InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Interculturele communicatie: Strodtbeck en Kluckhohn

Interculturele communicatie: Strodtbeck en Kluckhohn

Strodtbeck en Kluckhohn waren culturele antropologen. Zij zijn de grondlegger van de "value orientation theory", een theorie op het gebied van interculturele communicatie. Ze onderscheiden zes "waarde oriëntaties". De theorie van Strodtbeck en Kluckhohn wordt niet vaak toegepast, maar kan nuttig zijn om andere theorieën en modellen te begrijpen, zoals de piramide van Pinto, het driestappensysteem en de cultuurdimensies van Hofstede.

Interculturele communicatie

Interculturele communicatie is communicatie tussen personen met verschillende culturele achtergronden. Voor het identificeren van verschillende culturen worden criteria gebruikt die niet eenduidig zijn, zoals geografische ruimte, tijd en taal.

Een cultuurverschil kan een belemmering zijn voor een succesvolle interculturele communicatie. De belangstelling voor interculturele communicatie is toegenomen, vanwege de groei van massacommunicatiemiddelen, de globalisering en integratie. Ook in de wetenschap verschuift de belangstelling naar interculturele communicatie.

Wat is cultuur?

In de wetenschappelijke literatuur bestaat er geen overeenstemming over de betekenis van het begrip “cultuur”. Cultuur wordt gedefinieerd als een “geheel van betekenissen en kennis die een mens nodig heeft om te functioneren in een bepaalde situatie”. Het gaat onder meer om taal, rituelen, maar ook om literatuur, architectuur en religieuze praktijken.

Interculturele communicatie: Strodtbeck en Kluckhohn

Volgens Strodtbeck en Kluckhohn moeten alle leden van een bepaalde cultuur antwoord geven op vijf belangrijke vragen. Op elke vraag zijn er drie antwoorden mogelijk. Het gaat om de volgende vragen:
  • Wat is de menselijke natuur? (mensvisie)
  • Wat is de relatie tussen mens en natuur?
  • Wat is de relatie tussen mensen?
  • Welke persoonlijkheid heeft de voorkeur?
  • Wat is de oriëntatie op tijd?

In het volgende schema zijn de opties inzichtelijk gemaakt.
Mens visieIn essentie goedMix tussen goed - kwaadIn essentie slecht
Relatie tussen mens en natuurMens domineertHarmonieNatuur domineert
Relatie tussen mensenIndividualismeCollectivismeConnectie met voorouders
PersoonlijkheidDoenSpirituele groeiZijn
TijdsoriëntatieToekomstHedenVerleden

Strodtbeck en Kluckhohn

Strodtbeck en Kluckhohn waren culturele antropologen die geloofden dat er een aantal problemen zijn waar iedere maatschappij mee te maken heeft. De oplossingen voor de problemen zijn "waarde oriëntaties" (value orientations), die gebruikt kunnen worden om het dominante waardesysteem van een maatschappij te omschrijven en onderscheid te maken tussen maatschappijen. Er worden vijf "value orientations" onderscheiden, die gebaseerd zijn op de relatie tussen individuen en groepen met natuur, relaties tussen individuele personen in de samenleving en groepen met de natuur.

Lees verder

© 2012 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pinto: interculturele communicatiePinto, hoogleraar interculturele communicatie, heeft de piramide van Pinto bedacht, de tegenhanger van de piramide van M…
Het TOPOI-modelHet TOPOI-modelPaul Watzlawick ontwikkelde vanuit de algemene systeem- en communicatietheorie een aantal grammaticaregels voor de commu…
De afdeling CommunicatieDe afdeling Communicatie vind je in veruit de meeste organisaties. De afdeling Communicatie is verantwoordelijk voor de…
Informatie en communicatieInformatie en communicatieWanneer is iets informatie of een gegeven? Of zit daar geen verschil tussen? En hoe zit het met die eindeloze getallen?…
Wat is corporate communicatie?Wat is corporate communicatie?Ccorporate communicatie bestaat uit drie vormen van communicatie, namelijk managementcommunicatie, marketingcommunicatie…
Bronnen en referenties
  • Interculturele communicatie en samenwerking - K. Schermer

Reageer op het artikel "Interculturele communicatie: Strodtbeck en Kluckhohn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 26-04-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Interculturele communicatie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!