Welke...? Weetjes

Welke...? Weetjes Welke stoffen zijn magnetisch? Welk dodelijk wapen maakt gebruik van zonnekracht? Welke boom wordt het langst? Welke belangrijke uitvinding werd met een blikje gedaan? Welk oud bord-spel heet hetzelfde als koning in het Perzisch? Welk instrument is zacht-hard? Welke onderscheiding wordt Oscar genoemd? Bij welk spel is er een dummy of blin-de? Welke taal wordt het meest verbreid gesproken? Welke talen worden geschreven in het alfabet van St. Cyrill? Speciale weetjes, welke? vragen en antwoorden.

Welke? Weetjes OverzichtWelke boom wordt het langst?

Langste boom. De langste bomen ter wereld zijn de Californische Sequoia's in de Verenigde Staten. Ze bereiken hoogtes tot 112 meter. Nadere informatie over de Sequoia (en illustraties) kun je vinden in Uitzonderlijke Gewassen.

Welk instrument is zacht-hard?

Piano forte. Piano is evenals forte een Italiaans woord; het eerste betekent zacht, het tweede hard of luid. De piano ontstond uit het klavecimbel; de naam pianoforte werd gegeven omdat je er -anders dan op het klavecimbel- hard of zacht op kon spelen met behulp van je toetsenaanslag en/of pedalen. Meer over piano en klavecimbel kun je vinden in Muziek & Muziekinstrument.

Welke stoffen zijn magnetisch?

Magnetisch. Bepaalde metalen ijzer, kobalt en nikkel en legeringen ervan, zoals staal zijn magnetisch. Koper en aluminium zijn niet magnetisch. Ze kunnen echter wel magnetisch gemaakt worden door er elektrische stroom doorheen te jagen.
Elektromagneten. Dergelijke magneten worden elektromagneten genoemd. Als de stroom echter uitgeschakeld wordt, zijn ze hun magnetisme weer kwijt.

Bij welk spel is er een dummy of blinde?

Bridge. Bij het kaartspel bridge moet één speler zijn of haar kaarten aan de andere spelers laten zien en deze speler wordt dummy of blinde genoemd.

Welke onderscheiding wordt Oscar genoemd?

Oscar. Oscars worden uitgereikt voor buitengewone prestaties in de wereld van de film. Het is een bronzen beeldje. Deze onderscheidingen worden verleend door de United States Academy of Motion Picture, Arts and Sciences. (Amerikaanse Academie voor Film, Kunsten en Wetenschappen). Deze onderscheidingen worden oscars genoemd, daar iemand ooit vol verbazing uitriep: "Hij lijkt sprekend op mijn oom Oscar!"

Welke taal wordt het meest verbreid gesproken?

Mandarijns Noordchinees. Mandarijns of Noordchinees is de taal die het meest (verbreid) gesproken wordt, namelijk door circa 695 miljoen mensen in het noorden en oosten van Midden-China.

Welk dodelijk wapen maakt gebruik van zonnekracht?

Waterstofbom. De waterstofbom, een thermonucleair wapen maakt gebruik van zonnekracht. De zon krijgt haar energie door omzetting van waterstofatomen in heliumatomen. Bij dit proces komt enorm veel warmte vrij. De waterstofbom werkt op overeenkomstige wijze. De kracht ervan is zo groot, dat voor de ontsteking ervan een atoombom op basis van uranium of plutonium nodig is. Meer informatie kun je vinden in Atomen en Energie.

Welke belangrijke uitvinding werd met een blikje gedaan?

Uitvinding Blikje. De hovercraft oftewel het luchtkussenvoertuig werd uitgevonden dankzij een blikje. In 1954 bevestigde de Britse uitvinder sir Christopher Cockerell een stofzuiger aan een blikje om er achter te komen of een voertuig mogelijk zou zijn dat op een luchtkussen over water (en land) kon gaan. Het experiment slaagde en Cockerell begon de eerste hovercraft te bouwen. Meer interessante uitvindingen kun je vinden in Wetenschap Uitvindingen en Ontdekkingen.

Welke talen worden geschreven in het alfabet van St. Cyrill?

Cyrillisch Kyrillisch schrift. Het Cyrillisch of Kyrillisch schrift wordt geschreven in Rusland, Bulgarije en Servo-Kroatië. Omstreeks 860 n.Chr. werd dit alfabet door St. Cyrill ontworpen. Het telt geen 26, maar 32 tekens, die overeenkomst vertonen met Griekse letters en karakters.

Welk oud bordspel heet hetzelfde als koning in het Perzisch?

Sjah Schaak. Het Perzische woord voor koning is sjah, en het spel heet schaak. Het gaat er bij schaak om, de belangrijkste figuur of stuk, de koning, van de tegenspeler klem te zetten (schaakmat). De koning kan dan geen kant meer op. Schaak wordt al minstens 15 eeuwen gespeeld.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het einde van de wereld, hoe kan het leven op aarde vergaan?Het einde van de wereld, hoe kan het leven op aarde vergaan?U hoort het ieder jaar, ook dit jaar is het de verwachting dat de wereld vergaat. Maar hoe reëel is dat eigenlijk? Dan m…
Zonnesterkte, zonkracht of UV-indexZonnesterkte, zonkracht of UV-indexUv-straling in het zonlicht is schadelijk voor de huid. Huidkanker kan ontstaan door Uv-straling. De Uv-straling neemt i…
Gietijzer voor Iron Bridge en nostalgische productenGietijzer bestaat uit het omsmelten van ruw ijzer samen met cokes en kalk. Na het smelten wordt het in vormen gegoten en…
Michael Faraday, een invloedrijke wetenschapperMichael Faraday, een invloedrijke wetenschapperFaraday was een Britse wetenschapper die werd geboren in een arm gezin. Hij wordt tegenwoordig gezien als een van de gro…

Wat is..? Weetjes (1)Wat is..? Weetjes (1)Wat zijn morsetekens? Wat zijn binaire getallen? Wat is een hologram? Wat is een abacus, waar dient deze voor? Wat betek…
De BermudadriehoekEr hangt een geheimzinnige waas over het gebied tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. In de loop van de tw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chillingo, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited

Reageer op het artikel "Welke...? Weetjes"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sila
Laatste update: Oktober 2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!