Aristoteles: Griekse filosoof

Aristoteles: Griekse filosoof Aristoteles was een filosoof uit het Griekse Athene. Hij leefde in de 4e eeuw voor christus. In die periode was een filosoof iemand die kennis naar wetenschap zocht. Welke wetenschap dit was, maakte niet zoveel uit. Aristoteles was geïnteresseerd in allerlei soorten wetenschappen en onderwerpen. Hij hield enorm van lezen en nadenken, en schreef zelf heel veel boeken. De vader van de wetenschap, zo wordt Aristoteles genoemd. Hij had veel theorieën, waarvan sommige hele goede, maar ook minder goede.

Oorsprong van de wetenschap

Aristoteles leefde in de 4de eeuw voor Christus in Athene. Hij was een beoefenaar van de logica. Ook wel bekend als een filosoof. Aristoteles wordt gezien als de grondlegger van de wetenschap. Hij was geïnteresseerd in alles wat de natuur en de mens betrof en kunst. Aristoteles deelde alle levende wezens in in een systeem, dat sterk lijkt op ons huidige systeem wat betreft de flora en fauna.

Zijn leven

Aristoteles werd in de oude Griekse stad Stageira geboren, in het jaar 384 voor Christus. Hij was de zoon van een goede arts, Nicomachus genaamd. Zijn moeder was Phaestis. Zijn jeugd bracht hij door aan het hof van Pella, waar zijn vader hofarts was. Al op jonge leeftijd werd Aristoteles wees en werd hij opgevoed door zijn oom. Toen hij 17 was, reisde hij af naar Athene om daar leerling te worden van Plato's Academie. Hier kreeg hij les in de filosofie. Hij werd door Plato 'de lezer' genoemd omdat Aristoteles altijd met zijn neus in de boeken zat. Op 37e jarige leeftijd, nadat Plato stierf, ging Aristoteles weg van de school. Hij reisde af naar Assus, een plaatsje in het Turkije van nu. Aristoteles trouwde met Pythias. Aristoteles hield zich in die periode bezig met biologisch onderzoek, natuurkunde, psychologie, politieke en sociale wetenschappen, wiskunde, kortom alles wat toen als wetenschap genoemd kon worden. Rond het jaar 342 voor Christus voor de koning, Macedonië Philippus 2, aan Aristoteles of deze zijn zoon Alexander zou willen opvoeden en onderwijzen. Later werd deze zoon bekend als Alexander de Grote. In 335 voor Christus ging Aristoteles dan zelf les geven in biologie, muziek, politiek geneeskunde, wiskunde en nog veel meer. Zijn school noemde hij Lykeion. De vrouw van Aristoteles overleed, en hij hertrouwde met Herpyllis. Ze kregen samen een zoon, genaamd Nicomachus en naar zijn vader vernoemd. Na het overlijden van Alexander de grote, vertrok Aristoteles in 323 voor Christus naar Chalcis. Daar heeft Aristoteles nog 1 jaar geleefd. Op 62-jarige leeftijd overleed hij.

Foute theorieën

De beste mens maakt ook fouten. Aristoteles was ervan overtuigd dat maden spontaan uit vlees konden ontstaan. Ook dacht hij dat het menselijk bloed bedoeld was om de hersenen af te koelen. Volgens Aristoteles zouden aardbevingen ontstaan doordat er lucht uit de aarde probeerde te ontsnappen. Ondanks zijn foute gedachten, had hij ook veel juiste gedachten. Zelf benoemde hij ruim 500 diersoorten.

De wetenschap

Volgens Aristoteles was de theorie van de wetenschap: "een theorie heeft alleen waarde als hij logisch kan worden afgeleid uit de waarneembare werkelijkheid". Het kwam niet in Aristoteles op dat een theorie pas kan worden aanvaard, als de juistheid ervan via een experiment is aangetoond. In de 17e eeuw kwam Francis Bacon met dit idee.

Boekwerk en uitspraken

Aristoteles heeft honderden boeken geschreven over allerlei uiteenlopende zaken. Helaas zijn velen daarvan verloren gegaan. Wel zijn zijn vele uitspraken vastgelegd. Veel van deze uitspraken zetten aan tot nadenken. Enkele van zijn beroemde uitspraken waren:
  • "De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven."
  • "De mens is óf een god, óf een beest."
  • "Een goede daad verrichten is makkelijk; de gewoonte ontwikkelen om dat altijd te doen niet."
  • "Een verstandig mens jaagt niet het genot na, maar poogt de smart te ontlopen."
  • "Geluk is geheel afhankelijk van onszelf."
  • "Het echte geluk is het onbeperkte gebruik van het verstand."
  • "Men kent een vriend pas nadat men veel zout met hem heeft gegeten."
  • "Wanneer de ezel honger heeft, kunnen stokslagen hem niet schelen."

Aristoteles had een zeer brede interesse, en zijn boeken waren dan ook erg uiteenlopend. De meeste boeken zijn in het Engels herschreven.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Westerse filosofie: de klassieke oudheidDe klassieke oudheid legt de basis voor de westerse filosofie. Ooit is het daar allemaal begonnen, in de Griekse steden.…
Aristoteles, de invloedrijke filosoofAristoteles, de invloedrijke filosoofAristoteles was een filosoof uit Griekenland die een zeer grote invloed heeft gehad op de wetenschap. Bijna iedereen hee…
Aristoteles, biografieAristoteles. De bekende filosoof. Iedereen heeft ooit wel eens van hem gehoord. Maar wie was hij nou eigenlijk? En wat h…
Filosoof uitgelicht; Thales van MileteThales van Milete wordt beschouwd als de eerste natuurwetenschapper en analytische filosoof in de geschiedenis van het w…

Stephen Hawking en de afwezigheid van GodStephen Hawking en de afwezigheid van GodDe bewierookte Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018) is bij het gewone publiek vooral bekend vanwege zijn ĎA…
Mussenbroeck, uitvinder van de Leidse fles en pyrometerPieter van Musschenbroeck (1692-1761), geboren en gestorven te Leiden, is professor geweest aan de universiteit van Duis…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aristoteles
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.