De wereld van de zenuwcel

Zenuwcellen mogen dan wel de hoofdrol spelen, ze zijn erg afhankelijk van andere cellen, de zogenoemde gliacellen om hen te ondersteun. Een goed functionerend centraal zenuwstelsel vereist inspanning van alle betrokken cellen.

Teamspelers

Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit een complex netwerk van cellen die met elkaar zijn verbonden. Ze ondersteunen elkaar, voeden elkaar en communiceren met elkaar. Allereerst zijn veel verschillende soorten zenuwcellen, alle met een eigen taak.

Bovendien zijn zenuwcellen afhankelijk van de ondersteunende cellen, de gliacellen. De functie van gliacellen is om ze te voeden, te beschermen tegen schadelijke stoffen of organismen, en om ze te begeleiden bij verbinding met andere zenuwcellen.

Ondersteunende gliacellen

Gliacellen dienen als een ondersteuningsteam voor zenuwcellen. Het klinkt ongelooflijk, maar er zijn veel meer gliacellen dan zenuwcellen. Ze komen voor in een verhouding van 50 op 1. Er zijn tussen de duizend en vijfduizend biljoen gliacellen in de hersens.

De naam is afgeleid van het Griekse woord voor "lijm":glia. Dat is een toepasselijke naam, want gliacellen houden de hersenen bij elkaar. Er zijn verschillende soorten; de stervormige astroyt is daarvan de meest voorkomende. Ze geven structurele ondersteuning, leveren voedingsstoffen af bij energiebehoeftige zenuwcellen en ruimen hun afvalproducten op.

Ook helpen ze giftige stoffen en schadelijke organismen op te vangen, zoals bacteriën en virussen. Als zenuwcellen hun dendrieten uitsteken om andere zenuwcellen te zoeken, begeleiden de gliacellen ze daarbij.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De rolverdeling

Het zenuwstelsel is opgebouwd uit verschillende soorten zenuwcellen. Zelfs binnen de hersens zijn er veel verschillende soorten.
  • Reticulaire zenuwcellen komen voor in de hersenstam. Hun neuriet splitst in twee takken vanaf het cellichaam, en vertakt zich daarna meerdere malen.
  • Purkinje-cellen komen voor in de kleine hersenen. Ze hebben een afwijkend uiterlijk, met een lange neuriet en een bijzonder ingewikkelde dendritische boom, vertakkingen van de dendrieten.
  • Piramidecellen komen voor in de buitenste laag van de hersenen "de hersenschors" in het gebied waar vrijwillige motorische bewegingen worden opgewekt. Hun cellichamen hebben de vorm van een piramide. Ze hebben zeer lange neurieten die zich uitstrekken tot voorbij de hersenstam.

Van zenuwcel naar ruggenmerg

Een enkele neuriet komt samen met andere neurieten om een zenuwbundel te vormen. Op hun beurt zijn deze bundels weer gegroepeerd tot zenuwen. Hoe de zenuwen zijn georganiseerd in het ruggenmerg, is van wezenlijk belang voor de beleving van pijn: twee verschillende zenuwen kunnen dezelfde groep van zenuwcellen delen in het ruggenmerg en de hersenen. Dit kan verwarring veroorzaken over de bron van pijn. De zenuw die pijn doorgeeft van de galblaas, is bijvoorbeeld verbonden met de zenuw die de punt van de rechterschouder innerveert. Schouderpijn kan dan ook een teken zijn van galblaasproblemen.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effecten van alcohol op het menselijk lichaamEffecten van alcohol op het menselijk lichaamAlcohol zorgt ervoor dat je je ontspant en rustig voelt, maar ook je geheugen gaat minder goed werken. Alcohol heeft inv…
De ontlading van de zenuwcel: Depolarisatie en repolarisatieZenuwcellen zijn belangrijke cellen in je lichaam. Ze zorgen ervoor dat elektrische signalen geïnitieerd en voortgeleid…
Impulsgeleiding en de bouw van het zenuwstelselHet zenuwstelsel is erg belangrijk in ons lichaam, het stuurt en coördineert alle handelingen. Zonder zenuwstelsel zijn…
Zenuwcellen en voortgeleiding van impulsenZenuwcellen en voortgeleiding van impulsenPijn is vaak heel erg vervelend. Wat is pijn precies en hoe voel je het? Een interessante vraag dat in dit artikel centr…

Refractieafwijkingen in het oogRefractieafwijkingen in het oogEen refractieafwijking is een van de vele oogproblemen die ons kunnen treffen. Bij een refractieafwijking vallen de binn…
Neurotransmitter: dopamineNeurotransmitter: dopamineDopamine is een van de neurotransmitters in het menselijk lichaam. De neurotransmitter dopamine speelt een belangrijke r…
Bronnen en referenties
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.