De diplodocus, een enorme dinosaurus uit de prehistorie

De diplodocus, een enorme dinosaurus uit de prehistorie De diplodocus was een gigantische dinosaurus. Het reptiel had een lange nek en een enorme staart. Wetenschappers vermoeden dat hij eerder uitstierf dan de meeste dinosaurussen. Hij leefde namelijk tot het begin van het krijttijdperk. Waarschijnlijk kon hij de roofdieren uit deze periode op een bijzondere manier van zich af slaan. Wat waren de afmetingen van deze enorme dinosaurus? Wat voor voedsel at hij? Wat zijn gastrolieten en wat voor functie hadden ze voor de diplodocus?

De diplodocus


Hoe zag de diplodocus eruit?

De diplodocus behoort tot de sauropoden. Deze dinosaurussoorten waren enorm en kwamen in diverse gebieden op de wereld voor. Het reptiel leek veel op de overige sauropoden die toen leefden. De diplodocus had namelijk een lange nek en liep op vier poten. Zijn achterpoten waren een stuk groter en steviger dan zijn voorpoten. Een aantal wetenschappers vermoeden dat hij een lange nek had zodat hij de bladeren van hoge bomen kon bereiken. Wetenschappers vermoeden dat hij zijn lichaam met behulp van zijn lange staart in evenwicht hield.

Bron: Drow male, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Drow male, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

In welke periode kwam de diplodocus voor?

Deze dinosaurus leefde aan het einde van het juratijdperk. Dit was de periode voor het krijttijdperk. Het was een warme periode waarin er veel vegetatie te vinden was. Vanwege de grote hoeveel zuurstof die in de lucht te vinden was kon het dier enorm worden. De fossielen die ontdekt zijn hebben ongeveer een leeftijd van honderdvijftig miljoen jaar.

De enorme afmetingen van de diplodocus

De diplodocus kon een lengte van zo'n vijfentwintig meter bereiken. Hij kon echter misschien nog langer worden. Er bestaat namelijk onduidelijkheid met betrekking tot een nauw verwante soort van de diplodocus. Deze soort, genaamd de 'seismosaurus', zou een familielid geweest kunnen zijn van de diplodocus. Hij wordt ook wel de "d.hallorum" genoemd. De seismosaurus kon een lengte van meer dan dertig meter bereiken. Hij liep op vier stevige poten om zijn enorme gewicht te kunnen ondersteunen. Hij kon namelijk een gewicht bereiken van twaalf ton. Relatief gezien had het dier echter lichte botten en woog hij verhoudingsgewijs minder dan andere sauropoden. Onderzoekers hebben namelijk lege ruimtes in zijn botten ontdekt waar lucht in zat. Deze lege ruimtes zorgden ervoor dat het enorme reptiel zich kon voortbewegen. Dit enorme reptiel kon echter niet rennen. Zijn enorme afmetingen beschermden hem tegen roofdieren. Om zijn grote lichaam van voldoende energie te voorzien leefde hij in gebieden waar veel vegetatie te vinden was.

Bron: ScottRobertAnselmo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: ScottRobertAnselmo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat voor voedsel at hij?

De diplodocus was een zogenaamde "herbivoor". Herbivoren zijn dieren die slechts plantaardig voedsel eten. Wetenschappers vermoeden dat hij zijn nek horizontaal bewoog om de bladeren van bomen te eten. Zijn kiezen waren speciaal gemaakt om het plantaardig voedsel in stukken te vermalen. Omdat hij alleen planten at en tegelijkertijd enorm was moest hij op zoek gaan naar gebieden waar veel vegetatie te vinden was. Waarschijnlijk had hij de voorkeur voor palmvarens. Deze plantensoort kwam toen in overvloed voor.

Gastrolieten

Wetenschappers denken dat de diplodocus zogenaamde "gastrolieten" at om zijn voedsel te kunnen verteren. Dit zijn stenen die dieren inslikken zodat de spijsvertering verbeterd wordt. Hedendaagse dieren die gastrolieten gebruiken zijn onder andere krokodillen, leeuwen en plantenetende vogels. De gastrolieten kunnen van formaat verschillen en blijven soms zelfs jaren lang in de maag aanwezig. Op andere momenten verlaten de gastrolieten het lichaam tijdens de eerstvolgende ontlasting.

Bron: DariuszSankowski, PixabayBron: DariuszSankowski, Pixabay

Natuurlijke vijanden

Vanwege zijn enorme omvang had hij weinig natuurlijke vijanden. Eén van de grootste carnivoren uit deze tijd was de allosaurus. De nóg grotere roofdieren zoals de tyrannosaurus rex en spinosaurus kwamen pas later voor. De allosaurus had mogelijk in teamverband een jonge of zwakke diplodocus kunnen doden. Dit is vergelijkbaar met het jachtpatroon van hedendaagse leeuwen in de savanne. Een volwassen exemplaar kon zichzelf waarschijnlijk beschermen door zijn zweepachtige staart te gebruiken en in de kudde te blijven. Wetenschappers vermoeden dat de beweging van zijn staart een supersonische snelheid kon bereiken waardoor er een afschrikkende knal vandaan kon komen. Hiermee zou hij de roofdieren kunnen wegjagen. Hiernaast kon voedselschaarste een bedreiging zijn voor zijn voortbestaan.

Waarom was de diplodocus uitgestorven?

De diplodocus stierf eerder uit dan wanneer de bekende massale uitstervingsgolf van de dinosaurussen plaatsvond. Volgens sommige onderzoekers is deze dinosaurus mogelijk uitgestorven vanwege de splitsing van het continent Pangea. Hierbij zouden er (grote) veranderingen plaatsgevonden hebben die te maken hadden met de zwaartekracht en magnetisch veld van de aarde. Hierdoor zou de diplodocus problemen hebben ondervonden met zijn bloedtoevoer. Deze stelling is echter slechts een hypothese.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De brontosaurus, een prehistorische planteneterDe brontosaurus, een prehistorische planteneterDe brontosaurus was een dinosaurus met een lange nek en staart. Hiernaast hebben onderzoekers ontdekt hoe zijn schubben…
De Brachiosaurus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe Brachiosaurus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe Brachiosaurus was een prehistorische planteneter met enorme afmetingen. Hij had een lange nek en liep op vier poten.…
De allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus was een vleesetende dinosaurus uit de prehistorie. Hij was de grootste roofdier uit zijn tijd en kon hierd…
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…

De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
Antibioticaresistentie: bewijs voor bacteriële evolutie?mijn kijk opAntibioticaresistentie: bewijs voor bacteriële evolutie?Wat is antibioticaresistentie precies en is antibioticaresistentie een bewijs voor bacteriële evolutie? Antibioticaresis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Charles Robert Knight, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Diplodocus
  • https://prezi.com/m/ghw62mui7sab/diplodocus/
  • http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/dinos/Diplodocus.shtml
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gastroliet
  • http://www.livescience.com/24326-diplodocus.html
  • Afbeelding bron 1: Drow male, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: ScottRobertAnselmo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: DariuszSankowski, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.