Wanneer..? Weetjes over uitvindingen en gebeurtenissen

Wanneer..? Weetjes over uitvindingen en gebeurtenissen Wanneer werd zuurstof ontdekt? Wanneer vond Alfred Nobel het dynamiet uit en voerde hij de Nobelprijs in? Kan je regenbogen ook 's nachts zien? Wanneer waren de Middeleeuwen en de Duistere Middeleeuwen? Wanneer werd de duikboot precies uitgevonden? Wanneer vonden de Rozenoorlogen plaats? Wanneer werd de eerste misdadiger dankzij de radio gegrepen? Wanneer werd de eerste atoom-onderzeeër gebouwd? Boeiende en leuke weetjes, feiten over wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvonden.

Inhoud


Wanneer heeft het plaatsgevonden?

Onderstaande situaties c.q. gebeurtenissen staan willekeurig genoemd; niet in chronologie van tijd of importantie.

Wanneer werd zuurstof ontdekt?

Zuurstof werd in 1174 'ontdekt' door de Engelse scheikundige Joseph Priestley. Hij ontdekte tijdens een experiment c.q. proefneming een nieuw gas. Hij merkte op dat muizen zeer levendig werden, wanneer ze dit betreffende gas inademden. Priestley had zuurstof ontdekt.

Wanneer waren de Rozenoorlogen?

De Rozenoorlogen waren burgeroorlogen tussen de adellijke huizen van Lancaster en York in Engeland, van 1455 tot 1485.
Daar de Lancasters een rode roos als strijdteken droegen en de Yorkers een witte, werden hun oorlogen de Rozenoorlogen genoemd.

Kun je regenbogen ook 's nachts zien?

Je kunt regenbogen 's nachts zien als de maan schijnt. Het maanlicht zorgt voor een regenboog, tenminste als het regent. Echter een maanlicht-regenboog is zeer vaag en kleuren kun je er niet in onderscheiden. Het ziet er uit als een witte boog aan de hemel.

Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wanneer vond Alfred Nobel dynamiet uit en voerde de Nobelprijs in?

Dynamiet

Dynamiet werd in 1866 uitgevonden door de Zweedse uitvinder Alfred Nobel.
Met name tunnelbouwers waren destijds bij dit nieuwe explosief zeer gebaat.

Nobelprijs

Nobel vergaarde met deze uitvinding een fortuin en stichtte de belangrijke De Nobelprijs, hetgeen hij in zijn testament heeft vastgelegd. Deze Nobelprijs wordt sinds 1901 uitgereikt aan bijzondere vondsten en aangelegenheden op de gebieden: Geneeskunde, Literatuur, Natuurkunde, Scheikunde, Vrede en Economie.

Wanneer werd de duikboot uitgevonden?

Het eerste werkelijk onder water varende schip was de Turtle (schildpad). De Turtle was eivormig en werd met de hand voortgestuwd. Eén man zat er in en draaide hendels die scheepsschroefjes aandreven, waardoor de Turtle vooruitkwam, achteruit, omhoog en omlaag. De turtle werd door de Amerikaanse werktuigbouwkundige David Bushnell gebouwd.

Wanneer werd de eerste atoomonderzeeër gebouwd?

De eerste door atoomenergie aangedreven onderzeeër werd door Amerika gebouwd in 1955. De atoomonderzeeër werd de Nautilus genoemd, naar de legendarische duikboot uit het verhaal Twintigduizend Mijlen onder Zee van Jules Verne.

Wanneer waren de Middeleeuwen, Duistere Middeleeuwen?

De Middeleeuwen besloegen een tijdspanne van ongeveer 1000 jaar, nadat het oude Rome in de 5e eeuw verwoest was. De val van Rome betekende het einde van de oude periode in de historie. Civilisatie en wetenschap verdwenen uit Europa tot ongeveer het jaar 1000 en deze periode werd de Duistere Middeleeuwen genoemd. Civilisatie en wetenschap bloeiden echter wel voort in de Arabische landen en Azië.

Omstreeks 1450 begon men ook in Europa weer nieuwe ontdekkingen te doen. Dit betekende het einde van de Middeleeuwen en het begin van de Modernere Tijden.

Wanneer werd de eerste misdadiger dankzij de radio gegrepen?

In 1910 bracht Dr. Hawley Crippen zijn vrouw door vergif om het leven. Hij vluchtte aan boord van een oceaanstomer naar de Verenigde Staten. De politie vond het lichaam van de vergiftigde vrouw en spoorde Crippen op. Men zond een radioboodschap naar de oceaanstomer en Crippen werd gearresteerd.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs is afkomst van Alfred Nobel, die stierf op 10 december 1896. Op zijn sterftedag word ieder jaar in Zweden…
Gewelddadige uitvinding: dynamietGewelddadige uitvinding: dynamietOngeveer anderhalve eeuw geleden werd dynamiet uitgevonden door de Zweed Alfred Nobel. Dit ging niet zonder slag of stoo…
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
De Nobelprijs & Alfred NobelDe Nobelprijs & Alfred NobelDe Nobelprijs is vernoemd naar Alfred Nobel, die zijn initiatief tot de Nobelprijzen testamentair heeft bepaald. De Nobe…

Hoe Hoeveel..? WeetjesHoe Hoeveel..? WeetjesHoe lang is een mijl? Hoeveel is een biljoen, triljoen, quadriljoen? Hoe zwaar zijn de hersens van vrouwen en mannen? Ho…
De BermudadriehoekEr hangt een geheimzinnige waas over het gebied tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. In de loop van de tw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chillingo, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 23-10-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.