De zomerstorm van 25 juli 2015
Op 25 juli 2015 raasde een zeer zware storm over Nederland, het bleek om de zwaarste julistorm te gaan sinds de metingen van 1901. Een zware storm in juli is tamelijk zeldzaam, het was de negende julistorm sinds 1906. De storm van 25 juli 2015 was uitzonderlijk krachtig, bij IJmuiden heeft gedurende een uur windkracht 10 gestaan, en het waren vooral de harde windstoten die deze storm extreem maakte. Windstoten van boven de 100 kilometer per uur waren geen uitzondering en er werden zelfs snelheden van 121 kilometer per uur gemeten.
Waardoor werd de storm veroorzaakt?
De storm werd veroorzaakt door een stevige depressie uit de richting van de Golf van Biskaje die Nederland in de nacht van vrijdag 24 juli op zaterdag 25 juli binnentrok. Het middelpunt van deze depressie trok precies over Nederland, ten zuidwesten van dit systeem stond de zwaarste wind welke uit noordwestelijke richting waaide. Of het een echte officiële noordwesterstorm zou worden was van te voren nog niet precies duidelijk, hiervoor moest eerst tijdens de storm gedurende een uur een gemiddelde snelheid worden gemeten van negen Beaufort (meer dan 20,8 m/s). Het bijzondere van deze depressie was dat het de eerste tijdens de zomer van 2015 was die zich niet meer liet tegenhouden door het stevige hogedrukgebied boven het Franse vasteland, deze doorbraak maakte de weg vrij voor koelere lucht, dat zich vanaf de oceaan zou uitspreiden over Frankrijk en de Benelux.
Verloop van de storm - ochtend
Het zwaartepunt van de storm trok vooral langs de kust in noordelijke richting tussen ongeveer negen uur 's ochtends en uiteindelijk ongeveer acht uur 's avonds. De eerste grote windsnelheden met windkracht 9 werden om elf uur in Hoek van Holland bereikt, evenals de eerste windstoot harder dan 100 km/uur (windkracht 10). Ook landinwaarts was de storm hevig maar bleef beperkt tot windkracht 6 tot 7 met windstoten tussen de 70 en 85 kilometer per uur, nog steeds genoeg om vele bomen te doen omwaaien. Om twaalf uur werd bekend dat de storm aan de kust een officiële noordwesterstorm was, in meetpunt Hoek van Holland was een uur lang gemiddeld 21,6 m/s gemeten, dat is ruim windkracht 9.
Verloop van de storm - middag
In de middag werd om 12hr30 ook in meetpunt IJmuiden windkracht 9 gemeten, ondertussen lag het oog van de storm boven de Afsluitdijk, waar het relatief windstil was. In Hoek van Holland vonden inmiddels windstoten van 109 km/uur plaats. Rond half twee werd het extreem in IJmuiden, daar werd gedurende 20 minuten windkracht 10 gemeten, met windstoten van zelfs 121 km/uur (dit zijn windstoten met een windkracht 12!). Om half drie werd bekend dat in IJmuiden gedurende een uur, tussen 13hr00 en 14hr00 gemiddeld windkracht 10 is gemeten, te weten 25,0 m/s, een officiële zware noordwesterstorm was hiermee een feit. De storm van 25 juli 2015 ging hiermee de boeken in als de zwaarste noordwesterstorm in de maand juli sinds de metingen van 1901. Later op de dag, rond vier uur, trok de storm over het IJsselmeer richting Friesland en uiteindelijk rond zes uur naar het Lauwersmeer. Voor de statistieken; ook in Stavoren zijn hoge windsnelheden van maar liefst 108 km/uur gemeten.
De overlast in het land
De trams in Amsterdam werden gedurende de dag stilgelegd, en ook reden er geen treinen meer van en naar Amsterdam CS. Rijkswaterstaat adviseerde die dag iedereen met klem om niet de weg op te gaan, op veel plaatsten gold code rood. De A9 tussen Amstelveen en Alkmaar werd als gevolg van takken op de weg afgesloten, net als gedeeltes van de A4, A27, A6 bij Lelystad, A20, A44 en de A12. De wegen naar Den Haag zaten ook vol, de stad was alleen nog goed via de A13 te bereiken, Rijkswaterstaat adviseerde om niet naar Den Haag te komen. Op Schiphol waren veel vluchten uit voorzorg uitgesteld en liep 50% vertraging op. De schade in het land betrof vooral veel omgewaaide bomen. In Amsterdam kwam een boom op een flatgebouw terecht, en in het hele land werden diverse onbemande auto’s geplet door bomen en wegen versperd. De storm was extra gevaarlijk als gevolg van de hevige windstoten en het feit dat de bomen vol in het blad stonden. Op het strand waaide het weliswaar veel harder maar de echte gevaarlijke plekken waren meer landinwaarts in de buurt van bomen.
Plezier tijdens de storm
Ondanks de waarschuwingen gingen veel mensen ook genieten van deze uitzonderlijke storm. Bij Scheveningen en elders op de stranden waren er een aantal waaghalzen die gingen zwemmen, hardlopen of lekker uitwaaien. Met deze julistorm had de maand juli 2015 al twee extremen te pakken; eerst een hittegolf met uitschieters van 38 graden Celsius, en vervolgens de pittige zomerstorm met een maximale windsnelheid van 121 kilometer per uur.
Alle records op een rij
- Windstoten van 108 km/uur bij Stavoren en 109 km/uur bij Hoek van Holland
- Windstoten van 121 km/uur bij IJmuiden
- Windkracht 9 gemeten bij Hoek van Holland (21,6 m/s)
- Windkracht 10 gemeten bij IJmuiden (25,0 m/s)
- Officiële zware noordwesterstorm
- Zwaarste storm in juli sinds de metingen van 1901