Hoe bereken je de stopafstand van een auto?

Hoe bereken je de stopafstand van een auto? Als je een auto bestuurt moet je altijd 'vooruit' kijken. En andere benaming is anticiperen op het verkeer. Het is namelijk zo dat je auto niet ineens kan stilstaan. Dan zou je oneindig hard remmen. Als je met een snelheid van 30 kilometer per uur rijdt is je stopafstand anders dan dat je met een snelheid van 50 kilometer per uur rijdt. De stopafstand is namelijk afhankelijk van je snelheid. De stopafstand is een som van twee afstanden: de reactieafstand en de remafstand.

Stoptijd berekenen met reactietijd en remtijd

Afbeelding 1: (v,t)-diagram bij 30 km/hAfbeelding 1: (v,t)-diagram bij 30 km/h
Als vuistregel in het verkeer stelt men dat het gemiddeld 1 seconde duurt voordat mensen reageren op een (onverwachte) situatie. Dus als iemand auto rijdt en er rent ineens een kat de weg op, duurt het gemiddeld 1 seconde voordat de bestuurder op de rem trapt. In ons voorbeeld (zie afbeelding 1) rijdt de bestuurder van t = 0 tot t = 4 seconden met een constante snelheid van 30 kilometer per uur (km/h) door een woonwijk.

Omrekenen km/h naar m/s

Een snelheid van 30 km/h is omgerekend naar meter per seconde (m/s): (30 x 1000 meter) /(60 minuten x 60 seconden) = 8,33 meter per seconde (m/s).

Stoptijd berekenen

Op t = 4 seconden komt er opeens een kat onder een geparkeerde auto vandaan en rent de weg op. Pas na 1 seconde trapt de bestuurder de rem vol in (reactietijd). Dan zie je in afbeelding 1 dat pas na t = 5 seconden de snelheid afneemt. Op t = 8 seconden staat de auto volledig stil. De totale stoptijd is dan reactietijd + remtijd = 1 + 3 (8-5) = 4 seconden.

Reactieafstand berekenen

Als je naar het (v,t)-diagram van afbeelding 1 kijkt wordt de reactieafstand weergegeven door de rode rechthoek onder de lijn van t = 4 tot t = 5 seconden. Het oppervlak onder het (v,t)-diagram geeft de reactieafstand weer. Dit oppervlak heeft de vorm van een rechthoek. De oppervlakte van de rode rechthoek is dan: basis x hoogte = (5-4) x 8,33 = 8,33 m.

Remafstand berekenen

Vanaf t = 5 seconden tot en met t = 8 seconden wordt er geremd en verandert de snelheid van de auto van 8,33 meter per seconde naar 0 m/s. De oppervlakte onder het (v,t)-diagram tussen t = 5 en t= 8 seconden geeft de waarde voor de remafstand. Dit oppervlak wordt weergegeven door de groene driehoek. Dit oppervlak bereken je door een half maal basis maal hoogte: 0,5 x (8-5) x 8,33 = 12,50 meter.

Stopafstand berekenen

De stopafstand is de som van de reactieafstand en de remafstand. Voor de auto die met 30 km/h rijdt is dit de oppervlakte van het rode en groene vlak opgeteld. Stopafstand = reactieafstand + remafstand = 8,33 m + 12,50 m = 20,83 meter.

Voorbeeld met snelheid 50 km/h

Afbeelding 2: (v,t)-diagram bij 50 km/hAfbeelding 2: (v,t)-diagram bij 50 km/h
Stel nu dat dezelfde auto 50 kilometer per uur had gereden. Wat was nu de stopafstand geweest?

Omrekenen km/h naar m/s

50 km/h = 50.000 m /3600 s = 13,89 meter per seconde (m/s).

Reactieafstand berekenen

De reactietijd blijft hetzelfde: deze is 1 seconde. We gaan er even vanuit dat de auto toch na 3 seconden remmen stil kan staan. Als je naar het (v,t)-diagram van afbeelding 2 kijkt is de reactieafstand gelijk aan het oppervlak van de bruine rechthoek onder de lijn van t = 4 tot t = 5 seconden. Basis x hoogte = (5-4) x 13,89 = 13,89 meter.

Remafstand berekenen

Vanaf t = 5 seconden tot en met t = 8 seconden wordt er geremd en verandert de snelheid van de auto van 13,89 meter per seconde naar 0 m/s. De oppervlakte onder het (v,t)-diagram tussen t = 5 en t = 8 seconden (de paarse driehoek) is de remafstand. Dit is: 0,5 x (8-5) x 13,89 = 20,84 meter.

Stopafstand = reactieafstand + remafstand = 13,89 m + 20,84 m = 34,73 meter.
© 2019 - 2023 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De remweg van een auto berekenenDe remweg van een auto berekenenDe remweg van een auto is langer dan u zou verwachten. Tussen het moment dat de bestuurder iets registreert en besluit o…
Rijden in de mist  remweg bij vochtig en nat wegdekRijden in de mist remweg bij vochtig en nat wegdekEen korte remweg is cruciaal in panieksituaties. Vooral in mist en nevel. Op een vochtige rijbaan is bij dit weertype de…
Moderne auto specificatiesModerne auto specificatiesTegenwoordig hebben auto's zeer moderne en erg handige specificaties. Deze specificaties zorgen voor meer gemak en veili…
Inhoud theorie-examen rijbewijs BInhoud theorie-examen rijbewijs BVoordat je praktijkexamen kunt doen voor je rijbewijs-B, moet je eerst het theorie-examen afleggen. De kennis die je voo…

Halveringstijd en -dikte  theorie en berekeningHalveringstijd en -dikte theorie en berekeningTijdens de Koude Oorlog nam, tezamen met de opbouw van 's werelds nucleaire arsenalen, het onderzoek naar elektromagneti…
Minimale lengte van startbaan voor een vliegtuig berekenenMinimale lengte van startbaan voor een vliegtuig berekenenOp een vliegveld zie je dat vliegtuigen vanuit stilstand eerst enige tijd moeten versnellen om opstijgen mogelijk te mak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reactietijd
Blackbeauty (100 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.