Conjunctuurklok

De conjunctuurklok is ontworpen door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Je kan de conjunctuurklok gebruiken om snel vast te stellen in welke economische fase de economie zich bevindt. Maar wat beïnvloed de conjunctuurklok. Hoe werkt de conjunctuurklok nou precies? En waarom is de conjunctuurklok nou zo handig?

Wat is de conjunctuurklok?

De conjunctuurklok is een assenstelsel waarin conjunctuurindicatoren staan, zoals werkloosheid, consumenten- en producentenvertrouwen, rente, investering etc.. Het dient als een snel overzicht om te bestuderen in welke fase we ons nu bevinden en in welke fases we ons in hebben bevonden.

Hoe werkt de conjunctuurklok?

Het assenstelsel is verdeeld in vier kleuren, elke kleur staat voor een bepaalde fase in de conjunctuur. De conjunctuurklok beweegt tegen de "normale klok" in. De uitleg van de fases in de conjunctuurklok, in volgorde:

  • Groen is een hoogconjunctuur, de conjunctuur presteert bovengemiddeld en neemt nog toe vergeleken met vorige metingen.
  • Oranje is een afzwakkende hoogconjunctuur. De conjunctuur presteert nog steeds boven gemiddeld, maar neemt al af vergeleken met vorige metingen.
  • Rood is een laagconjunctuur. De conjunctuur bevindt zich nu in een economisch slechte tijd. De conjunctuur presteert onder gemiddeld en daalt alleen nog maar verder vergeleken met vorige metingen.
  • Geel is een aansterkende conjunctuur. De conjunctuur presteert nog steeds onder maat, maar is wel weer verbeterd vergeleken met vorige metingen.

Wat kan je zien in de conjunctuurklok

In de conjunctuurklok staan de verschillende conjunctuurindicatoren afgebeeld. De plaats waar ze op de klok liggen geeft aan in welke fase de conjunctuurindicatoren zich bevinden. Meestal staan de conjunctuurindicatoren dicht bij elkaar, maar je hebt een paar uitschieters, die lopen een stuk voor- of achterop vergeleken met de andere conjunctuurindicatoren. De conjunctuurindicatoren die voorlopen worden gevolgd door de rest. Zo kan je van te voren aan bepaalde indicatoren zien welke weg de conjunctuur opgaat. Hieronder kan je zien welke conjunctuurindicatoren meestal voorop, in het midden of achterop staan.

ConjunctuurfaseConjunctuurindicatoren
VoorloopConsumenten-, producentenvertrouwen, orders en uitzenduren
MiddenloopInvesteringen, faillissementen en export
AchterloopVacatures, werkloosheid en arbeidsvolume

Waarom is de conjunctuurklok handig?

De conjunctuurklok is handig, omdat de indicatoren zo heel overzichtelijk staan afgebeeld. Je kan snel kan zien of Nederland economisch verbetert/verslechtert en of we boven of onder de gemiddelde trend presteren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet alle indicatoren en plaatst de meting in de conjunctuurklok, dit doet het CBS maandelijks sinds januari 1990. Zo kan iedereen zien hoe de conjunctuurindicatoren zich hebben verplaatst in de loop van tijd. Economen gebruiken de conjunctuurklok om de loop van de conjunctuur te voorspellen op het korte termijn.

Lees verder

© 2014 - 2020 Marnixx, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stabiele politiek werkt gunstig voor de conjunctuurStabiele politiek werkt gunstig voor de conjunctuurHoe je het ook wendt of keert, de economie zit vastgeketend aan de de werking van hoog- en laag conjunctuur. Dit vormt d…
Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Banken vormen de hoeksteen van de maatschappij, omdat het de basis van de economie vormt. Er dient dan ook een honderd p…
Investeren in valuta: de Bath brengt geld op!Investeren in valuta: de Bath brengt geld op!Het land van de glimlach Thailand is een toeristisch land, waarvan veel mensen van over de hele wereld jaarlijks geniete…
Meer winst draaien door creatief te zijnMeer winst draaien door creatief te zijnDe mate van afzet - en dus omzet - met winstresultaten zijn zeer afhankelijk van hoe verzadigd de markt is en hoe de eco…

De evolutie van organisatie en management gedachtenDe evolutie van organisatie en management gedachtenEen organisatie kan verschillende manieren van management gedachten hebben. Wat voor theorieën zijn er? Wie heeft ze bed…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/conjunctuurklok/conjunctuurklok2.htm

Reageer op het artikel "Conjunctuurklok"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marnixx
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Special: Conjunctuur
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!