Eenparige cirkelbeweging: bereken middelpuntzoekende kracht

Eenparige cirkelbeweging: bereken middelpuntzoekende kracht Als een auto door de bocht gaat moet er een kracht op de wielen werken die ervoor zorgt dat hij niet uit de bocht vliegt. In dit geval is het de wrijvingskracht. Als de weg glad is, doordat er bijvoorbeeld olie op de weg ligt is er niet genoeg wrijvingskracht. Waarschijnlijk hou je onbewust rekening met deze wetenschap: je vermindert je snelheid. Wat is nu eigenlijk het verband tussen snelheid en middelpuntzoekende kracht?

Wat is de middelpuntzoekende kracht?

De middelpuntzoekende kracht wordt ook wel de centripetale kracht genoemd. De naam “middelpuntzoekende kracht” verwijst naar het gevolg van die kracht. Bij een auto in de bocht zorgt de wrijvingskracht ervoor dat de auto de cirkelbaan blijft volgen. De wrijvingskracht veroorzaakt dus de middelpuntzoekende kracht. De middelpuntzoekende kracht werkt op een voorwerp dat in een eenparige cirkelbeweging beweegt.

Grootte en richting van de middelpuntzoekende kracht

Afbeelding 1: F<SUB>w</SUB> zorgt hier voor de middelpuntzoekende krachtAfbeelding 1: Fw zorgt hier voor de middelpuntzoekende kracht
Bij een eenparige cirkelbeweging beweegt een voorwerp (bijvoorbeeld een auto, wasgoed, een steen of onze planeet) in een cirkel. De middelpuntzoekende kracht is de kracht die de auto, het wasgoed, de steen of de planeet “in de bocht” houdt. De middelpuntzoekende kracht verandert voortdurend van richting en wijst naar het middelpunt van de cirkel. De kracht staat loodrecht op de snelheidsvector. Zie de rode pijl van Fw in afbeelding 1. Deze staat loodrecht op de snelheidsvector en wijst naar het middelpunt van de cirkel. Door de middelpuntzoekende kracht verandert de snelheid enkel van richting, de grootte van de snelheid blijft gelijk.

Andere voorbeelden van middelpuntzoekende kracht

Ook de zwaartekracht kan een middelpuntzoekende kracht veroorzaken. Door de zwaartekracht van de aarde draait de maan in een cirkelbaan rond de aarde. Bij het ronddraaien van een steen aan een touw wordt de middelpuntzoekende kracht veroorzaakt door het touw waarmee de steen wordt rondgeslingerd.

De formule voor de middelpuntzoekende kracht

Fmpz = mv2/r in newton (N)

Waarbij:
 • Fmpz = middelpuntzoekende kracht in newton (N)
 • m = de massa in kilogram (kg)
 • v = de snelheid in meter per seconde (ms-1)
 • r = de baanstraal in meter (m)

Rekenvoorbeeld 1: auto met 50 kilometer per uur

Je auto met inzittenden weegt 980 kilogram. Je snelheid is 50 kilometer per uur. De straal van de bocht is 2 meter. Wat is je middelpuntzoekende kracht?

Omrekenen naar meter per seconde

Reken eerst de snelheid om naar meter per seconde (ms-1).
Een uur is 60 minuten X 60 seconden = 3.600 seconden.
50 kilometer is 50 x 1000 meter = 50.000 meter.
50 km/hr = 50.000 meter/3600 seconden = 13,9 meter per seconde (ms-1).

Formule invullen

Fmpz = mv2/r

Waarbij:
 • m (massa) = 980 kilogram
 • v (snelheid) = 13,9 meter per seconde,
 • r (straal) = 2 meter

Fmpz= 980 X (13,9)2/2 = 94.522 newton (N)

Dit is best wel een grote kracht die door de wrijving van je autobanden opgebracht moet worden. Stel je slipt in de bocht, maar het gaat net goed. Je vraagt je af, als je maar 30 kilometer per uur had gereden, wat dan de middelpuntzoekende kracht was geweest.

Rekenvoorbeeld 2: auto met 30 kilometer per uur

Je auto met inzittenden weegt 980 kilogram. Je snelheid is 30 kilometer per uur. De straal van de bocht is nog altijd 2 meter. Wat is je middelpuntzoekende kracht?

Omrekenen naar meter per seconde

Een uur is 60 X 60= 3.600 seconden.
30 kilometer is 30 x 1000 = 30.000 meter.
30 km/hr = 30.000 meter/3600 seconden = 8,3 meter per seconde (ms-1).

