Verschillende soorten mist in de zomer

Verschillende soorten mist in de zomer Het is zomer en het is een beetje mistig ’s morgens, nog voor de zon op komt. Over de weilanden, boven de sloot en het lijken wel of de koeien geen poten hebben en de bomen geen stam maar alleen kruinen. Zo gauw de zon op komt wordt de mist mooi gekleurd door de zon. Mooi de kleur van de zon, prachtig oranje en donker oranje tot oranje/rood. De mist zo laag op de grond, beweegt een beetje. Nog voordat iedereen wakker wordt, is de mist al weggebrand door de zon en is het geeft een garantie voor een prachtige zomerse dag.

Wat is mist

Mist ontstaat als de lucht boven de grond afkoelt. Wanneer de waterdamp dezelfde temperatuur heeft als de dauwtemperatuur, dan zal deze gaan condenseren en hangt er mist. Het dauwpunt is dat wanneer de temperatuur van de waterdamp en de dampdruk gelijk is en dat er condensatie optreedt. Er ontstaat mist. In de zomer is het warm en de mist zal dan al snel bij zonsopkomst oplossen.

GrondmistGrondmist

Condensatiekern

Om mist te vormen zijn condensatiekernen nodig. Dit zijn vaste of vloeibare deeltjes in de lucht waaraan de waterdruppeltjes zich kunnen hechtten zodat er kleine druppeltjes ontstaan. Condensatiekernen als kleine zwevende stofdeeltjes in de lucht zoals zand, pollen, zout, roet of vulkanische as.

Wind

De wind is eveneens een belangrijke factor. Voor mistvorming is een klein beetje wind nodig. Schijnt in de zomer de zon op de vroege morgen, dan zal de mist snel op lossen.

Grondmist

Grondmist is een veel voortkomende zomerse mist, die zich vormt op grondhoogte. Laag, heel laag hangt de mist dicht op de grond. Over weilanden, sloten en soms ook de weg opdrijvend.
KoeienpotenmistKoeienpotenmist
. Vaak is de grondmist al heel snel opgelost door de kracht van de zomerzon die ’s morgens opkomt. Het is en blijft gevaarlijk rijden, maar vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang, is het zo spectaculair om te zien. Er zijn verschillende benamingen voor: koeienpotenmist, sloot en kanaalmist, stralingsmist en mistbanken.

Koeienpotenmist

Bij lage grondmist spreken we ook wel eens van ‘koeienpotenmist’, of over 'mist op klomphoogte’ en ‘mist op boomtophoogte’. Vooral door een weervrouw die deze waarneming ‘koeienpotenmist’ noemt en kijkers die dit woord ook zijn gaan gebruiken. Het laagje grondmist laat de poten van koeien en schapen verdwijnen. De koe staat met de poten in de grondmist en het lijkt net alsof ze geen poten hebben. De bomen hebben geen stam en alleen bladkronen. Vooral in de zomer is dit voor de vroege morgen.

MistbankMistbank

Mistbank

De meest voorkomende mist is stralingsmist. In de zomer te zien, nog voor de zon te voorschijn komt. De warmte van de grond straalt naar de lucht en de grond koelt af. De twee luchtlagen mengen zich met elkaar, net boven de grond. De afkoeling begint onderaan in de lucht en wanneer het dauwpunt bereikt is ontstaat er mist. Er moet niet teveel wind staat om mist te vormen. De lucht blijft dicht bij het oppervlak en zal niet hoger dan op ooghoogte uitkomen. Meestal in deze mist in het voorjaar of in het najaar, maar ook soms in de zomer. Dit zien we vooral gebeuren bij een heldere nacht. De mist is dik, vast en niet hoog en voorkomt verdere uitbreiding van de mistvorming. Een bank van mist en als de zon schijnt, is de mist weer gauw verdwenen.

Witte wieven

Mist die beweegt! Langzaam trekt het verder door de zwakke wind. Spookachtig, geheimzinnig en alleen vaak maar een stukje van een weiland. Witte wieven genoemd. Van witte wieven worden de verhalen vooral geassocieerd met Oost- en Noord-Nederland,
Witte wieven mistWitte wieven mist
en behoren tot bekende Nederlandse mythische wezens. De overlevering vertelt dat zweefachtige doorzichtige witte vrouwen vroeger rondspookten in bossen en op de heide. Een mistbank, mistsliert of mistflarden die ontstaan is door mist ’s avonds, is dun en wordt door de wind van plaats veranderd. Een bewegende mist waar men vroeger van dacht dat het boven natuurlijke wezens waren.

Sloot en kanaal watermist

De mist danst als het ware op het water, op een vroege morgen in de zomer. Het water is in de zomer niet koud. Zelfs warmer dan de lucht ’s nachts. Het verdampende water maakt de boven het water liggende lucht, kouder. Op sloten, beekjes, zeewater, rivieren en boven kanaalwater gaat de waterdamp op het water, condenseren en er treedt mist op. Koude lucht is zwaarder en zakt naar beneden, naar het water. Flarden mist zweven dan boven het water. Wanneer warme lucht over de koudere zee gaat gebeurt hetzelfde.

SlootmistSlootmist

Zeemist

Zeemist ontstaat op zee. Doordat warme en vochtige lucht over de zee beweegt, dat vroeg in de zomer nog koud is, koelt de luchtlaag af tot het dauwpunt en ontstaat er mist. Deze zeemist kan richting vaste land kan schuiven, richting het strand. Vaak is dan mooi weer en erg druk op het strand als deze zeemist plots het strand opschuift. De mist verpest een stranddag, maar waar de mist op het strand komt is een zeevlam te bewonderen.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nevel, oranje weiden en koeienpotenmist in de herfstNevel, oranje weiden en koeienpotenmist in de herfstHet laatste restje van de zomer, vlak voordat de astronomische herfst begint, is het vaak rond zonsopkomst prachtig. Wie…
Mist, kleine dauwdruppels in de luchtIedereen heeft wel eens mist gezien. Maar wat is mist nou eigenlijk? Hoe ontstaat mist en welke soorten mist zijn er? Wa…
Mist: hoe ontstaat het en hoe heten de diverse mistsoorten?Mist: hoe ontstaat het en hoe heten de diverse mistsoorten?Mist is een natuurverschijnsel dat bijna overal op de wereld voor kan komen. Het bestaat uit een grote hoeveelheid gecon…
Vorst aan de grondVorst aan de grondIn alle seizoenen van het jaar zijn er wel nachten dat het zover afkoelt dat er vorst aan de grond optreedt. De temperat…

De schapenwolk of cirrocumulus hoort bij de hoge bewolkingDe schapenwolk of cirrocumulus hoort bij de hoge bewolkingIedereen kijkt wel eens naar de wolken. Wolken vertellen vaak welk weer het wordt. De schapenwolkjes die we hoog aan de…
De zomerstorm van 25 juli 2015De zomerstorm van 25 juli 2015Op 25 juli 2015 raasde een zeer zware storm over Nederland, het bleek om de zwaarste julistorm te gaan sinds de metingen…
Bronnen en referenties
  • http://www.keesfloor.nl/weerkunde/7zicht/7zicht.htm
  • http://www.weer.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mist
  • http://www.weeronline.nl/Stralingsmist/3591/0
  • http://www.knmi.nl/cms/content/34040/grondmist
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 07-10-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.