Hippocrates van Kos
Hippocrates was een Griekse arts. Hij wordt beschouwd als de voorvader van de westerse geneeskunde. Hij heeft zeer veel verschillende onderzoeken gedaan en meer dan zestig verschillende medische teksten geschreven. Hij was een van de eersten die er niet vanuit ging dat ziek zijn een straf van god was.
Het leven van Hippocrates
Over het leven van Hippocrates is bijzonder weinig bekend. Het enige dat we weten is dat hij op Kos is geboren en dit waarschijnlijk rond de helft van de 5de eeuw v. Chr. is geweest. Veel van de geschreven werken van Hippocrates staan in het Corpus Hippocraticum, dit is een verzameling van zestig tot zeventig verschillende medische teksten die allemaal zijn geschreven aan het begin van de 4de eeuw en aan het einde van de 5de eeuw. Men gaat er echter vanuit dat niet al deze teksten door Hippocrates geschreven zijn, de teksten verschillen namelijk flink qua stijl en vorm van elkaar. Er wordt gedacht dat deze teksten door verschillende leerlingen van de medische school zijn geschreven en dat ze bij elkaar zijn gebracht door Hippocrates. Hippocrates wordt ook wel de ‘Vader van de geneeskunde’ genoemd omdat hij voor een groot deel de beginselen voor de medische wetenschap heeft ontdekt.
Aardse benadering
Hippocrates had een zeer nuchtere kijk op de verschillende ziektes en de behandeling ervan. Hij dacht niet net zoals zijn voorgangers dat een groot deel door god veroorzaakt werd. Men ging ervab uit dat ziek zijn een straf van de goden was, wanneer je ziek was zou je wel iets fout gedaan hebben. Ook een behandeling was enkel mogelijk door tovenarij en religieuze rituelen. Hippocrates heeft heel veel verschillende symptomen geanalyseerd en heeft mensen gevolgd terwijl ze ziek waren. Hij hield zich vooral bezig met de prognose, Hippocrates hoopte hierdoor omstandigheden te ontdekken waardoor de mensen ziek geworden waren en dus de oorspronkelijke problemen een volgende keer te kunnen voorkomen. Hippocrates hield zich niet echt bezig et het ontwikkelen van luxe behandelingen of medicijnen. Wat door iets in de natuur was veroorzaakt kon volgens hem ook door iets in de natuur genezen worden. Het beste medicijn was wandelen in de vrije natuur. Ook rust, hygiëne, frisse lucht en gezonde voeding konden een hoop doen.
De lichaamssappen van de mens
Hippocrates was een van de eerste wetenschappers die de mens als een eenheid zag. Om gezond te kunnen blijven moest ervoor worden gezorgd dat alle lichaamssappen in deze eenheid in een goede verhouding aanwezig waren. Hippocrates dacht dat er in totaal vier lichaamssappen in het lichaam aanwezig waren: bloed, slijm, zwarte gal en gele gal. Als een van deze elementen in een te grote of kleine hoeveelheid aanwezig zou zijn zou er een ziekte als gevolg optreden. De beste manier om te genezen van een ziekte was het ondernemen van activiteiten of het eten van speciaal voedsel die de aanmaak of de remming van deze stof zou stimuleren.
Natuurlijk is deze beredenering volgens de huidige medische normen niet meer helemaal correct, wel kloppen de adviezen die hij de mensen gaf natuurlijk nog steeds. Wanneer je voldoende beweegt en niet heel ongezond eet blijf je vaak een stuk langer gezond.
De Eed van Hippocrates
De kans bestaat dat dit zeer bekende werk van Hippocrates niet eens rechtstreeks van hem afkomstig is, de Eed van Hippocrates is waarschijnlijk geschreven door een van zijn volgelingen. In deze Eed staat een gedragscode waaraan alle artsen zich voortaan moesten houden. Hij heeft onder andere de ethische verantwoordelijkheden van de dokter tegenover patiënten vastgelegd en heeft de geheimhoudingsplicht geïntroduceerd. Met deze eed was het de bedoeling dat er een duidelijk onderscheid kwam tussen echte artsen en artsen die op de spirituele manier naar een ziekte keken. De meeste artsen die tegenwoordig afstuderen moeten nog steeds plechtig de Eed van Hippocrates afleggen.