Wat zijn conjunctuurindicatoren?

Een conjunctuurindicatoren geeft aanwijzingen over de ontwikkeling van de economie. Uit de indicatoren kan je aflezen in welke conjunctuurfase de conjunctuur zich op dit moment zich bevindt en naar welke fase de conjunctuur zich beweegt. Maar wat zijn de indicatoren, hoe worden ze gemeten en wat voor betekenis hebben de verschillende indicatoren.

Conjunctuurindicatoren

Er zijn verschillende indicatoren om te herkennen in welke conjunctuur wij ons op dit moment bevinden en hoe de conjunctuur zich zal ontwikkelen. We zullen straks enkele indicatoren bespreken, namelijk:
  • Consumenten- en producentenvertrouwen
  • Werkloosheid en vacatures
  • Aantal uitzenduren

Consumenten- en producentenvertrouwen

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen zijn aan elkaar verbonden. Als het consumentenvertrouwen hoog is zullen er meer en grotere consumentenbestedingen plaatsvinden, omgekeerd gebeurt er hetzelfde. Het consumentenvertrouwen wordt gemeten door enquêtes te houden over de verwachting van economische groei.

Producentenvertrouwen

Als het producentenvertrouwen groot is zullen meer ondernemers bereid zijn om meer te investeren. Dat heeft positieve effecten op de economie omdat er dan meestal meer vacatures worden geopend. Het producentenvertrouwen wordt gemeten door ondernemers te vragen over de verwachte economische ontwikkelingen in het algemeen, hun branche en van hun eigen onderneming.

Werkloosheid en vacatures

De omvang van de werkloze beroepsbevolking en het aantal vacatures laat meestal een tegengesteld verband zien. Als het aantal vacatures relatief groot is, is de omvang van de werkloze beroepsbevolking relatief klein en omgekeerd. Bij een hoogconjunctuur groeit de vraag naar werknemers en dus stijgt het aantal vacatures. Dat zal leiden tot een inkrimping van de werkloze beroepsbevolking en wordt het moeilijker om alle vacatures te vullen. Bij een laagconjunctuur zal dit omgekeerd zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet het aantal vacatures en de hoeveelheid werklozen.

Aantal uitzenduren

Het aantal uitzenduren is ook een indicator voor een economische fase. Als de conjunctuur op het punt staat te stijgen en de producenten wat meer vertrouwen krijgen en meer willen produceren, zullen de producenten meer mensen aannemen. Maar omdat het nog geen zekere tijden zijn nemen producenten liever eerst uitzendkrachten in dienst, zodat ze nog nergens aan vast zitten. Zo kan je zien dat er snel daarna een economische vooruitgang zal plaatsvinden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet de aantal uitzendkrachten en hun uren.

Waarvoor gebruik je conjunctuurindicatoren?

Conjunctuurindicatoren worden gebruikt om vast te stellen in welke conjunctuur we ons bevinden, een lage- of hoge conjunctuur. Ook kan je uit de indicatoren zien of de conjunctuur zich gaat verbeteren of verslechteren. Economen en overheden gebruiken conjunctuurindicatoren om te voorspellen wat de economie gaat doen, zodat ze daar op in kunnen spelen. Het Centraal Bureau voor Statistiek gebruikt alle conjunctuurindicatoren om een conjunctuurklok voor Nederland te maken. Zo kan iedereen snel zien hoe de economie zich de afgelopen tijd veranderd heeft. Om echte conclusies uit de conjunctuurindicatoren te trekken blijft natuurlijk gewaagd, want je weet nooit zeker wat de economie gaat doen. Je weet alleen zeker wat de economie gedaan heeft in het verleden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marnixx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stabiele politiek werkt gunstig voor de conjunctuurStabiele politiek werkt gunstig voor de conjunctuurHoe je het ook wendt of keert, de economie zit vastgeketend aan de de werking van hoog- en laag conjunctuur. Dit vormt d…
Welvaart meten: Voorbij het BBPWelvaart meten: Voorbij het BBPStavros Dimas, Eurocommissaris Milieu (2004 2009) zei op 20 augustus 2009 tijdens de presentatie van het beleidsrappor…
Renteontwikkeling waardoor bepaald?Renteontwikkeling waardoor bepaald?Door zorgvuldige analyse kan men inzicht verkrijgen in de actuele rentemarkt en de indicatoren die de toekomstige renteo…
Liefde en het verliefde gevoelLiefde en het verliefde gevoelBehalve dan dat we altijd op zoek zijn naar liefde en genegenheid, zijn er nog meer zaken die belangrijk zijn in een rel…

De evolutie van organisatie en management gedachtenDe evolutie van organisatie en management gedachtenEen organisatie kan verschillende manieren van management gedachten hebben. Wat voor theorieën zijn er? Wie heeft ze bed…
Marnixx (6 artikelen)
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.