Yellowstone vulkaan

Yellowstone vulkaan Het Yellowstone National Park is een groot nationaal park in het noordwesten van de Verenigde Staten en herbergt een vulkaan van de grootste klasse. Een supervulkaan die elk voorstellingsvermogen te boven gaat. Een eventuele uitbarsting zal drastische gevolgen hebben voor de mensheid, waaronder de vernietiging van een groot gedeelte van de Verenigde Staten en een onvermijdelijke nieuwe ijstijd.

Yellowstone National Park

Het Yellowstone National Park is een van de grotere nationaal parken van de Verenigde Staten, voor het grootste gedeelte gelegen in de staat Wyoming. Het oppervlak beslaat bijna 9000 km2. Waardoor het de op zeven na grootste is van de bijna zestig nationaal parken van de Verenigde Staten.

Yellowstone Caldera

In het Yellowstone National Park bevindt zich de Yellowstone Caldera, een vulkaan van de grootste klasse, de zogenaamde supervulkanen, waarbij de uitstoot meer dan 1000 km3 bevat. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat de supervulkaan beduidend groter is dan oorspronkelijk werd aangenomen. Gemiddeld komt deze vulkaan elke 600.000 jaar tot uitbarsting, maar ondertussen is de laatste keer 640.000 jaar geleden. Hoewel er jaarlijks een paar duizend aardschokken zijn in Yellowstone, werd het 30 maart 2014 getroffen door de zwaarste aardbeving in dertig jaar, met een kracht van 4.8 op de schaal van Richter.

Vulkanen algemeen

De maat om de grootte van een vulkaan qua klasse in te delen is de VEI, van het engels "Volcanic Explosivity Index" en is een maat die in 1982 ingevoerd is. De schaal is net als de schaal van Richter, een logaritmische schaal. Elke verhoging op de schaal is een vertienvoudiging van de kracht. De kracht van de in 1995 uitgebarsten Pinatubo kwam uit op een VEI klasse 6. Een eventuele uitbarsting van de Yellowstone Caldera zou daarmee vergeleken minimaal honderd keer krachtiger kunnen zijn.

VEIHoogte eruptiekolomUitgeworpen volumeUitbarstingsfrequentie
0< 100m< 0.00001km3Constant
1100 - 1000m0.00001 - 0.001km3Dagelijks
21 - 5Km0.001 - 0.01km3Wekelijks
33 - 15Km0.01 - 0.1km3 Maandelijks
410 - 25Km0.1 - 1km3≥ 1 Jaar
520 - 35Km1 - 10km3≥ 10 Jaar
6> 30Km10 - 100km3≥ 100 Jaar
7> 40Km100 - 1000km3≥ 1000 Jaar
8> 50Km> 1000km3≥ 10.000 Jaar

Recente activiteit

Geologen houden het Yellowstone plateau al jaren kritisch in de gaten en verzamelen de laatste jaren steeds meer het bewijs dat de enorme ondergrondse magmakamer zich geleidelijk steeds verder vult met gesmolten gesteente. Tussen 2004 en 2008 kwam de bodem jaarlijks bijna 8 centimeter omhoog, drie keer meer dan het gemiddelde, sinds de metingen in 1923 begonnen. Eind 2009 leek het omhoog komen van de bodem te zijn gestopt, maar sinds 2010 komt de bodem toch weer geleidelijk omhoog.

Op 30 maart 2014 werd Yellowstone getroffen door de zwaarste aardbeving in dertig jaar, met een kracht van 4.8 op de schaal van Richter, met daarna nog vier naschokken met een kracht van 3.1 tot 3.3. Aardbevingen vinden er dagelijks plaats, tot wel twintig per dag, maar die bereiken zelden een kracht van 3.0 of meer. De logaritmische Richter schaal geeft aan dat de beving met een kracht van 4.8 dan ook bijna een factor 100 zwaarder was dan een al zelden voorkomende 3.0 beving.

Mogelijke gevolgen

Een eventuele uitbarsting heeft verstrekkende gevolgen voor de hele wereld. Het is moeilijk om het exact in te schatten, maar de gevolgen zullen catastrofaal zijn. Het zou met afstand de grootste uitbarsting zijn die we als mensheid meegemaakt hebben. Alles in een straal van 1600 kilometer zal naar alle waarschijnlijk bedolven worden onder een meters dikke as laag. In de Verenigde Staten zal de chaos dan ook niet meer te overzien zijn.

Aangezien de eruptie kolom tientallen kilometers hoog zal zijn, zal de as zich ook door de hele atmosfeer verspreiden en daar nog jaren lang blijven hangen. Overal ter wereld zal de temperatuur drastisch verlaagt worden als gevolg van het blokken van het zonlicht. Wat dat uiteindelijk betekent voor de mensheid is, en blijft, koffiedik kijken, maar veel goeds belooft het niet.
Fingers crossed!
© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supervulkaan YellowstoneDe Amerikaanse supervulkaan Yellowstone is actief en zorgt voor veel onrust. Waarom is Yellowstone een supervulkaan? Wat…
Supervulkaan Toba, Sumatra, IndonesiëDe laatste vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba op Sumatra (Indonesië) gebeurde zo´n 74.000 jaar geleden en was e…
Gevaarlijke SupervulkanenIedereen kent wel het beeld van een uitbarstende vulkaan. Of het nou de rustige, voorspelbare lavastromen van Mount Kila…
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…

Tsunami in NederlandTsunami in NederlandWeinig natuurrampen spreken zo tot de verbeelding als tsunami's. Vloedgolven die een enorme chaos veroorzaken, en alles…
Waar de aarde uit bestaat: van binnen naar buitenWaar de aarde uit bestaat: van binnen naar buitenDe grond waar je over heen loopt als je buiten een wandeling maakt, is een laag van ongeveer 25 tot 35 kilometer dik. In…
Bronnen en referenties
  • http://xandernieuws.punt.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vulkanische-explosiviteitsindex
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Yellowstone_National_Park
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.