Ontstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rij

Ontstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rij Er doen heel wat theorieën de ronde over het ontstaan van de aarde. De meest bekende zijn wel de oerknaltheorie en het creationisme. Van deze twee theorieën bestaan echter nog allerlei varianten.

De oerknaltheorie

Dit is de meest bekende theorie over het ontstaan van de aarde. De oerknaltheorie zegt dat het hele universum begon met een explosie. Vanuit het niets, kwam materie bij elkaar in een punt met een oneindig grote dichtheid. Deze punt begon te draaien en explodeerde. Vanuit deze explosie zijn het hele universum, de aarde, de sterren en de planeten ontstaan.

Creationisme

De meest bekende tegenhanger van de oerknaltheorie is het creationisme. Deze leer zegt dat God alles gemaakt heeft. Er zijn diverse varianten van het creationisme. Puur creationisme spreekt evolutie regelrecht tegen, maar er zijn ook varianten die een mengeling zijn van evolutie en creationisme. De ene variant neigt meer naar evolutie, de ander meer naar creationisme.

Het creationisme is onder te verdelen in drie richtingen:

Jonge aarde creationisme

Mensen die dit geloven, nemen letterlijk wat de Bijbel zegt. De Bijbel zegt dat de aarde in 6 dagen van 24 uur is geschapen. Na de schepping was alles klaar. Er was geen verdere ontwikkeling van dieren of mensen, want zij zijn volmaakt geschapen. Alles is te ingewikkeld om door toeval te kunnen ontstaan. Deze richting spreekt de oerknaltheorie en de evolutietheorie rechtstreeks tegen. Verder zeggen zij dat de aarde 6000 jaar oud is. Dit berekenen zij vanuit de Bijbel.

Oude aarde creationisme

Mensen die dit geloven, nemen de 6 dagen waar de Bijbel over spreekt niet letterlijk als 6 dagen van 24 uur. De miljarden jaren van de evolutietheorie zijn verwerkt in de scheppingsleer. Op deze manier proberen creationisten de evolutie te verenigen met de scheppingsleer. Er zijn diverse variaties van het oude aarde creationisme:
  1. Gap-theorie: Deze theorie zegt dat er voor de schepping al een aarde bestond. Deze heeft miljarden jaren bestaan totdat hij vernietigd werd na de val van de satan. In deze miljarden jaren vond de evolutie plaats van planten, dieren en mensen. Na de vernietiging is een de aarde herschapen. Dat is de schepping die de bijbel beschrijft.
  2. Dag-tijdperktheorie: Deze theorie zegt dat de 6 dagen waarover de Bijbel spreekt geen dagen zijn geweest van 24 uur. Elke dag zou miljoenen of zelfs miljarden jaren geduurd hebben.
  3. Progressief creationisme: Deze theorie zegt dat God niet alles in één keer heeft geschapen, maar dat Hij steeds weer ingegrepen heeft in de ontwikkeling van het leven op aarde verdeelt over 6 dagen, waarbij deze 6 dagen niet voor 24 uur staan, maar een bepaalde periode zijn. Zo zou alles geleidelijk ontwikkeld zijn net als in de evolutietheorie. Deze theorie overlapt de dag-tijdperktheorie.

Theïstische evolutie

Dit wordt ook wel evolutionair creationisme genoemd. Mensen die hierin geloven accepteren de evolutietheorie helemaal. Zij geloven niet in de schepping maar in het geleidelijk ontstaan van dieren en mensen. In feite zijn zij geen creationisten, maar zij noemen zichzelf wel zo omdat zij naast de evolutie ook in God geloven.

Intelligent Design

Intelligent Design (ID) gaat er van uit dat aan al het leven op aarde een intelligent ontwerp ten grondslag ligt en zegt daar wetenschappelijke bewijzen voor te hebben. De ontwerper kan God zijn, maar ook een ander opperwezen. Deze theorie spreekt de evolutietheorie tegen. Ze laat de keuze voor een vorm van creationisme open, maar geloven niet persé in een god.

Andere stromingen

Er zijn nog een aantal andere stromingen die minder bekend zijn. Ook deze stromingen zijn varianten op het evolutionisme of het creationisme met als uitzondering de Steady-Statetheorie.

Steady Statetheorie

De Steady Statetheorie leert dat de aarde en het universum er altijd zijn geweest. De theorie is de tegenhanger van de oerknaltheorie. Het is ontstaan uit onvrede over het feit dat er bij de oerknaltheorie wordt aangenomen dat er een begin is.

Unintelligent Design

Unintelligent Design (UD) is een spottende reactie op de theorie van ID. Zij zeggen het tegenovergestelde als ID. Bepaalde eigenschappen van het heelal, dieren en mensen wijzen op een domme ontwerper. De schepper zou het verprutst hebben op aarde. Uitgestorven diersoorten worden als bewijs aangevoerd. UD ondersteunt de evolutietheorie.