Formule invullen

Fmpz = mv2/r

Waarbij:
 • m (massa) = 980 kilogram,
 • v(snelheid) = 8,3 meter per seconde,
 • r(straal) = 2 meter

Fmpz = 980 X (8,3)2/2 = 34.028 newton (N)

Dus bij 50 kilometer per uur was Fmpz: 94.522 newton
Bij 30 kilometer per uur was Fmpz: 34.028 newton

De middelpuntzoekende kracht is bij 30 kilometer per uur maar ongeveer 1/3 van de middelpuntzoekende kracht bij 50 kilometer per uur. Je ziet dus dat het verlagen van je snelheid een grote impact heeft. Dit komt omdat bij de formule van middelpuntzoekende kracht de snelheid in het kwadraat meedoet. Vertrouw je het wegdek dus niet in een bocht: verminder je snelheid. Dan is de kans dat je uit de bocht vliegt kleiner!

Rekenvoorbeeld 3: wasgoed

Je hebt een wasmachine en je bent benieuwd welke krachten er bij het centrifugeren uitgeoefend worden. Het wasgoed in je wasmachine weegt 8 kilogram. De trommel van je wasmachine heeft een straal van 50 centimeter. Het toerental van het wasmachine is 1200 RPM (rounds per minute). Wat is de kracht die er op de trommel van je wasmachine tijdens het centrifugeren wordt uitgeoefend?

Baansnelheid van de was uitrekenen

Wat is nu de snelheid (v)? 1200 RPM is 1200 ronden per minuut. 1 minuut is 60 seconden. Dus: 1200 RPM is 1200/60 = 20 omwentelingen per seconde.

Formule trillingstijd (of omwentelingstijd)

T = 1/f
waarbij f = 20 omwentelingen per seconde. '

Formule trillingstijd invullen

T= 1/20 = 0,05 seconden

Afgelegde weg uitrekenen

Formule afgelegde weg
Afgelegde weg (s) = 2 π r x aantal omwentelingen
waarbij:
r = 0,5 meter
π = 3.14
aantal omwentelingen = 20

Formule afgelegde weg invullen

Afgelegde weg (s) = 2 π r x aantal omwentelingen
s = 2 X π X r X 20 = 3.14 meter X 20 = 62,8 meter

Als het goed is zit er op je rekenmachine een knop voor π (pi). Dan werk je met het niet afgeronde getal.

Formule baansnelheid

v baan = (2 π r)/T

Waarbij:
 • r (straal) = 0,5 meter
 • T (trillingstijd) = 0,05 seconden

Formule invullen

v baan = (2 π 0,5)/0,05 = 62,8 meter per seconde.

Dus na al dat rekenwerk komen we op een snelheid uit van 62,8 meter per seconde die de was in de wastrommel heeft.

Middelpuntzoekende kracht uitrekenen

De kracht die 8 kilogram wasgoed op je wastrommel uitoefent bij een toerental van 1200 omwentelingen per minuut is dan:
Fmpz = mv2/r

Waarbij:
 • m = 8 kilogram (kg)
 • r = 50 centimeter = 0,5 meter
 • v = 62,8 meter per seconde

Fmpz = 8 X (62,8)2/0,5 = 63.166 newton (N).

Dus je wasgoed van 8 kilogram oefent een kracht van 63.166 newton uit bij een toerental van 1200 omwentelingen per minuut.
© 2018 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenparige cirkelbeweging: snelheid, toerental en frequentieEenparige cirkelbeweging: snelheid, toerental en frequentieEen eenparige cirkelbeweging is een beweging van een voorwerp dat met een constante snelheid in een cirkelbaan draait. B…
Energieverbruik bij gaan en lopenTijdens het gaan en lopen wordt veel energie verbruikt. Waar gaat deze energie nou eigenlijk aan verloren? In dit artike…
RSI? Gebruik een PowerballWat is een PowerBall? Hoe werkt het? Wat zijn de effecten? RSI ontstaat door overbelasting van de spieren door herhalend…
Wiskunde - radialenWiskunde - radialenWanneer je aan de slag gaat met cirkels wordt al snel met het begrip 'radialen' gewerkt. De radiaal is een maat om aan t…

Bereken de gravitatiekracht: de gravitatiewet van NewtonBereken de gravitatiekracht: de gravitatiewet van NewtonIsaac Newton heeft als eerste het verband van de gravitatiekracht beschreven. Hij vond dat twee voorwerpen een kracht op…
Bereken brekingsindex en grenshoek met de wet van SnelliusBereken brekingsindex en grenshoek met de wet van SnelliusAls licht eerst door lucht gaat en dan door een doorzichtige stof verandert de lichtstraal van richting. Dan zeg je dat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • BINAS havo/vwo, vijfde druk. Noordhoff uitgevers tabel 18 A. ISBN 978-90-01-89380-4
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Middelpuntzoekende_kracht
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 02-05-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.