InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurkunde > Elementen en Metalen

Elementen en Metalen

Elementen en Metalen Elementen en Metalen. Weetjes en wetenswaardigheden. Wat is een element? Welk element komt het meeste voor? Welk element werd als eerste in de zon ontdekt? Welk metaal is een vloeistof? Waarom zijn goud en zilver zo duur? Waarom voelt metaal gewoonlijk zo koud aan? Welk metaal wordt uit het erts bauxiet gewonnen? Wat is het zwaarste metaal? Diverse wetenschappelijke weetjes c.q. boeiende antwoorden op al deze vragen over elementen en metalen worden kort en duidelijk uiteengezet in dit artikel.

Elementen en Metalen Weetjes Overzicht


Wat is een Element?

Elementen. Een element is een stof die uit allemaal precies dezelfde atomen bestaat. Er zijn zo'n honderd elementen bekend. Denk bij elementen b.v. aan zuurstof, waterstof, stikstof, helium etc.

Welke Elementen komen het meeste voor?

Waterstof. In het hele universum komt waterstof het meeste voor, meer dan elk ander element. Dit komt omdat de sterren uit waterstof bestaan. Op aarde is zuurstof het meest voorkomende element.

Welk Element werd als eerste in de zon ontdekt?

Helium. Door de bestudering van het licht van de zon werd in 1868 als eerste element helium ontdekt. Een kleine hoeveelheid helium komt in mineralen voor. Pas in 1895 werd het element helium op aarde ontdekt.

Welk Metaal is een vloeistof?

Kwik Kwikzilver. Gewoonlijk zijn metalen vaste stoffen, echter één metaal is onder normale natuurlijke omstandigheden vloeibaar en dat is kwik c.q. kwikzilver. Kwikzilver, daar het er zilver uitziet. In sommige -wat oudere -niet digitale- thermometers bestaat de kolom in het glazen hulsje (buisje) uit kwik. Het kwik in een kwikthermometer stijgt in het glazen buisje als de temperatuur stijgt en daalt als de temperatuur daalt. In feite kun je elk metaal in een vloeistof omzetten, als je het maar goed en lang genoeg verhit. Kwik wordt een vaste stof c.q. het bevriest als de buitentemperatuur beneden de -39 graden Celsius daalt.

Waarom zijn Goud en Zilver zo duur?

Goud Zilver. Goud en zilver zijn edelmetalen c.q. kostbaar omdat ze er zo fraai uitzien en edelsmeden er mooie prachtige sieraden van kunnen maken. Tevens zijn ze duur, daar ze zulke goede geleiders van elektriciteit zijn. Ze worden dan ook in elektrische instrumenten van hoge kwaliteit (superkwaliteit) gebruikt. Echter de voornaamste reden waarom goud en zilver zo duur zijn, is vanwege de zeldzaamheid waarmee deze edelmetalen op aarde voorkomen. Meer informatie over goud is te vinden in Goud - Herkomst & Goudgehalte (Karaat).

Welk metaal wordt uit het erts bauxiet gewonnen?

Erts Bauxiet. Uit het erts bauxiet wordt het lichte metaal aluminium gewonnen.

Wat is het zwaarste metaal?

Osmium. Het zwaarste metaal dat bestaat is het zeldzame metaal osmium. Het is om en nabij 23 maal zwaarder als dezelfde hoeveelheid water, en tweemaal zo zwaar als dezelfde hoeveelheid lood. Een voetbal van osmium bijvoorbeeld zou zo'n beetje rond de 120 kilo wegen. Hoogstwaarschijnlijk meer dan dat jij op dit moment weegt!

Meer Wetenschappelijke Weetjes

Meer wetenschappelijke weetjes zijn te vinden in
© 2007 - 2014 Sila, gepubliceerd in Natuurkunde (Wetenschap) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Periodiek Systeem der ElementenPeriodiek Systeem der ElementenHet Periodiek Systeem der Elementen wordt in de scheikunde gebruikt om aan elke bestaande stof ter wereld een universele…
Elementen, verbindingen, zuivere stoffen en mengelsWat is het verschil tussen een atoom en een molecuul? Tussen een element en een verbinding? Tussen een stof en een mengs…
Aluminium (bauxiet)Aluminium is een licht, sterk, slijtvast en corrosievast metaal. Het materiaal wordt al meer dan een eeuw wereldwijd geb…
Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMROTijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van edele metalen zoals goud, zilver en platina hard gestegen omdat veel belegg…
De evolutie van ijzer en staalDe evolutie van ijzer en staalIjzer en staal zijn twee van de oudste metalen die de mens kent. In de moderne wereld zijn deze metalen onmisbaar geword…
Bronnen en referenties
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited

Reageer op het artikel "Elementen en Metalen"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Shabnam, 09-09-2007 14:05 #1
Ik wil graag alle elementen weten, ik heb bestudeerd dat er 100 elementen zijn, maar ik ken ze niet allemaal, maar ik wil heel graag alle elementen weten!

Infoteur: Sila
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!