Grenzen in de zee - Islam en wetenschap

Grenzen in de zee - Islam en wetenschap De moderne wetenschap leert ons dat, daar waar twee zeeën elkaar ontmoeten, er een onzichtbare barrière tussen hen bevindt. Deze barrière verdeelt de twee zeeën waarbij elk zijn eigen temperatuur, zoutgehalte, en dichtheid heeft. In de Koran wordt hier over gesproken maar ook het verschil met een andere barrière namelijk die tussen zoet en zout water.

Scheiding tussen de zeeën

De Middellandse Zee is warmer, zouter en heeft een hogere dichtheid dan het water van de Atlantische oceaan. Het water van de Middellandse Zee, entert de wateren van de Atlantische Oceaan, bij de straat van Gibraltar.

Daar beweegt het zich enkele honderden kilometers de Atlantische Oceaan in, op een diepte van ongeveer een kilometer. Hier behoudt het zijn eigen karakteristieken met betrekking tot warmte, zout gehalte en mindere dichtheid. Het water van De Middellandse Zee wordt op deze diepte begrensd.

Door de barrière tussen de zeeën, blijven zijn hun eigenschappen behouden. Zelfs tot op een diepte van 1.400 meter en op een afstand, die varieert tussen -100 tot 2500 meter, behouden de zeeën hun eigen temperatuur en zoutgehalte. Ondanks hoge golven, sterke stromingen en wisselende getijden, blijft de barrière bestaan.

In de Koran staat de barrière tussen twee zeeën vermeld in de volgende twee verzen:

Hij heeft de twee zeeën gescheiden, die elkaar eens zullen ontmoeten. Daartussen is een versperring geplaatst welke zij niet kunnen passeren. [Koran 55:19-20]

Scheiding tussen de zee en een rivier

De Koran spreekt anderzijds ook over de scheidingslijn tussen zoet en zout water, en het feit dat de wateren niet met elkaar mogen mengen:

En Hij is het die twee wateren heeft doen stromen, het ene zoet en het andere zout, en tussen hen heeft Hij een afscheiding en een versperring geplaatst.
[Koran 25:53]

De Koran legt een duidelijke specifiek verschil door de afscheiding te noemen, als er gesproken wordt over zoet en zout water. Deze afscheiding wordt niet ter besproken als het over de begrenzing tussen twee zeeën gaat? Dit heeft een duidelijke reden en die kunnen we hedendaags verklaren.

De wetenschap heeft ontdekt dat in estuaria, waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, de situatie verschilt met plaatsen waar twee zeeën elkaar ontmoeten. Het verschil zit hem in het onderscheid, dat gemaakt wordt door het grote verschil in zoutgehalte, tussen een laag zoet en een laag zoutwater. Deze scheiding wordt gevormd door een pycnocline zone(Een grenslaag tussen water met verschillende temperaturen of zoutgehalten), met een sterke dichtheidsdiscontinuïteit tussen de beide lagen.

De afscheidingszone ontstaat dus door het grote verschil in zoutgehalte van het zoete en zoute water.

Conclusie

Deze informatie is pas recentelijk ontdekt met behulp van geavanceerde apparatuur. Apparatuur voor het meten van de temperatuur, zoutgehalte, dichtheid en zuurstofoplossingen. Met het menselijk oog kan je de grens tussen de twee zeeën niet zien. Wij zien uitsluitend één, homogene zee. Ook kun je de scheidingen van water in estuaria niet zien; namelijk zoet water, zout water en de scheidingszone. Het is duidelijk dat de bovenstaande verzen worden bevestigd door de hedendaagse wetenschap.

Lees verder

© 2009 - 2020 Emen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontstaan van het universum - Islam en wetenschapOntstaan van het universum - Islam en wetenschapDe visie van het scheppingsverhaal, zoals die is beschreven in de Koran, verschilt nogal t.o.v. het scheppingsverhaal va…
Islam en menstruatieIslam en menstruatieEr zijn binnen de islam regels rondom de menstruatie. Zo mogen moslimvrouwen tijdens hun menstruatie enkele rituelen nie…
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?

De tornado: de vinger van GodIn Nederland en België komen ze gelukkig niet al te vaak voor: tornado's. Maak kennis met een van de meest extreme en do…
Informatie: verbranding en brandstofVerbranden is een chemisch proces waarbij veel warmte vrijkomt. Een verbranding kan volledig of onvolledig zijn. Het is…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Grenzen in de zee - Islam en wetenschap"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hadjer, 06-03-2018 13:02 #9
Zwemmen de vissen ook over en weer tussen de gescheiden zeeën?

Science, 13-09-2016 16:11 #8
Zoet en zout water mengen wel, de verschijnselen in de oceaan heeft niks met zoet en zout te maken, maar sediment wat lichter of zwaarder is. Dit veroorzaakt kleurverschil, zout en zoet water verschilt niet in kleur. De koran zit dus fout. Reactie infoteur, 12-11-2016
De koran zit niet fout. Jouw visie op wat jij denkt dat er in de koran staat is fout. Er wordt niet over zoet en zout water gesproken en ook niet over kleurverschillen.

