Wat te doen bij een tornado of windhoos?

Wat te doen bij een tornado of windhoos? Tornado, er is een waarschuwing uit gegeven dat er een tornado of een windhoos aan komt. Wat te doen bij een naderende tornado? Wat te doen bij een tornado als je in een auto zit? Wat te doen bij een tornado als je in een caravan zit? Wat te doen bij een tornado als je thuis bent? Wat te doen bij een windhoos? Is een windhoos net zo gevaarlijk als een tornado?

Waarschuwing

Tijdens noodweer met hevige onweer, moet men bewust zijn van het gevaar dat er een tornado (in Nederland zal dat over het algemeen een windhoos zijn) zich kan ontwikkelen. Donkere, dreigende luchten waar enorm grote hagelstenen uit kunnen vallen zijn vaak eerste tekenen van het dreigende gevaar. Zet de radio aan en luister naar de berichtgevingen. Volg de aanwijzingen altijd op!

Signalen

Getuigen van een tornado vertellen vrijwel allemaal hetzelfde: een signaal dat er een flinke tornado aankomt is het geluid: het geluid van een naderende sneltrein. Soms gaat het geluid al gepaard met een flinke windstoot. Veel regen en onweer, maar ook enorme hagelstenen kunnen een signaal zijn van de naderende storm.

Radio

Als er een waarschuwing is uitgegeven voor een naderende tornado tijdens een hevige onweersbui, houdt de radio aan om het laatste nieuws en berichtgevingen van de tornado te kunnen volgen. Volg de aanwijzingen op die doorgegeven worden.

Veilige plaats

Zodra de nieuwsberichten een waarschuwing hebben uitgegeven voor een naderende tornado, zoek dan een veilige plaats op. Wat is een veilige plaats? Veilige plaatsen in huis zijn:
 • Een kelder zonder ramen,
 • Een schuilkelder zonder ramen,
 • In de badkuip van de badkamer op de onderste verdieping waar geen ramen in zitten,
 • De wc op de onderste verdieping(is vaak een zeer veilige plek in huis!).

Thuis

Als de nieuwsberichten aangegeven dat er een tornado aan komt, maar je hebt geen veilige plaats in huis, wat moet je dan doen?
 • Ga je huis niet uit,
 • Ga onder een matras liggen,
 • Blijf ver uit de buurt van ramen (rondvliegend glas is dodelijk!),
 • Probeer onder een zware tafel, werkbank zonder gereedschap of onder andere zware meubels te liggen, (rondvliegend gereedschap is dodelijk!),
 • Probeer de ramen te sluiten aan de kant van de tornado en open ze aan de andere kant: doe dit alleen als er voldoende tijd is!

Buiten

Als je buiten bent en je ziet een tornado komen, zoek dan onderdak: zorg dat je ergens naar binnen kunt. Voordat de tornado als een razende trein langs trekt, kunnen er enorme grote hagelstenen uit de zeer donkerde lucht vallen. Kan je niet schuilen? Is er geen huis in de buurt om te schuilen? Ga dan in een greppel of sloot liggen met je armen om je hoofd heen.

Auto

Als je in de auto zit en je ziet een naderende tornado op je af komen, is het raadzaam om, als de mogelijkheid aanwezig is, om de andere kant op te gaan. Soms is er geen ontsnappen aan. Blijf in de auto zitten en probeer de auto op een plaats te zetten waar geen elektriciteitsbedrading in de buurt aanwezig is. Door de kracht van de wind kan een auto opzij geslingerd worden, zorg dat de auto niet kan botsen tegen een andere auto of tegen andere zaken.

Caravan

Ga de caravan uit als er een tornado of een flinke windhoos er aan komt: beter is om te schuilen in een huis. Als er geen onderdak in de buurt is, ga dan in de greppel of in een sloot liggen en bescherm je hoofd met je armen.

School

Als er een tornado aan komt, ga dan niet schuilen in een ruimte waar veel ramen aanwezig zijn! De sportzaal, of de gymzaal, is berucht: door het rondvliegend glas worden er jaarlijks veel dodelijke slachtoffers gemaakt tijdens een rondrazende tornado!

Gevaar

Als er een waarschuwing uitgaat van een naderende tornado of windhoos, breng jezelf en je familie in veiligheid! Een tornado kan dodelijk zijn, vooral de gevolgen van een tornado of windhoos kan dodelijk zijn: rondvliegend glas is dodelijk!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een tornado?Wat is een tornado?Wat is een tornado? Wat is een kenmerk van een tornado? Hoe kan het dat wij een tornado kunnen zien? Wat zijn de windsne…
Onweer tijdens een warme zomerse dagOnweer tijdens een warme zomerse dagIn de zomer tijdens warme, hete en tropische dagen is de kans op onweer relatief groot in Nederland. Kans op extreem noo…
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…
Wind kan een valwind, windhoos of tornado veroorzakenWind kan een valwind, windhoos of tornado veroorzakenWind is de natuurlijke luchtbeweging van de aardatmosfeer. Vaak kijken we hoe hard de wind is. Gaan we met de fiets of t…

De planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glacesDe planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glacesOp maandag 27 juni 2011 scheerde de planetoïde 2011 MD rakelings langs de aarde. De steen was tamelijk klein en zijn pas…
Waar op aarde komen tornado´s voor?Waar op aarde komen tornado´s voor?Een tornado kan overal op aarde voorkomen, vooral daar waar enorme onweersbuien ontstaan. In Noord-Amerika, in de Tornad…
Bronnen en referenties
 • http://library.thinkquest.org/C001472/nl/tornadoes/waarschuwingen.inhoud.html
 • http://www.kennislink.nl/publicaties/weer-wat-geleerd-tornados
 • http://www.geolution.nl/weer/weer-tornado-warning.htm
 • http://mediatheek.thinkquest.nl/~jr018/wattetornados.htm
 • http://wetenschap.infonu.nl/weer/74946-tornado-en-orkaan-het-verschil-tussen-tornados-en-orkanen.html
 • http://www.milieuweb.eu/page_1191267972118.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.