparen in de winter?Hoe kan je energie besparen in de winter?Zodra het kouder wordt zetten we al snel de kachel hoger. Met name in de herfst en winter stoken we veel gas en gebruike…
Wandelen in de winterWandelen in de winterWandelen is goed voor iedereen, dat is inmiddels een bekend gegeven. Dat neemt niet weg dat, als we al gaan wandelen, we…
Tips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenTips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenSommige mensen houden gewoon niet van kou, anderen vinden het juist fijn. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar ech…

Temperatuur op aardeTemperatuur op aardeDe temperatuur in de atmosfeer verschilt. Het is bij de meeste wel bekend dat bijvoorbeeld op wintersport de temperatuur…
Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebiedVoorwaarden voor een sneeuwzeker skigebiedEen sneeuwzeker skigebied dat is voor de meeste wintersporters belangrijk aspect van de vakantie. De meeste wintersporte…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-05-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.