Science, 20-04-2016 19:20 #7
Wanneer NaCl (zout) in contact komt met H2O (water), treedt hydrolyse op en zorgt voor het afbreken van de ionische binding tussen de NaCl. Het volgende dat zal gebeuren is diffusie als het zout water (zee) in contact komt met zoet water. De zeewater moleculen zullen proberen om naar een gebied te gaan waar er een mindere concentratie heerst, in dit geval zoetwater. Dit resulteert in de scheiding fase (of een gradiënt van zoet water en zout water). Hoe groot de scheiding fase is, is afhankelijk van de snelheid van water (watercirculatie), de dichtheid en de temperatuur. Dit alles bepaalt hoe snel de vermenging plaatsvindt. Geen barrière daar dus, maar eigenlijk geleidelijk mengen op die scheidingslagen. Dus de Koran zit eigenlijk verkeerd.

0eloe, 15-10-2013 13:44 #6
Geen enkele bronvermelding naar het "wetenschappelijk" onderzoek?

verder:
Quote: "Met het menselijk oog kan je de grens tussen de twee zeeën niet zien. Wij zien uitsluitend één, homogene zee. Ook kun je de scheidingen van water in estuaria niet zien; namelijk zoet water, zout water en de scheidingszone."

Dan ben je duidelijk nog nooit op zee geweest… Kijk eens op google maps of iets dergelijks naar de monding van een grote rivier (Bijv. de ganges, de amazo, de gele rivier), en beweer dan nog eens dat je de scheiding van zoet en zout water niet kan zien (gewoon met je ogen, zonder geavanceerde apparatuur)… Zelfs bij de monding van de nieuwe waterweg is dat duidelijk te zien (google maps is daar niet zo duidelijk, ik raad aan om bingmaps daarvoor te gebruiken). Reactie infoteur, 17-10-2013
Bronvermelding staat er heel duidelijk bij! Principles of Oceanography - Davis

Wij zijn veelvuldig bij de overgang van middelandse zee en atlantische oceaan geweest en wij kunnen die met het oog niet zien en ook anderen die dat gedaan hebben en wij gesproken hebben niet. Maar indien u dat wel heeft gezien is dat alleen maar een bevestiging dat deze scheiding er is, heel mooi!

Brahim, 21-01-2013 18:04 #5
De Koran is inderdaad een leidraad voor de gene die het wil volgen. Maar voor de mensen die dwalen en wetenschap als leidraad hebben geaccepteerd, kan dit een goede eye-opener zijn. Namelijk, dat dit voor meer dan 1400 jaar in de koran beschreven staat, terwijl vrij recentelijk de ontdekking is gedaan.

Ik heb trouwens gehoord dat de wetenschappelijke ontdekker van deze feiten, bekeerd is tot de Islam. Of dit nu wel of niet is gebeurd, is eigenlijk niet van belang. Wat van belang is, is dat het weldegelijk tekenen zijn voor de mensheid. Dit soort tekenen zetten ons aan tot nadenken.

Moge Allah ons allen scharen onder de rechtgeleidene!

Wa salaamu aleikoum

Moerad, 24-01-2012 21:31 #4
Dit is natuurlijk een bevestiging van Gods Grootheid en dat de Islam de Waarheid is.
Wel jammer dat de hedendaagse moslim jongeren de koran niet bestuderen en er liefde aan geven zoals de eerste moslim generatie het deden.

Machmoed Elchalid, 24-02-2010 13:10 #3
Jammer dat ibnoe kathir deze verzen totaal anders uitlegt. Bahrein betekent in het arabisch twee waterentiteiten en niet twee zeeen. Bovendien heb ik nog nooit gehoord van een zoetwater-zee. Rivieren stromen altijd naar de zee. Ondanks dat de rivier en de zee elkaar ooit tegenkomen, mengen deze niet. zoet water blijft zoet water en zee blijft zoutig (dit om de voorzienigheid van God aan de mens te tonen) De versperring is gewoon land want als het inderdaad ging over de claim zoals jullie dat hier doen dan is het ook niet waar omdat deze waterentiteiten wel mengen… alleen gestaag. Dus een versperring die niet gepasseerd kan worden is ook niet waar. De qor'aan is bedoeld als leidraad en niet als wetenschappelijk iets. Kennis moet je vergaren, ervaring moet je opdoen. Succes! Reactie infoteur, 25-02-2010
De qoran is ten alle tijde een leidraad en stemt uitstekend overeen met de wetenschap. Je moet het alleen wel kunnen en/of willen begrijpen.

Emen (infoteur), 26-08-2009 13:09 #2
Lyla > Binnekort volgt er meer.

Lyla, 26-08-2009 12:31 #1
Dit kende ik al, er staat nog meer zulke "wetenschappelijke" verzen in de Quran, maar bijna niemand durft hardop te zeggen, dat dit boek ze bevat. Wel cool dat msn het doorgeeft.

Infoteur: Emen
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Special: Islam en Wetenschap
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 9
Schrijf mee!