Supervulkaan Yellowstone

De Amerikaanse supervulkaan Yellowstone is actief en zorgt voor veel onrust. Waarom is Yellowstone een supervulkaan? Wat kan er gebeuren tijdens een vulkaanuitbarsting van Yellowstone? Kan een mega vulkaanuitbarsting voor een nieuwe IJstijd zorgen? Kunnen onderzoekers een toekomstige vulkaan uitbarsting voorspellen? Welke kenmerken zijn er om een toekomstige vulkaanuitbarsting te kunnen voorspellen?

Ligging

De Amerikaanse supervulkaan Yellowstone ligt in het noordwesten van de Amerikaanse staat Wyoming. De supervulkaan ligt in het prachtige Yellowstone National Park.

Hotspot

De Amerikaanse supervulkaan Yellowstone is een “hotspot” vulkaan. Een hotspot is dat er diep in de grond een actieve plaats zit vol met magma. Deze hotspot staat in verbinding met de aardkern. Hawaï en de Canarische eilanden zijn goede voorbeelden van andere Hotspots.

Supervulkaan?

Waarom is de vulkaan in het Yellowstone National Park een supervulkaan en niet een “gewone” vulkaan? Wat is het verschil tussen een supervulkaan en een gewone vulkaan? Dat een vulkaan de benaming supervulkaan krijgt is vooral gebaseerd op de krachtige en mega vulkaanuitbarstingen in het verleden.

Superuitbarsting

De vulkaanuitbarsting van de Yellowstone vulkaan in het verleden, waren volgens Geologen en Vulkanologen supervulkaanuitbarstingen. Volgens berekeningen kende de Yellowstone vulkaan in het (verre) verleden zelfs 3 enorme superuitbarstingen. Deze uitbarstingen waren zo krachtig dat ongeveer de helft van Amerika bedekt was met een dikke aslaag. De laatste mega vulkaanuitbarsting van de Yellowstone vulkaan was zo´n 640.000 jaar geleden. Deze vulkaanuitbarsting was vele duizenden malen krachtiger dan de meest recente verwoestende en explosieve vulkaanuitbarsting van Mount St Helens in 1980.

IJstijd

Volgens enkelen zou de eerstvolgende uitbarsting van deze Amerikaanse supervulkaan wel eens een nieuwe IJstijd kunnen inluiden. Door de krachtige uitbarsting zou er wel eens zoveel as en vulkanische gassen uit de vulkaan kunnen komen dat de zon voor dagen, of langer, totaal verduistert zal zijn. Als het echt om een superuitbarsting gaat, kan de gehele aarde omringt worden door as: vulkanische gassen en stofdeeltjes die in de atmosfeer terechtkomen. Al het stof kan de zon blokkeren met alle gevolgen van dien: door het gebrek aan zonlicht en de afkoeling op aarde, zouden de gevolgen wel eens desastreus kunnen zijn en een nieuwe IJstijd kunnen betekenen.
Anderen beweren het tegendeel: de vulkaan Yellowstone zal wel een keer uitbarsten, maar zal zeker geen mega vulkaanuitbarsting gaan worden die de hele planeet in rep en roer brengt. Onderzoekers beweren dat de kans zeer klein is dat Yellowstone in de nabije toekomst een mega uitbarsting zal hebben.

Onrust

De film “Supervolcano” uit 2005 toonde het beeld van een supervulkaan en de gevolgen na een superuitbarsting. Een van deze gevolgen was het intreden van een nieuwe IJstijd. Voor veel mensen is dit een onrustige gedachten, vooral als men in Amerika of in de buurt van deze supervulkaan woont.

Actief

Sinds het jaar 2004 is de supervulkaan Yellowstone actief, dat wil zeggen: de vulkaan groeit: de grond van de vulkaan begon sinds 2004 zo´n 7 cm per jaar de hoogte in te groeien. Vanaf 2007 groeide de vulkaan iets minder de hoogte in, toch is de vulkaan tot aan vandaag (Januari 2011) zo´n 25 cm de hoogte in gegroeid, en dat is uitzonderlijk! In het wetenschappelijk blad Science verscheen een artikel over het groeien in de hoogte van de supervulkaan. Sinds 2009 is het aantal aardbevingen rond de vulkaan toegenomen.

Krater

Satellietbeelden, genomen door de Europese satelliet ESR-2, beweren dat de kratervloer van de supervulkaan Yellowstone al sinds 1995 omhoog is gekomen, behalve de noordelijke kant van de kraterwand. Deze verhoging zou een aantal toegenomen activiteiten in het Yellowstone National Park kunnen verklaren. Charles Wicks van het Amerikaanse Geological Survey berekende met ingewikkelde wiskundige modellen dat deze verhoging veroorzaakt wordt door een onrustige magmakamer van de supervulkaan. Om een voorbeeld te geven hoe enorm groot de krater van Yellowstone is: de grootste stad ter wereld, Tokyo, past in deze krater.

Voorspellen

Kunnen we voorspellen wanneer de volgende uitbarsting komt? Wetenschappers benadrukken altijd stellig dat het voorspellen van een volgende vulkaanuitbarsting bijzonder lastig is. Kennis van de onderzoekers schieten te kort om een vulkaan en de vulkanische activiteiten te kunnen doorgronden. Dat Yellowstone gaat uitbarsten is zeker, maar wanneer? Morgen of over enkele duizenden jaren?

Kenmerk vulkaanuitbarsting

Een kenmerk van toekomstige vulkaanuitbarstingen, is behalve het toenemende aardbevingen in het gebied rondom de vulkaan ook dat de grond omhoog komt. De Amerikaanse supervulkaan Yellowstone voldoet aan de twee kenmerken van een toekomstige vulkaanuitbarsting.

Mega-uitbarsting

Volgens onderzoekers van het Yellowstone Vulkaan Observatorium wordt de kans echt heel klein geacht dat de supervulkaan Yellowstone een megavulkaanuitbarsting tegemoet gaat in de zeer nabije toekomst, ondanks de verhoogde vulkanische activiteiten: 1 : 730.000 . Nu is het de vraag of deze onderzoekers van vulkanen veel kennis bezitten over kansberekening…
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Gevaarlijke SupervulkanenIedereen kent wel het beeld van een uitbarstende vulkaan. Of het nou de rustige, voorspelbare lavastromen van Mount Kila…
De gevolgen van een vulkaanuitbarsting voor de wereldDe gevolgen van een vulkaanuitbarsting voor de wereldEen vulkaanuitbarsting behoort tot één van de meest spectaculaire en fascinerende natuurverschijnsels die er op de aarde…
Yellowstone vulkaanYellowstone vulkaanHet Yellowstone National Park is een groot nationaal park in het noordwesten van de Verenigde Staten en herbergt een vul…

Italiaanse ondergrondse supervulkaan onder NapelsItalië heeft een ondergrondse supervulkaan, Campi Flegrei, en ligt ten noorden van Napels vlakbij de gevaarlijke Italiaa…
IAVCEI internationale vereniging van vulkanologieIAVCEI is de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie en zij bestuderen overal op aarde vulkanen.…
Bronnen en referenties
  • http://www.yellowstone.com/
  • http://volcanoes.usgs.gov/yvo/
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/snelle-stijging-supervulkaan-yellowstone
  • http://www.scientias.nl/gaat-de-supervulkaan-in-yellowstone-uitbarsten/23824
  • http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/27427332/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 23-06-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.