Amasia - het volgende supercontinent

Amasia - het volgende supercontinent De sterke aantrekking tot de noordpool zal in miljoenen jaren de fusie van Amerika en Azië veroorzaken en leiden tot Amasia, de naam die gegeven is door Amerikaanse wetenschappers, aan wat zij geloven het volgende supercontinent op aarde zal zijn. Volgens hun berekeningen, zal zich deze grote landmassa vormen binnen 50-200 miljoen jaar, zoals blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nature. Volgens deskundigen van de faculteit geologie en geofysica aan de Yale University (VS) zullen beide continenten zich verenigen langs de noordpool, middels een bergketen die het mogelijk maakt de oversteek van Alaska naar Siberië te maken en vice-versa.

Amerika zal gevestigd blijven aan de "Ring van Vuur" van de Stille Oceaan, een gebied met een hoge seismische en vulkanische activiteit, maar haar orografie zal drastisch veranderen door het fuseren van Zuid- met Noord-Amerika. Deze fusie zal veroorzaakt worden door de aantrekking tot de noordpool. Deze verschuiving zal op haar beurt de verdwijning van de Arctische Oceaan en de Caribische Zee veroorzaken, verklaarde Ross Mitchell, een geoloog aan de Yale en een van de auteurs van dit artikel.

Supercontinenten

Het is nu ongeveer 2,1 biljoen jaar geleden dat het eerste supercontinent gevormd werd, Nuna, die werd gevolgd door Rodinia en Pangea.

Nuna

Nuna is waarschijnlijk ergens tussen 2,1 en 1,8 biljoen jaar geleden ontstaan door wereldwijde botsingen van landmassa’s. Deze aannames zijn gebaseerd op basis van geologische en paleomagnetische data.

Rodinea

Rodinea was het supercontinent dat volgens plaattektonische reconstructies, 1,1 biljoen tot 750 miljoen jaar geleden bestond,tijdens het Neoproterozoïcum. Men denkt dat Rodinea 700 miljoen jaar geleden begonnen is uiteen te vallen door de grote afkoeling van het klimaat (sneuwbalaarde) en de snelle evolutie van het leven gedurende het Ediacarium en Cambrium

Pangea

Pangea (300 miljoen jaar geleden) was de laatste grote landmassa, bakermat van de dinosauriërs, en gelegen in het midden van Afrika. Gedurende de Jura begon Pangea uiteen te vallen, en door de werking van de tektonische platen en de loop der tijden vormden zich de huidige continenten zoals we deze vandaag de dag kennen. De aardmantel, waar ooit Pangea lag is vandaag de dag nog steeds heet en drukt de aardkorst omhoog. Afrika ligt hierdoor enkele tientallen meters hoger dan de overige continenten.
Echter, de continenten zoals we ze kennen zijn niet definitief. Ze zullen met elkaar botsen, overlappen en fuseren en wellicht zal het leven op aarde verdwijnen.

Ortoversion, introversion en extraversion

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De studie van het magnetisme op rotsen heeft, voor het team van Mitchell, gediend om de afstanden te berekenen die bestaan tussen de continenten van Amerika en Azië om vervolgens een raming te maken waar Amasia zou komen te liggen. Het centrum van dit nieuwe supercontinent zal ergens in de huidige Noordelijke IJszee komen te liggen, op negentig graden afstand van het centrum van het vorige supercontinent, Pangea.

Deze theorie, die zij ortoversion hebben genoemd trotseert de twee traditionele modellen die tot op heden bestonden om de evolutie van de landmassa's te voorspellen. Van deze laatste twee traditionele modellen, suggereert de ene dat de volgende grote landmassa gevormd word in het gebied waar het vorige supercontinent (introversion) zich bevond, en de andere daarentegen, stelt dat het komt op een punt tegenover waar Pangea gelegen was (extraversion).

Zo zullen de voorstanders van het introversion model het centrum van het supercontinent lokaliseren in Afrika, terwijl de verdedigers van het extraversion model het centrum van het nieuwe supercontinent in de Stille Oceaan zullen plaatsen, ergens tussen de eilanden van Hawaï, Fiji en Samoa.

Volgens de traditionele modellen, zou de vereniging optreden via respectievelijk de Atlantische of Stille Oceaan, terwijl Mitchell's model kiest voor een vereniging via de Noordpool.
© 2014 - 2025 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Mesozoïcum, tijdperk van de dinosauriërs (secundair)Het Mesozoïcum, tijdperk van de dinosauriërs (secundair)Wanneer we tegenwoordig spreken en lezen over dinosauriërs, dan gaat het vooral over deze periode. Het Mesozoïcum volgde…
De moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe dinosaurus Carcharodontosaurus dankt zijn naam aan zijn dodelijke en gekartelde tanden. De tanden van deze dino lijke…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
De allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus, een gigantische vleesetende dinosaurusDe allosaurus was een vleesetende dinosaurus uit de prehistorie. Hij was de grootste roofdier uit zijn tijd en kon hierd…

Tornado, verwoestend natuurverschijnselOm de zoveel tijd wordt de wereld opgeschrikt doordat er weer een tornado is geweest die zeer veel verwoesting heeft aan…
Wat is plaattektoniek?Met plaattektoniek wordt het schuiven van de verschillende aardplaten bedoeld, en het onderzoek wat hiernaar wordt gedaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gunnar Ries, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://en.wikipedia.org/
  • http://physicsworld.com/cws/article/news/2012/feb/08/how-supercontinents-are-born
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Unpais (32 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.