Neohumanisme

Deze theorie is gebaseerd op ecologie, spiritualiteit en geestelijke groei. De evolutie van het universum en het leven vindt volgens aanhangers plaats binnen het Kosmisch Bewustzijn. Neohumanisten geloven niet in enige religie en verwerpen de autoriteit van welk religieus geschrift dan ook. De ‘schepping’ is een continu proces van verandering. Evolutie is hier onderdeel van. Neohumanisten menen dat de link tussen het kosmisch bewustzijn en evolutie op zeker moment bewezen kan worden.

Emanationisme

Emaneren betekent voortvloeien uit of afkomstig zijn van. Volgens emanationisten is de schepping een uitstroming van een goddelijke bron of oorsprong. Iets vloeit tevoorschijn vanuit zijn essentie, zijn oorspronkelijke wezen. Het is een filosofische leer over het ontstaan van het universum, het leven en over al het andere. Het stamt uit de tijd van Plato in het oude Griekenland.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…
Creationisme: een overzichtHet creationisme, een religieuze opvatting over het ontstaan van de wereld, kent een steeds grotere populariteit. De oor…
Begin van het leven of aardeBegin van het leven of aardeHet universum ontstond 13,8 miljard jaar geleden. Het zonnestelsel kwam 8,8 miljard jaar later en daarbij kwam ook een g…
Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimteOerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimteHet ontstaan van de aarde: het begon met het heelal. En de oerknal. Een oerknal die in werkelijk niet uit een knal besto…

Peer-to-peer (P2P), een slim elektriciteitsnetwerkAls we steeds meer op alternatieve manieren energie produceren, zal ook de manier waarop de elektriciteit gedistribueerd…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • www.st-impact.nl
  • www.agatentafelen.nl
  • www.spiritalk.nl
Reacties

Teun, 01-04-2014
Er staat wel dat het door materie is ontstaan maar waar is die materie dan vandaan gekomen? Reactie infoteur, 16-11-2014
Materie is geschapen door God of ontstaan uit het niets en toen ontploft… Wat is het meest logisch?

Herman, 07-04-2013
Ontstaan van de aarde, mooi onderwerp.
Uit niks ontstaat niks, niks heeft nooit bestaan, materie is er altijd geweest, alle materie is energie, energie beweegt en is nooit in rust, Newton heeft hier een spreekwoordelijk foutje gemaakt, niks in de ruimte staat stil, planeten bewegen, alles is energie, energie is veranderlijk.
Noem veranderlijk maar evolutie.

Een schepper kan niet bestaan, wie heeft de schepper geschapen, en de schepper van de schepper, enzovoorts. uit niks kan niks ontstaan, energie is er altijd geweest.
De mens is zelf de schepper van een God, wie in een God geloofd, voor hun dan graag, een simpel en vredig bestaan.

Tijd bestaat ook niet, tijd is enkel waarneming van een mens, dat de aarde draait, om zijn as, een rondje is een dag, het rondje om de zon een jaar, tijd is enkel waarneming van beweging, materie is energie, energie is door zijn bewegingen veranderlijk.
Dan is de vraag, is er leven na de dood ook beantwoord, niks raakt weg, u blijft eeuwig aanwezig, u bent er altijd al geweest, enkel in andere vormen van materie.
Alles heeft het eeuwige leven, niets komt uit niets.
Energie is altijd in beweging, daardoor komen dingen tijdelijk tot leven en gaan later dood. maar niks raakt weg, energie is voor eeuwig en heeft altijd bestaan.

Waarom hebben die andere planeten geen leven, de aarde heeft gewoon het geluk van water zon en zuurstof, gewoon mazzel, toevallig komen er energie bronnen bij elkaar die leven zoals wij dat kennen mogelijk maakt, toeval, alles valt goed op zijn plaats, geen zon geen licht, warmte en zuurstof.
Geen aarde, dan niks om op te staan en op te slaan.
We moeten de dingen niet moeilijker maken dan dat ze zijn, blijf realistisch
Realisme is de enigste religie. met een bestaansrecht, realisme betekend dat we niet zoveel weten maar dat we wel veel willen weten en dan maar, we verzinnen er gewoon een hoop bij. realisme, zelfs dat is doorspekt met religie.

Het doorgronden van u eigen menselijk denken is moeilijker dan de vraag, hoe is de aarde ontstaan. Reactie infoteur, 09-04-2013
Dus omdat u niet weet wie de schepper geschapen heeft, kan een schepper niet bestaan? Waarom moet een schepper eigenlijk geschapen zijn? Wat een kortzichtige visie!

Uw stelling zegt enkel iets over uw denkwijze, niets over de realiteit. U ontkracht uw eigen religie!

Ieder heeft zijn eigen realiteit. Wat voor u reëel is kan voor een ander zeer irreëel zijn. De religie van het realisme zal zichzelf daardoor altijd tegen bespreken en zal geen enkele kern hebben.

U bent natuurlijk vrij om in een dergelijke chaotische, basisloze religie te geloven, maar mijn keus zou het niet zijn.

Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 06-08-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.