Hoe Hoeveel..? Weetjes

Hoe Hoeveel..? Weetjes Hoe lang is een mijl? Hoeveel is een biljoen, triljoen, quadriljoen? Hoe zwaar zijn de hersens van vrouwen en mannen? Hoeveel volt staat er op hoogspanningsleidingen? Hoeveel is een knoop? Hoeveel is MI, het Romeinse getal en wat zijn andere Romeinse cijfers? Hoe ver ligt de horizon van je af? Hoe wordt een dynastie duur bepaald? Hoe komt donderdag aan z'n naam? Hoe kun je zelf elektriciteit opwekken? Boeiende vragen en heldere antwoorden over hoe en hoeveel.

Inhoud


Hoe - Hoeveel is het precies?

De besproken onderwerpen staan hieronder in willekeurige volgorde en niet chronologisch of alfabetisch.

Hoe lang is een mijl?

Mijl. De Engelse mijl (mile) is het meest bekend en is een maateenheid die 1609 meter bedraagt oftewel 1,61 km; meestal afgerond aangegeven als 1,6 kilometer. Dit betreft alleen een landmijl; een zeemijl is anders (zie onder knoop).

Andere Mijl eenheden:
 • Duitse (of geografische) mijl - 7407,41 meter
 • Hollandse mijl - 5555,6 meter (1/20 graden)
 • Zweedse en Noorse mijl - 10 kilometer
 • Spaanse mijl - bijna 7 kilometer
 • Oude Romeinse mijl - bijna 2,5 kilometer.

Hoeveel is een knoop?

De snelheid van schepen wordt gemeten in knopen. Eén knoop wil zeggen 1 zeemijl per uur. Een zeemijl is 1853 meter, hetgeen langer is dan de gewone Engelse landmijl (zie boven).

Hoe ver is de horizon (kim) van je af?

De horizon, soms kim of einder genoemd, is in onze waarneming de plek waar de zee de lucht raakt en is visueel (denkbeeldige lijn) ongeveer 4 kilometer van je verwijderd als je op het strand staat. Daar de aarde een bol is en de zee zich meekromt, kun je niet achter de horizon kijken. Schepen lijken dan ook te verzinken achter deze denkbeeldige lijn. Sta je hoger, bijvoorbeeld op een rots of berg van 30 meter boven de grond, dan kun je bij helder weer zo om en nabij de 20 kilometer ver kijken.

Hoe komt donderdag aan zijn naam?

De donderdag is vernoemd naar de noordse godheid Thor. Deze godheid komt voor in de Scandinavische sagen c.q. mythologie. De God Thor reed met zijn bliksemwagen donderend langs de hemel.

Hoe zwaar zijn onze hersenen (hersens)?

Het gewicht van de hersenen verschilt bij vrouwen of mannen. Een volwassen vrouw heeft een hersengewicht van circa 1300 gram.

Bij een volwassen man is het gewicht van zijn hersenen circa 1400 gram. (En wat denk je? Zou dit onsje meer ook meer verstand inhouden?).

Hoeveel is een biljoen, triljoen, quadriljoen?

 • Een Biljoen is een miljoen x miljoen
 • Een Triljoen is een miljoen x miljoen x miljoen
 • Een Quadriljoen is een miljoen x miljoen x miljoen x miljoen

In Amerika en Engeland wordt een miljard (=1000 miljoen) veelal billion genoemd,wat tot verwarring kan leiden.

Hoe kun je zelf simpel elektriciteit opwekken?

Je kunt zelf snel en eenvoudig elektriciteit opwekken door b.v. een ballonnetje tegen een stuk weefsel, zoals wol aan te wrijven. Het zal dan korte tijd aan een oppervlak zoals b.v. het plafond blijven plakken c.q. hechten door de statische elektriciteit waarmee het door die wrijving geladen raakte. Echter na korte tijd is deze statische elektrische verbruikt en duurt dus maar even.
Meer informatie is te vinden in Elektriciteit en Energie.

Hoe wordt de duur van een dynastie bepaald?

Een dynastie wordt in jaren c.q. periodes weergegeven. Een dynastie behelst een reeks heersers die allen tot eenzelfde familie (stam, tak) behoren. Een dynastie begint met een nieuwe heerser, zoals een nieuwe koning of keizer. Hun afstammelingen worden op hun beurt weer heersers, en de dynastie zet zich voort tot één der heersers geen nakomelingen heeft om hem op te volgen, of van de troon gestoten wordt.

Langste dynastie

De langste dynastie is die van de keizers van Japan. Deze begon circa 2000 jaar geleden. Keizer Hirohito is de 124e keizer in deze dynastie (zie Beroemde Historische Heersers en De Oude Wereld - Klassieke Oudheid).

Hoeveel volt (V) staat er op hoogspanningsleidingen?

Elektriciteit komt in onze huizen vanuit elektrische centrales. In deze centrales wekken grote generatoren de elektriciteit op via bovengrondse hoogspanningsleidingen. Om zo min mogelijk energie te verliezen onderweg, is de spanning, volt of voltage, zo hoog mogelijk.

Dit kan wel tot 765.000 volt bedragen.

Alvorens de elektriciteit onze huizen binnenkomt, wordt deze in transformatoren in een veel lagere spanning, namelijk 220 V of 380 V, omgezet (meer informatie over spanning, volt en dergelijke is te vinden in Elektriciteit en Energie (stroom).

Hoeveel is het Romeinse getal MI en andere Romeinse cijfers?

Het Romeinse MI is 1001. De waarden van de Romeinse cijfers:
 • M = 1000
 • D = 500
 • C = 100
 • L = 50
 • X = 10
 • V = 5
 • I = 1

MCMLXXXIX - bijvoorbeeld is het jaar 1989 in Romeinse cijfers; de notatie werkt als volgt:
1000 + (-100 + 1000) + 50 + 3 x 10 + (-1 + 10) = 1000 + 900 + 50 + 30 + 9 = 1989.
Een kleine letterwaarde voor een grotere letterwaarde betekent aftrekken (dus is b.v. CM 1000 min 100).

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten getallenIn de wiskunde zijn verschillende soort getallen bekend. Deze soorten getallen hebben allen hun eigen eigenschappen. Zo…
Getallen, in cijfers of letters?Getallen, in cijfers of letters?Wanneer schrijf je getallen voluit in letters en wanneer schrijf je getallen juist in cijfers? Hoe schrijf je getallen d…
Romeinse cijfersDe tegenwoordig bekende Arabische cijfers zijn bijna niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Toch zien we de Rome…
Centrummaten en spreidingsmatenCentrummaten en spreidingsmatenEen centrummaat is een term uit de statistiek. Er zijn verschillende centrummaten, de modus, de mediaan en het gemiddeld…

Welke...? WeetjesWelke...? WeetjesWelke stoffen zijn magnetisch? Welk dodelijk wapen maakt gebruik van zonnekracht? Welke boom wordt het langst? Welke bel…
De BermudadriehoekEr hangt een geheimzinnige waas over het gebied tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. In de loop van de tw…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chillingo, Pixabay
 • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
 • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
Reactie

Rudy Pos, 16-05-2008
Een mijl = 16o9 meter, omgerekend 1,61 km en geen 16,1 km! Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Rudy en Ivo, bedankt voor het melden. Stom typfoutje, de komma staat verkeerd. Natuurlijk moet het 1,61 km zijn. Is intussen gecorrigeerd!
Bedankt voor jullie reactie!
Groetjes van Sila

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 23-08-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.