Dood wordt overwonnen door technologische ontwikkelingen

Dood wordt overwonnen door technologische ontwikkelingen De dood zal in de volgende eeuw waarschijnlijk zo ver weg zijn dat mensen alleen nog dood gaan door een ongeluk. Door ontwikkelingen op technisch gebied zoals van genetica, nano- en cyborgtechnologie kunnen erfelijke stoornissen en ziekten worden uitgebannen. Deze ontwikkelingen zullen de mens niet alleen kunnen genezen maar ook upgraden tot een soort supermens. De mens wordt op deze wijze zijn eigen schepper: hij gaat zelf bepalen hoe de toekomstige mens eruit gaat zien. De mens gaat zich goddelijke eigenschappen aanmeten. Deze ontwikkelingen roepen wel vragen op.

Ontwikkelingen die de mens onsterfelijk kunnen maken

Er zijn technische ontwikkelingen die de mens steeds ouder laten worden en mogelijk de mens onsterfelijk kunnen maken. Het betreft voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van o.a.
 • genenonderzoek en
 • nano- en cyborgtechnologie

Bij genenonderzoek kunnen erfelijke DNA-deeltjes die ziekten kunnen veroorzaken worden vastgesteld en vervangen. Bij nano- en cyborgtechnologie wordt met grote precisie vastgesteld waar ziekten zich in het lichaam aan het ontwikkelen zijn, waarbij de ziekteveroorzakers worden geëlimineerd en de al aangetaste delen door nanorobots kunnen worden vervangen.

Hoever zijn deze ontwikkelingen in 2018?

Genenonderzoek

Er is al genenonderzoek gaande omtrent het opsporen van foute (ziekteveroorzakers) genen in DNA van embryo’s. Deze kunnen al worden uitgeschakeld en vervangen door goed DNA. Het is het onderzoeksgebied van de genetica of erfelijkheidsleer. In Amerika heeft men al voor het eerst van een volwassene van 44 jaar het DNA weten te veranderen.

De 44 jarige patiënt heeft een ongeneeslijke stofwisselingsziekte. Dokter Sandy Macrae van Sangamo Therapeutics in California “We snijden in het DNA, openen het, voegen het gen toe en naaien het weer dicht”.“Het wordt deel van het DNA en is er voor de rest van het leven.”(publicatie in the Guardian 2017). De eerste resultaten blijken positief (2018.)

Cyborgonderzoek

Men is ook al in staat om niet werkende delen in de mens te vervangen door technische apparatuur. Denk hierbij aan het inplanten van chips. Het is het gebied van de cyborgtechniek waarbij menselijke onderdelen kunnen worden vervangen door ‘machine’onderdelen.

De Britse wetenschapper Kevin Warwick heeft in 1998 chips en elektroden in zijn lichaam geïmplanteerd. Hiermee stuurt hij robotarmen aan, bestuurt hij huishoudelijke apparaten en communiceert hij met zijn vrouw. Via een chip kan hij zelf via de computer met zijn vrouw communiceren. Ook beweert hij dat emoties op deze wijze kunnen worden overgebracht.

Hersenonderdelen kunnen worden vervangen door kunstmatige apparatuur, bestuurd door chips. In Amerika analyseren wetenschappers het langetermijngeheugen van de mens. Ted Berger van de University of Southern California en een van de teamleiders zegt, in een interview in 2013, dat binnen 5 à 10 jaar niet goed werkende deeltjes bij de mens worden vervangen door chips.

Professor Ted Berger : “We gaan geen individuele herinneringen terug in het brein programmeren, maar we herstellen wel de mogelijkheid om nieuwe herinneringen aan te maken met behulp van een microchip." (2013)

Nano-robotonderzoek

Nanotechnologie houdt zich bezig met het opsporen van ziektekiemen op een miljardste meter om ze vervolgens uit te schakelen.

Via de nanotechnologie kan een pil met een minuscule computerchip en antenne naar de zieke plek in het lichaam worden gestuurd en daar de ziekteverwekker bijv. tumor nauwkeurig in kaart kan worden gebracht en aangepakt..

De onsterfelijke mens

De ontwikkelingen gaan erg snel. De gerontoloog De Grey (2017) en techneut/futuroloog Kurzweil (2011) stellen dat door technische ontwikkelingen de mens steeds ouder wordt en dat tussen 2050 en 2100 sommigen al onsterfelijk zullen zijn. Genenonderzoek is dan zover dat bij ieder embryo direct het slechte DNA eruit kan worden gehaald en vervangen door DNA met goede eigenschappen. Slecht functionerende of zieke lichaamsdelen (hart, darmen, hersendelen) kunnen bijtijds door nanorobots worden opgespoord en vervangen door technische hulpmiddelen. De mens wordt steeds minder afhankelijk van organen met een beperkte levensduur. De dood wordt steeds meer uitgesteld en, volgens de historicus Harrari, mogelijk overwonnen. Alleen door een ongeluk waarbij de mens ernstig wordt beschadigd zal herstel moeilijk of onmogelijk zijn.

