Waar en wanneer is het noorderlicht te zien?

Waar en wanneer is het noorderlicht te zien? Het noorderlicht is een spectaculaire lichtshow die zich afspeelt bovenin het noordelijk halfrond. Het is een toeristische attractie waarvoor mensen uit alle windstreken graag lange afstanden afleggen om toch maar een glimp van dit magische schouwspel te kunnen opvangen. Hoewel dit fenomeen zich voordoet in het uiterste noorden van onze aardbol wil dit niet perse zeggen dat dit overal ten noorden even goed waar te nemen is. Soms reis je beter naar een meer zuidelijk gelegen gebied om optimaal van het schouwspel te kunnen genieten. Wanneer je zelf ook overweegt om naar het noorderlicht te reizen informeer je beter op voorhand welke bestemming hiervoor het best in aanmerking komt.

Waar is het noorderlicht te zien?

Zoals de naam reeds voorspelt heb je het meeste kans om het noorderlicht te aanschouwen wanneer je effectief naar het noorden reist. Aangezien het noorderlicht verschijnt in een boog rond de noordpool zijn bepaalde gebieden meer geschikt voor een reis naar het noorderlicht dan andere. Hoewel Siberië toch heel noordelijk gelegen is valt dit gebied niet onder de boog waardoor de kans dat je daar het noorderlicht zou kunnen zien zeer klein in.

Gelukkig hoeven we zelf niet zo ver te reizen en zijn er heel wat Europese landen waar we perfect kunnen genieten van het magische schouwspel. IJsland is bijvoorbeeld een heel populaire bestemming net zoals het noorden van Scandinavië waaronder Noorwegen, Zweden, Lapland en Finland. Deze landen bieden bovendien specifieke reispaketten aan voor mensen die het Noorderlicht willen opzoeken. In Noorwegen kan je zelfs deelnemen aan een cruise waar je vanop de Noorse Fjorden een ongelooflijk zicht hebt op het Noorderlicht.

Wanneer je het toch liever iets verder zoekt zijn Canada, Alaska en Groenland de landen bij uitstek om deze onvergetelijke ervaring te kunnen beleven. In Canada worden vooral de gebieden Yukon en North-West territories gepromoot als toplocaties net zoals de Fairbanks in Alaska. Groenland is iets minder populair bij het grote publiek en is overigens heel dun bevolkt. Voor mensen die niet echt gesteld zijn op al die toeristische belangstelling is dit de ideale locatie voor een ontmoeting met het Noorderlicht.

Dit zijn enkele locaties waar het noorderlicht het best tot uiting komt en waar de kijkervaring optimaal is. Uiteraard kan je ook op tal van andere plaatsen dit schouwspel waarnemen, zeker wanneer het licht veel intenser en helderder voorkomt.

Zichtbaarheid bij verhoogde activiteit

Zoals reeds vermeld is het noorderlicht zo nu en dan waar te nemen op plaatsen die zuidelijker liggen dan je eigenlijk zou verwachten. Wanneer een zonnestorm plaatsvindt, een explosie op het oppervlak van de zon, zal het licht veel intenser en helderder waar te nemen zijn en bereikt het een veel groter gebied. Er bestaan gelukkig wetenschappelijke voorspellingen die exact kunnen inschatten wanneer dit fenomeen zich voordoet waardoor je je reisplannen hierop kan afstemmen. Wanneer het noorderlicht in die verhoogde staat van activiteit verkeert zal je dit reeds kunnen aanschouwen in Schotland, Ierland en Noord-Engeland en heel soms zelfs op het vasteland, meer bepaald in Noord-Nederland, Noord-Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Wit-Rusland. Uiteraard geldt ook hier, hoe noordelijker je gaat, hoe groter de kans dat je het noorderlicht te zien krijgt.

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn er gebieden die het noorderlicht kunnen aanschouwen wanneer deze in een zeer actieve toestand verkeert. Het gaat vooral over de Canadese gebieden British Columbia, Winnipeg en Ottawa. In heel zeldzame gevallen kunnen zelfs de meest noordelijke Staten van de Verenigde Staten zoals Washington, Montana, North Dakota, Vermont en Minnesota hier mee van profiteren.

Wanneer is het noorderlicht op zijn best?

We weten nu reeds op welke locatie we het meeste kans hebben om het noorderlicht te kunnen waarnemen, maar wanneer reis je nu het best naar één van deze toeristische trekpleisters? De beste periode situeert zich tussen de maanden oktober en maart omdat het dan langer donker is en het noorderlicht vanzelfsprekend beter te zien is. Experts voorspelden reeds dat de jaren 2011 en 2014 de ideale noorderlichtjaren zouden worden doordat de zonnecyclus zich om de elf jaar herhaalt en omdat in deze jaren ook een verhoogde activiteit werd verwacht. Helaas zal het dus nog enkele jaren duren eer deze ideale situatie zich weer voordoet en we vanuit ons eigen land reeds kunnen genieten van dit magische fenomeen.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noorderlicht, zonnestorm en zonnewindWat is het noorderlicht? Het noorderlicht is een opmerkelijke gekleurde hemel tijdens heldere nachten. Noorderlicht onts…
Het noorderlichtHet noorderlichtAls er uitbarstingen van plasmawolken gaande zijn op de zon dan kan een hoeveelheid geladen deeltjes met behulp van de o…
Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het noorderlicht... zodra je het ziet, krijg je er geen genoeg meer van. Een soort gretigheid overmeestert je als het po…
Noorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen ligt relatief dichtbij Nederland. Een vliegtuigticket naar de hoofdstad Oslo is niet erg duur. Veel Noren zijn…

Omgedraaide zwaartekracht op een berg in Karpacz, PolenOmgedraaide zwaartekracht op een berg in Karpacz, PolenEr zijn meerdere plekken op de wereld waar de zwaartekracht anders lijkt te werken dan we gewend zijn. Een van die plekk…
Evolutie: 5 hardnekkige misverstandenEvolutie: 5 hardnekkige misverstandenEvolutie Door Natuurlijke Selectie is een van de best onderbouwde theorieën in de geschiedenis van de wetenschap. Een br…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JHGilbert, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnevlam
  • http://www.aurorahunter.com/aurora-prediction.php
  • http://blog.tix.nl/reportages/noorderlicht/
  • http://www.aurora-service.eu/aurora-school/best-place-to-see-the-northern-lights/
  • http://www.canadiangeographic.ca/magazine/jf13/map/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.