De Brachiosaurus, een enorme dinosaurus uit de prehistorie

De Brachiosaurus, een enorme dinosaurus uit de prehistorie De Brachiosaurus was een prehistorische planteneter met enorme afmetingen. Hij had een lange nek en liep op vier poten. Deze dinosaurus behoort tot de zogenaamde 'sauropoden'. De Brachiosaurus leefde voor een korte periode in de Jura (tijdperk). In deze periode groeiden er allerlei plantensoorten die voor hem als voedsel geschikt waren. Hij at onder andere bladeren van hoge bomen. Hoe is de Brachiosaurus te onderscheiden van andere sauropoden en hoe zwaar kon hij precies worden? Tijdens welke periode in de Jura leefde hij? Wat voor plantensoorten at hij allemaal?

Brachiosaurus


Wetenschappelijke benaming

De Brachiosaurus behoort tot de sauropoden. De sauropoden hadden een lange nek en staart. De eerste fossielen van de Brachiosaurus werden aan het einde van de 19e eeuw gevonden. Deze fossielen werden in Noord-Amerika door de archeoloog Elmer S. Riggs ontdekt. In 1903 benoemde hij deze soort de 'Brachiosaurus altithorax'.

Fossielen

Ondanks dat de eerste fossielen in Noord-Amerika zijn ontdekt, is het aantal Brachiosaurus-fossielen in Noord-Amerika schaarser dan de hoeveelheid fossielen die in Midden-Amerika gevonden zijn. Er zijn onder andere fossielen ontdekt in Utah, Oklahoma en Colorado.

Leefperiode

Deze enorme planteneter leefde 154 tot 153 miljoen jaar geleden. Deze periode behoort tot de Jura (tijdperk). De Jura duurde vanaf ongeveer 199,6 miljoen jaar geleden tot 145,5 miljoen jaar geleden. Tijdens een deel van zijn bestaan leefde hij onder andere samen met de Stegosaurus. Dit was een herbivoor met grote stekels op zijn rug. Na de Jura begon het Krijt, dat ongeveer 66 miljoen jaar geleden eindigde.

Uiterlijk

Brachiosaurussen waren enorme planteneters die op vier poten liepen. Zij hadden een lange nek en een enorme staart om zichzelf in evenwicht te houden. Zij hadden een schedel die klein was ten opzichte van de rest van hun lichaam. Hun tanden waren rond van vorm en waren uitstekend geschikt om voedsel te vermalen.

Het verschil tussen overige sauropoden

De Brachiosaurus had een bolvormige schedel en had langere voorpoten dan andere sauropoden. Zijn lange voorpoten zorgden ervoor dat de onderkant van zijn rug aanzienlijk lager stond dan de voorkant. Dankzij zijn enorme omvang behoorde hij tot de grootste sauropoden.

Gewicht & afmetingen

Wetenschappers vermoeden dat hij zo'n 26 meter lang kon worden. Er zijn door wetenschappers talloze schattingen gemaakt met betrekking tot het gewicht van deze dinosaurus. Schattingen liepen uiteen van zo'n 23,3 ton tot maar liefst 56,3 ton. Dit grote verschil was ontstaan omdat er in het verleden nog minder fossielen beschikbaar waren. Archeologen hebben gefossiliseerde voorpoten gevonden die een lengte hadden van 2,04 meter. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze poten relatief licht gebouwd waren ten opzichte van de omvang van zijn voorpoten. Dit zorgde ervoor dat hij hoogstwaarschijnlijk minder woog dan wat wetenschappers in eerste instantie dachten.

De Brachiosaurus at bladeren van hoge bomen. / Bron: Eunostos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De Brachiosaurus at bladeren van hoge bomen. / Bron: Eunostos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Dieet

De Brachiosaurus was een planteneter. Planteneters worden ook wel 'herbivoren' genoemd. Dankzij hun lange nek hadden zij het vermogen om de bladeren van hoge bomen te kunnen eten. Hij kon bladeren bereiken die zich zo'n 9 meter hoog bevonden. Dit was ondanks het feit dat hij zijn nek niet geheel verticaal hield. Hij at hoogstwaarschijnlijk onder andere boomvarens, coniferen en ginkgo's (notenbomen).

Lichaamstemperatuur

De planteneter had het vermogen om zijn eigen lichaamstemperatuur te kunnen regelen. Wetenschappers dachten in het verleden dat dit niet mogelijk zou zijn vanwege zijn grote omvang. Hierdoor zou zijn lichaam overhit kunnen raken. Hiernaast zouden er teveel calorieën nodig geweest zijn om zijn lichaam op temperatuur te kunnen behouden. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat hij nabij zijn longen grote luchtzakken had en dat zijn lichaamsmassa hierdoor grotendeels 'opgeblazen' was. Dit zorgde er hiernaast voor dat zijn lichaam voldoende gekoeld kon blijven.

Natuurlijke vijanden

De Brachiosaurus had weinig natuurlijke vijanden vanwege zijn grote omvang. De Allosaurus was één van de grootste carnivoren die in deze tijd leefde en kon een gevaar betekenen voor een Brachiosaurus. De jonkies werden door middel van de kudde beschermd. De exemplaren die ziek waren moesten net als de jonkies door de kudde beschermd worden. Een volwassen Brachiosaurus had scherpe klauwen aan zijn poten waarmee hij zichzelf kon beschermen tegen roofdieren.
© 2018 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
De arthropleura, een gigantische prehistorische miljoenpootDe arthropleura, een gigantische prehistorische miljoenpootDe arthropleura was een enorme geleedpotige uit de prehistorie. Vanwege zijn formaat was de kans klein dat hij ten prooi…
De diplodocus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe diplodocus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe diplodocus was een gigantische dinosaurus. Het reptiel had een lange nek en een enorme staart. Wetenschappers vermoed…
De allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus was een vleesetende dinosaurus uit de prehistorie. Hij was de grootste roofdier uit zijn tijd en kon hierd…

Klimaatverandering: aardverschuiving en smelten permafrostKlimaatverandering: aardverschuiving en smelten permafrostDoor opwarming van de aarde verandert het klimaat. Er komt meer regen en de regenval wordt steeds heviger. De grond kan…
Dood wordt overwonnen door technologische ontwikkelingenDood wordt overwonnen door technologische ontwikkelingenDe dood zal in de volgende eeuw waarschijnlijk zo ver weg zijn dat mensen alleen nog dood gaan door een ongeluk. Door on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MllePeterson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brachiosaurus
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_notenboom
  • http://www.geologievannederland.nl/tijd/reconstructies-tijdvakken/jura
  • https://www.britannica.com/animal/Stegosaurus
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Allosaurus
  • Afbeelding bron 1: Eunostos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.