Conjunctuur stabilisatoren

De conjunctuur is de schommeling in de economische groei rond de trend. Grote schommelingen in de economie zorgt dat er veel onrust heerst in de economie. Om dit te voorkomen zijn er conjunctuur stabilisatoren die de schommelingen afzwakken. Wat zijn die conjunctuur stabilisatoren en wat zijn de effecten van die stabilisatoren?

Ingebouwde stabilisatoren

Sommige economieën hebben ingebouwde conjunctuur stabilisatoren. Ingebouwde conjunctuur stabilisatoren zwakken de schommelingen van de conjunctuur af. Deze zijn ingevoerd om het actief ingrijpen van de overheid te beperken en het de markt vanzelf op te laten lossen met een beetje hulp. De Nederlandse economie heeft drie verschillende conjunctuur stabilisatoren, namelijk:
  • Inkomensoverdracht
  • Progressieve belastingen
  • Minimumloon

Inkomensoverdracht

We zullen als eerst het inkomensoverdracht bespreken. In een laagconjunctuur is de werkloosheid groter en verliezen steeds meer mensen hun baan en dus ook hun salaris. In Nederland kan je dan werkloosheidsuitkering en bijstandsuitkering ontvangen, als je een bepaalde tijd werkloos bent. Zo heeft iedereen tenminste een inkomen en staat niemand zonder inkomen. Die mensen kunnen nog steeds hun geld uitgeven wat de vraag naar goederen in Nederland niet nog verder terug laten zakken. Zo raakt de Nederlandse economie niet in een vicieuze cirkel.

Progressieve belastingen

Progressieve belastingen zijn een stabilisatoren in een hoogconjunctuur. Progressieve belastingen houdt in dat naarmate je meer verdient je meer geld moet afdragen aan de belasting. Progressieve belastingen remmen de vraag naar goederen af in een hoogconjunctuur. Bij een hoogconjunctuur stijgen de lonen en verdienen mensen meer. Mensen willen dat geld uitgeven, maar door progressieve belastingen betalen mensen meer belasting en nemen de bestedingsmogelijkheden minder snel toe dan het inkomen stijgt.

Minimumloon

Het minimumloon is een ander stabilisator in een laagconjunctuur. Zoals je hiervoor al kon lezen, willen producenten minder uitgeven aan loonkosten in een laagconjunctuur. Bij inkomensoverdracht besproken we het feit dat producenten werknemers ontslaan om daar op te besparen. Producenten zullen meestal eerst de lonen proberen te verlagen. Om de lonen niet tot een te laag bedrag te laten dalen, heeft de Nederlandse regering een minimumloon ingesteld. Zo hebben werknemers zo lang ze een baan hebben tenminste een minimuminkomen waarmee ze nog steeds goederen kunnen kopen en zo zal de vraag naar goederen ook hierdoor niet te ver inzakken.

Overheidsingrijpen

Zorgen deze stabilisatoren ervoor dat de overheid niet meer hoeft in te grijpen bij conjunctuurschommelingen? Ja en nee. Bij kleine schommelingen zullen deze stabilisatoren genoeg zijn om de economie stabiel te houden, maar bij grote schommelingen kunnen deze stabilisatoren niet genoeg zijn. Vooral bij een lang aanhoudende laag conjunctuur, dat dan meestal al een recessie of depressie is geworden, is de regering soms nog genoodzaakt in te grijpen. Elke regering pakt het anders aan naar wat voor hen het beste lijkt. Zo kunnen regering veel gaan bezuinigingen op de overheidsuitgaven, maar bijvoorbeeld ook juist veel investeren in de economie om werkgelegenheid te creëren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marnixx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stabiele politiek werkt gunstig voor de conjunctuurStabiele politiek werkt gunstig voor de conjunctuurHoe je het ook wendt of keert, de economie zit vastgeketend aan de de werking van hoog- en laag conjunctuur. Dit vormt d…
Liefde en het verliefde gevoelLiefde en het verliefde gevoelBehalve dan dat we altijd op zoek zijn naar liefde en genegenheid, zijn er nog meer zaken die belangrijk zijn in een rel…
Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Banken vormen de hoeksteen van de maatschappij, omdat het de basis van de economie vormt. Er dient dan ook een honderd p…
Meer winst draaien door creatief te zijnMeer winst draaien door creatief te zijnDe mate van afzet - en dus omzet - met winstresultaten zijn zeer afhankelijk van hoe verzadigd de markt is en hoe de eco…

De evolutie van organisatie en management gedachtenDe evolutie van organisatie en management gedachtenEen organisatie kan verschillende manieren van management gedachten hebben. Wat voor theorieën zijn er? Wie heeft ze bed…
Marnixx (6 artikelen)
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.