De mens wordt God

Hoe meer de mens onderdelen in zijn lichaam laat vervangen en derhalve steeds ouder wordt en zelfs mogelijk onsterfelijk des te meer wordt de mens zijn eigen schepper of te wel god. De mens zal zichzelf kunnen gaan upgraden dat wil zeggen dat hij niet meer alleen de technologieën aanwendt om te genezen maar om zichzelf gaan verbeteren. Embryo’s kunnen dan zo worden gemanipuleerd dat de mens steeds beter wordt. Je haalt het DNA uit elkaar en vervangt bepaalde delen die je niet wil door delen die je wel wil bijvoorbeeld intelligente, knappe, sportieve onderdelen. Je krijgt dan mensen zoals je die graag wil hebben.

Vragen

Ethisch gezien leiden deze ontwikkeling tot talrijke vragen zoals:

komen er supermensen en is dat wenselijk?
Het veranderen van de mens tot een soort supermens zal eerst worden behouden voor mensen die het kunnen betalen. Er zal een tweedeling ontstaan tussen arme mensen met de ‘oude, soms ongewenste’ (?) eigenschappen en mensen met supereigenschappen. Bovendien zullen armen weinig geld hebben om de nieuwe technologieën voor genezen aan te wenden en al helemaal niet voor upgraden. Zorgverzekeraars zullen niet staan te springen om dure technieken te bekostigen. Er zal een groep rijke oudere geüpgradede supermensen ontstaan en een groep mensen die hiervan verstoken zijn.

wordt de techniek de baas?
In hoeverre gaat technische apparatuur zoals chips de levenswijze van de mens bepalen? Gaat de techniek menselijke vermogens overnemen? Nu is het nog science fiction, maar hoe vaak is science fiction al niet werkelijkheid geworden? Denk aan harttransplantatie, bionische ledematen, deep brain stimulation, landingen op de maan, mars, zelfrijdende auto’s, de ideeën van Jules Vernes etc.

Dood wordt overwonnen

Door technische ontwikkelingen worden mensen wel steeds ouder en op oudere leeftijd fitter. De 70-jarige van 2018 blijkt mogelijkheden op sportief gebied maar ook op cognitief gebied te hebben die in de jaren zeventig nog waren toegedicht aan 40-jarigen. De vraag kan ook gesteld worden: als de dood steeds mee opschuift, waarom zou deze dan niet ooit kunnen worden overwonnen? Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan denken een aantal wetenschappers dat de dood in de volgende eeuw kan worden overwonnen. Wetenschappers die hier sterk in geloven zijn o.a. de gerontoloog de Grey, de cyberneticadeskundige Warwick en de techneut en uitvinder Kurzweil.

Ook zijn er mensen die zo’n sterk geloof hebben in de vooruitgang van de wetenschap dat ze zich na hun dood hebben laten invriezen met het idee om – als de wetenschap zover is – weer te ontwaken en te worden geüpgraded. Ze denken dan weer verder te kunnen leven.
© 2018 - 2024 J-dewilde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onsterfelijkheid is wellicht een realiteitAan ieder mensenleven komt uiteindelijk een einde. Dit kan gebeuren door ouderdom, een andere natuurlijk oorzaak zoals e…
Medische toepassingen van nanotechnologieMedische toepassingen van nanotechnologieWat is nanotechnologie en wat zijn de medische toepassingen ervan? Ook andere toepassingen worden in dit artikel genoemd…
Chips - De GeschiedenisChips, iedereen kent dit tussendoortje wel en is eigenlijk niet weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Maar wa…

De Brachiosaurus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe Brachiosaurus, een enorme dinosaurus uit de prehistorieDe Brachiosaurus was een prehistorische planteneter met enorme afmetingen. Hij had een lange nek en liep op vier poten.…
Buurtbatterij voor energieopslag: is dat wel veilig?Buurtbatterij voor energieopslag: is dat wel veilig?Een buurtbatterij of smart storage is een huisje of container dat diverse lithium-ion-accu’s en regelapparatuur huisvest…
Bronnen en referenties
 • Berger, T.(2013) Engineering Memories: A Cognitive Neural Prosthesis for Restoring and Enhancing Memory Function
 • Cohen J., Memory Implants - MIT Technology https://www.technologyreview.com/s/513681/memory-implants
 • Harrari, Y, (2015) Homo Deus utg. Thomas Rap
 • Vinger aan de pols 9 vragen over nanotechnologie | PlusOnline, https://www.plusonline.nl/kanker/9-vragen-over-nanotechnologie
 • Twente: Nanotechnologie Twente: Nanotechnologie - De volmaakte mens - VPRO, https://www.vpro.nl/programmas/de-volmaakte-mens/artikelen/...
 • Nanotechnologie - RIVM, https://www.rivm.nl/Onderwerpen/N/Nanotechnologie, https://www.ed.nl/economie/tesladirecteur-elon-musk-wil-chips-implanteren-in-menselijke-hersenen~aecedd2f/
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/24/de-cyborg-is-straks-de-nieuwe-slaaf-6969726-a1547582
 • https://www.ad.nl/gezond/chip-herstelt-herinneringen-in-beschadigde-hersenen~a268a606/
 • Wetenschappers wijzigen voor het eerst DNA van patiënt, https://www.msn.com/nl-be/nieuws/wereld/wetenschappers-wijzigen...
 • Onsterfelijkheid - over 15 jaar het eeuwige leven? | soChicken, https://sochicken.nl/onsterfelijkheid
 • Aubrey de Grey: scientist who says humans can live for 1,000 years https://www.ft.com/content/238cc916-e935-11e6-967b-c88452263daf
 • Kurweil,R, Johnson,T (2011) Onsterfelijkheid uitg. De Wereld
J-dewilde (79 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.