Wat is..? Weetjes (1)

Wat is..? Weetjes (1) Wat zijn morsetekens? Wat zijn binaire getallen? Wat is een hologram? Wat is een abacus, waar dient deze voor? Wat betekent 0k in de wetenschap? Wat is de NASA? Wat is spontane verbranding? Wat houdt kleurenblind in? Wat maakt dranken bruisend? Wat is zeep precies? Wat zijn kosmische stralen? Waar wordt TNT voor gebruikt? Wat wordt in riemen gemeten? Wat is een kakofonie? Wat zijn zonnevlekken? Wat is een geiser? Boeiende en speciale wetenschappelijke weetjes in de vorm van vragen en antwoorden.

Wat Wetenschap Weetjes


Wat is de NASA?

NASA is de afkorting van National Aeronautics and Space Administrations. Dit Amerikaanse instituut voor Lucht- en Ruimtevaart zendt ruimtevaartuigen en satellieten vanuit de Verenigde Staten de planetaire ruimte in. Meer informatie is te vinden in Ruimtevaart – Ruimteonderzoek.

Wat is een geiser?

Geiser. Een geiser of geysir is een natuurlijke fontein (spuiter), die opeens met grote kracht heet water en stoom uit de bodem spuit. Het hete water en de stoom komen uit plaatsen diep onder het aardoppervlak, waar het gesteente zeer heet is. De stoom drijft het water naar de oppervlakte.

Wat is een kakofonie?

Kakofonie. Een kakofonie is een combinatie van wanklinkende geluiden of een rommelig geheel van vele klanken door elkaar. Het woord stamt uit het Grieks en betekent ‘lelijk geluid’.

Wat is een hologram?

Hologram. Een hologram is een driedimensionaal (ruimtelijk) beeld dat met laserlicht kan worden gemaakt. Hologrammen lijken diepte en dichtheid te hebben alsof ze echt zijn. Meer informatie over laserstralen is te vinden in Licht Stralen - Straling.

Wat zijn morsetekens?

Morsetekens. Morsetekens bestaan uit punten en strepen. A is bijvoorbeeld . – en B –… etc. Met morsetekens kan iemand boodschappen via de radio doorgeven. Een punt is een kort geluid en een streep een lang geluid. Ook kan men morstekens seinen, bijvoorbeeld met een zaklantaarn met een drukknop om het licht aan en uit te knippen (korte en lange signalen). Het morsealfabet werd omstreeks 1838 uitgevonden door de Amerikanen Samuel Morse en Alfred Vail.

Wat zijn zonnevlekken?

Zonnevlekken. Zonnevlekken zijn donkere plekjes die korte tijd op de zon verschijnen. Je kunt er niet met een goede kijker naar kijken, daar je anders je ogen levenslang onherstelbaar beschadigt. In feite zijn zonnevlekken helemaal niet donker. Ze zijn juist heel helder en fel-lichtend, net als de rest van het zonsoppervlak. Maar omdat ze minder helder zijn, maken ze –vergeleken met het overige oppervlak van de zon- een heldere indruk. Meer informatie is te vinden in De Zon (zonnestelsel).

Wat zijn binaire getallen?

Binaire getallen. Bi = 2; binaire of tweetallige getallen worden door computers voor het rekenwerk gebruikt. In ons tientallige stelsel kennen we de cijfers 1 t/m 9 en de 0. Het binaire talstelsel bestaat alleen uit 0 en 1, ofwel uitgeschakelde stroom (0) of ingeschakelde stroom (1).

Wat houdt kleurenblind in?

Kleurenblind. Iemand die kleurenblind is ziet de kleuren anders dan mensen die niet kleurenblind zijn. Er bestaan verschillende soorten kleurenblindheid. De meest voorkomende vorm is rood-groen blindheid, waarbij iemand moeilijk rood en groen van elkaar kan onderscheiden. Kleurenblindheid komt significant vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Wat zijn kosmische stralen?

Kosmische stralen zijn onzichtbare stralen vanuit de ruimte; een deel ervan bereikt de aarde. Zie verder ook De Sterren (sterrenstelsels).

Wat is zeep eigenlijk precies?

Zeep wordt gemaakt door oliën of vetten te koken met natriumhydroxide. Gewone zeep bevat 15-30% water. Zonder water zou de zeep hard en broos zijn.

Wat maakt dranken bruisend?

Bruisdranken bevatten het gas kooldioxide. Het wordt onder druk in het water van de drank opgelost en komt als belletjes bruisend naar boven als je de fles openmaakt en een glas inschenkt.

Wat is spontane verbranding?

Spontane verbranding. Spontaan verbranden of vlam vatten wil zeggen dat iets in brand raakt, zonder dat het is aangestoken. Zo kan bijvoorbeeld een hooischelf door de ontwikkeling van warmte binnenin (hooibroei) zo heet worden, dat de hele stapel vanzelf vlam vat en verbrandt.

Wat wordt in riemen gemeten?

Papier wordt in riemen gemeten. Een riem papier is 20 boek papier. En een boek papier is 24 vel. Een riem is aldus 480 vel papier. Gewoonlijk wordt echter 500 vel papier een riem genoemd. Riem is een verbastering van het Arabische woord rizma, hetgeen pak betekent.

Waar wordt TNT voor gebruikt?

TNT Trinitrotolueen. TNT is een krachtig explosief middel. De afkorting staat voor Trinitrotolueen of trotyl, de chemische naam voor het ontploffingsmiddel.

Wat betekent 0k in de wetenschap?

0k betekent 0 graden Kelvin. Dit is het absolute nulpunt. In de wetenschap (fysica, natuurkunde) wordt de temperatuur gemeten in graden Kelvin (K).

Wat is een abacus, waar dient deze voor?

Abacus. Een abacus betekent -buiten een dekplaat voor een zuil- : telraam. Je kunt er snel mee optellen. In Azië is de abacus populair omdat het een snelle en eenvoudige methode voor rekenen mogelijk maakt. Op het telraam zitten rijen kralen op metalen staafjes die overeenkomen met eenheden, tientallen, honderdtallen etc. Door de kralen over de staafjes heen en weer te schuiven, kun je ermee optellen en aftrekken.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur wordt veroorzaakt door de beweging van moleculen van een stof. Temperatuur is verdeeld over enkele schalen.…
Computerpioniers: Het binaire talstelsel van LeibnitzComputerpioniers: Het binaire talstelsel van LeibnitzHet binaire talstelsel, dat door Gottfried Wilhelm Leibnitz werd ontwikkeld, is onmisbaar voor onze moderne computers. H…
Fahrenheit, Celsius en KelvinFahrenheit, Celsius en KelvinEen belangrijk onderdeel van het weerbericht is de verwachting van de temperatuur op een bepaalde dag. Niet alle tempera…
Binaire, octale en hexadecimale getallenstelselsBinaire, octale en hexadecimale getallenstelselsIn het gewone leven gebruiken wij het decimale stelsel voor de getallen. Een voor ons ‘gewoon’ getal bestaat uit cijfers…

Het oorlogsschip WasaHet oorlogsschip WasaWat er toen speelde. In de zeventiende eeuw was het Zweden van koning Gustav Adolf in oorlog met drie landen: in het oos…
Welke...? WeetjesWelke...? WeetjesWelke stoffen zijn magnetisch? Welk dodelijk wapen maakt gebruik van zonnekracht? Welke boom wordt het langst? Welke bel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chillingo, Pixabay
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 03-10-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.