InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Mist: vooral bij luchtverontreiniging

Mist: vooral bij luchtverontreiniging

Mist: vooral bij luchtverontreiniging Mist, het is er soms zomaar en het verdwijnt even snel weer. Wat weinig mensen weten is dat mist vooral ontstaat als er veel luchtverontreiniging is. Maar dat er ook sneller mist is in de buurt van water. In november 2011 was Nederland dagen in de greep van een dikke mist. Extreem veel zelfs. Dus hoe ontstaat mist? En waarom is het tijdens de nieuwjaarsviering eigenlijk bijna altijd mistig? Alles over mist.

Wat is mist?

Meteorologen noemen het een mistige dag als het zicht in de Bilt minder dan 1 kilometer is.

Steeds minder mist

In de 20e en de 21e eeuw is er eigenlijk steeds minder mist. Rond 1980 telde Nederland gemiddeld zon 80 dagen met mist. In 2011 is dat aantal nog maar zon 40. Het feit dat er steeds minder mist is, heeft vooral te maken met de verminderde luchtverontreiniging.

Hoe ontstaat mist?

Mist, of te wel de waterdruppels van de mist ontstaat rond zogenaamde condensatiekernen. Dit zijn kleine stofdeeltjes. Hoe meer er van in de lucht zijn, hoe gemakkelijker ze kunnen ontstaan. Daarom is het ook juist vaak mistig op oudejaarsavond. Alle rotzooi die de lucht wordt ingeschoten qua vuurwerk veroorzaakt dan namelijk die kleine condensatiekernen en daarom heen vormen zich de mistdruppels. Luchtverontreiniging is afgenomen omdat we schonere industrie hebben gekregen, schonere autos en andere schonere zaken. Bovendien had Nederland in het verleden vaak last van de uitstoot van bedrijven die in het Ruhrgebied waren gevestigd. Stond er een zuidoostelijke wind, dan kwamen al die stofdelen in Nederland terecht met mist als gevolg.

Bijzonder weer: ook mist

In november 2011 was het lange tijd mistig door bijzondere weersomstandigheden. Er was volgens meteorologen sprake van stralingsmist door gebrek aan bewolking. Dit doet zich onder andere voor als de dagen korter zijn en de nachten lang. De lucht is dan vaak relatief warm. Als het dan sterk afkoelt, omdat er geen wolken zijn, condenseert dat vocht. Daarbij gaat het dan om een dikke laag mist van 120 tot 150 meter. De zwakke zon kan die dikke laag mist dan niet meer oplossen. Ook is er onvoldoende wind om het te laten oplossen. Daarom blijft de mist maar hangen en hangen. Het rare is wel dat het boven die hele dikke mistlaag dan heel erg helder is.

Mist in het verkeer en op het vliegveld

In het verkeer heeft het verkeer altijd last van mist. Het is dan oppassen geblazen. Overigens gebruiken mensen veel te snel hun mistlamp. Zodra er een beetje nevel is, wordt de mistlamp al aangezet. Maar dat mag helemaal niet en er staat ook nog eens een dikke boete op. Mistlampen mogen pas aangedaan worden bij een zicht van minder dan 50 meter. En dat is pas als je geen hand meer voor ogen ziet. Mistlampen voor mogen aan als het zicht minder is dan 200 meter. Wie zijn mistlampen eerder aan zet en betrapt wordt, kan een boete van 100 euro krijgen.

Mist op Schiphol

Op Schiphol heeft vliegverkeer altijd last als het mistig is. Dat komt omdat vliegtuigen dan meer afstand moeten houden tot elkaar bij dit soort weer. Vaak worden daardoor vluchten geannuleerd of lopen ze vertraging op. Bij dichte mist vliegen vaak ook traumahelikopters niet.
© 2011 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mist, kleine dauwdruppels in de luchtIedereen heeft wel eens mist gezien. Maar wat is mist nou eigenlijk? Hoe ontstaat mist en welke soorten mist zijn er? Wa…
Verschillende soorten mist in de zomerVerschillende soorten mist in de zomerHet is zomer en het is een beetje mistig s morgens, nog voor de zon op komt. Over de weilanden, boven de sloot en het l…
Mist, een prachtig natuurverschijnselMist, een prachtig natuurverschijnselVoor velen is de mist niet prettig. We associëren het vaak met minder leuke dingen als deelnemen aan het verkeer en hoe…
De Witte Wieven: Nederlandse legende van de witte vrouwenDe Witte Wieven: Nederlandse legende van de witte vrouwenAttractiepark de Efteling heeft de attractie 'Baron 1898' gebouwd, een dive coaster waarin het verhaal verteld wordt ove…
De milieuramp in de Maasvallei in 1930: 63 dodenDe milieuramp in de Maasvallei in 1930: 63 dodenIn 1930 kwamen er 63 mensen om toen zware luchtverontreiniging in aanraking kwam met langdurige mist in de Maasvallei. D…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Diverse meteorologen

Reageer op het artikel "Mist: vooral bij luchtverontreiniging"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 21-12-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!