Zijn IQ-tests op het internet betrouwbaar?

Iedereen wil wel eens weten hoe het met zijn IQ gesteld is. Op het internet kan je op verschillende sites IQ-tests invullen maar zijn zij professioneel opgebouwd en in hoeverre zijn ze te betrouwen en heb je er iets aan?

De voorgeschiedenis

Pas in de negentiende eeuw is de mens zich beginnen te interesseren in het meten van zijn intelligentie. De Fransen Paul Broca en Sir Francis Galton waren bij de eersten om dat uit te zoeken. Ze bepaalden op basis van de schedelomvang de mate van intelligentie van een mens. De Duitser Wilhelm Wundt steunde op introspectie, het vermogen van de mens om over zijn gedrag, ervaringen, herinneringen enzomeer te reflecteren, om de mate van intelligentie te bepalen.

Wat is intelligentie precies?

Grosso modo bestaan er twee belangrijke theorieën wat intelligentie precies is: volgens de Britse onderzoeker Charles Speaman kunnen we maar van één globale intelligentie spreken. Op basis van observatie concludeerde hij dat er verschillende onderdelen zijn die op elkaar inspelen en samen de intelligentie bepalen. General intelligence noemde hij het, afgekort tot g-factor. De g-factor staat dan voor de algemene mentale activiteit die noodzakelijk is voor het uitvoeren van een veelheid aan verschillende taken.

De tweede theorie spreekt van verschillende vormen van intelligentie die los van elkaar bestaan. Howard Gardner rangschikt negen soorten van intelligentie binnen deze ‘meervoudige intelligentie’: de linguïstische, de ruimtelijke, de muzikale, de lichamelijke, de interpersoonlijke, de intrapersoonlijke, de naturalistische en de existentiële.

De IQ-test

Begin van vorige eeuw ontwikkelden de Franse wetenschappers Alfred Binet en Theodore Simon de eerste moderne intelligentietest op vraag van het Ministerie van Onderwijs. Die wilde laten uitzoeken hoe mentaal achterlijke kinderen van normaal begaafde maar luie kinderen konden worden onderscheiden. De kinderen werden 30 problemen voorgelegd die ze konden oplossen door verschillende vaardigheden te gebruiken. In een klassieke IQ-test worden meestal vier vormen van intelligentie getest, te weten de verbale (taal begrijpen, gebruiken, kennen), de numerieke (rekenen), de ruimtelijke (ruimtelijke vraagstukken oplossen) en de logische (logisch redeneren).

De IQ-tests worden vaak gebruikt om hun voorspellend karakter. Aan de hand van deze test kun je bepalen in hoeverre een persoon succesrijk kan zijn en creatief kan scoren. Vandaar dat de test gebruikt wordt om studie- en beroepskeuzes te maken, personeel aan te werven of bij klinisch onderzoek (dementie).

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden moeten IQ-tests voldoen om als betrouwbaar te kunnen worden gecatalogeerd?
  • Bij een goede test moet je score vergeleken worden met een representatieve groep mensen (mensen die situationeel bij jou aansluiten).
  • Bij een goede test is van toeval geen sprake: als je de test op verschillende momenten opnieuw doet moet je ongeveer hetzelfde resultaat neerzetten. Bij een goede test is de opsteller bekend en heb je informatie over zijn achtergrond en opleiding.
  • Bij een goede test heb je een begeleidende nota waarin de test wetenschappelijk wordt onderbouwd.
  • Bij een goed test worden je persoonlijke gegevens niet opgevraagd. Zoniet zit er een andere (commerciële) bedoeling achter.

Gratis tests

Op het internet kun je gratis IQ-tests terugvinden. Echt betrouwbaar zijn deze niet omdat ze vaak niet aan de hierboven aangehaalde voorwaarden voldoen en je vergelijken met een lukraak gekozen aantal mensen dat helemaal niet representatief is. Vaak word je met een goede score bedeeld om je een goed gevoel te bezorgen en aldus je privégegevens makkelijker te kunnen opvragen. Deze tests zijn wetenschappelijk niet onderbouwd en dus eerder als een spelletje te beschouwen. Betrouwbare IQ-tests zijn moeilijker te vinden en doorgaans niet gratis.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galton, Binet & Piaget, een vergelijkingGalton, Binet en Piaget hadden hielden zich alle drie bezig met intelligentie. Zo ook hadden zij alle drie verschillende…
Stanford-Binet-schaal: Een veelgebruikte intelligentietestStanford-Binet-schaal: Een veelgebruikte intelligentietestDe Stanford-Binet-schaal is sinds de ontwikkeling ervan wereldwijd de meest bekende en meest gebruikte intelligentietest…
Hoe intelligent zijn we eigenlijk?Hoe intelligent zijn we eigenlijk?De ene mens is slimmer dan de andere, maar wat je bij je geboorte meekrijgt is niet allesbepalend. Intelligentie is maar…
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…

De inspectoscoop van Henry SicularTegenwoordig zijn detectiepoorten op veel plekken aanwezig. Op vliegvelden, gevangenissen, in sommige landen zelfs op sc…
DaisyworldmodelHet Daisyworldmodel werd ontwikkeld door James Lovelock om te laten zien dat organismen gezamenlijk hun leefomgeving kun…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.