Wat is een tornado?

Wat is een tornado? Wat is een tornado? Wat is een kenmerk van een tornado? Hoe kan het dat wij een tornado kunnen zien? Wat zijn de windsnelheden van een tornado? Is een windhoos hetzelfde als een tornado? Komen tornado´s voor in Nederland? Wat is Tornado Alley? Wanneer is het tornado seizoen? Wat is een waterhoos? Wat is een stofhoos? Hoe gevaarlijk kan een tornado zijn?

Kenmerk

Wat is een kenmerk van een tornado? Er bestaan verschillende soorten tornado´s die allen als kenmerk hebben dat ze verschillend zijn in grootte en verschillend zijn in de oorsprong van hun ontstaan.

Tornado

Wat is een tornado? Een tornado is een trechtervormige wervelwind die meestal ontstaat tijdens een storm en/of onweer (lees: noodweer) in vochtige lucht en sterke wind en de wervel ontstaat op enkele kilometers hoogte. De wervelwinden die kunnen ontstaan, kunnen behoorlijk krachtig zijn. De lucht die zich bovenaan in een tornado bevindt, zal door toedoen van de wind (hard) gaan ronddraaien. Hierdoor ontstaat er een draaikolk. Zodra deze winden gaan versnellen, ontstaat er een trechtervorm. Zodra de wolk in staat is meer lucht naar binnen te zuigen, kan de trechtervorm de grond bereiken.

Zichtbaar

Hoe kan het dat de tornado zichtbaar is? De tornado, de trechtervorm, is zichtbaar voor ons doordat de waterdamp condenseert in de wervelwind en/of doordat de wervelwind materiaal zoals stof vanaf de grond de wervel in gezogen wordt.

Windhoos

Wat is een windhoos?
Een windhoos is een hoos die onder zeer grote stapelwolken voorkomen. Een windhoos is een tornado, maar mist de kracht en de sterkte van een tornado. Hoe ontstaan windhozen? Windhozen ontstaan voornamelijk tijdens onweer (noodweer). Als de lucht in een wolk tijdens onweer snel opstijgt en de rotatie van de aangezogen lucht wordt versterkt, kan er een windhoos ontstaan. Is een windhoos gevaarlijk? Een windhoos is een gevaarlijk weersverschijnsel. Het is een zeldzaamheid, maar in Nederland kunnen windhozen voorkomen.

Waterhoos

Wat is een waterhoos? Een waterhoos is een tornado of een windhoos, maar dan op het water. Deze waterhozen zijn lang niet zo sterk en krachtig als een tornado of als een windhoos. Hoe ontstaat een waterhoos? Een waterhoos ontstaat vooral tijdens rustig weer als het wateroppervlakte warm is en er boven deze warme wateroppervlakte (enorme) stapelwolken ontstaan. Een enkele keer kan het gebeuren dat een waterhoos aan land komt, maar spoedig zal deze waterhoos oplossen.

Stofhoos

Wat is een stofhoos? Deze hoos zit vol met stof, dat komt omdat deze hoos zichzelf volzuigt met de beschikbare stof op de grond. De stofhoos neemt de kleur aan van de opgezogen stof. Hoe ontstaat een stofhoos? Stofhozen ontstaan voornamelijk als de aarde flink verwarmd zijn en op de grond enkele kleine lage drukgebieden aanwezig zijn.

Wat zijn de snelheden?

Snelheden die een tornado kan bereiken liggen tussen de 65 en 610 kilometer per uur.

Breed

Hoe breed kan een tornado zijn? Een tropische orkaan kan een breedte hebben van enkele kilometers, dit in tegenstelling van een tornado. Een tornado kan een breedte hebben van maximaal zo´n 700 a 800 meter.

Gevaar

Wat maakt een tornado gevaarlijk? Twee factoren maken een tornado (levens) gevaarlijk:
  • Door de hoge windsnelheden en
  • Door het rondvliegend puin.
Mens, dier en huis kunnen geraakt of verwoest worden door de hoge windsnelheden en door het rondvliegend puin.

Tornado Alley

Tornado´s komen het meest in het centrale deel van Noord Amerika voor, zo´n 1000 keer per jaar. Het gebied in Noord Amerika waar de meeste tornado´s voorkomen heet: Tornado Alley. Tornado Alley beslaat midden Texas tot het oosten van Iowa en Nebraska.

Seizoen

In welk seizoen komen de meeste tornado´s voor? De tornado´s komen het meest in het centrale gebied van Noord Amerika voor in de maanden: april, mei en juni. In deze maanden komt vanuit de Golf van Mexico warme en vochtige lucht de Tornado Alley binnen drijven. Hier komt de droge woestijnlucht vanuit Mexico en de koele lucht vanuit Canada in botsing met elkaar. Een ideaal omstandigheid voor tornado´s om te ontstaan.

Omniversum

Voor de liefhebbers van tornado´s heeft het Omniversum (Den-Haag) een heus filmspektakel over tornado´s genaamd: Tornado Alley in zijn pakket zitten. De kijker wordt tijdens de film naar het hart van de tornado gesleurd.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterhoos boven Waddenzee en NoordzeeWaterhoos boven Waddenzee en NoordzeeRegelmatig, vooral in de zomer, is er een slurf onderaan een wolk te zien. Het is een hoos en als die hoos boven water h…
Wat te doen bij een tornado of windhoos?Wat te doen bij een tornado of windhoos?Tornado, er is een waarschuwing uit gegeven dat er een tornado of een windhoos aan komt. Wat te doen bij een naderende t…
Wind kan een valwind, windhoos of tornado veroorzakenWind kan een valwind, windhoos of tornado veroorzakenWind is de natuurlijke luchtbeweging van de aardatmosfeer. Vaak kijken we hoe hard de wind is. Gaan we met de fiets of t…
Tornado's in EuropaTornado's in EuropaTornado's zijn dichterbij dan je denkt. In Amerika komen jaarlijks zo’n 1200 tornado’s voor. In Europa zijn dat er gemid…

Hoe ontstaat een tornado?Een tornado is een wervelwind met zeer hoge windsnelheden, namelijk enkele honderden kilometers per uur. De diameter van…
Het gevaar van een Zonnestorm op aardeHet gevaar van een Zonnestorm op aardeWat is een zonnestorm? Wat zijn de schadelijke gevolgen van een zonnestorm op aarde? Hoe ontstaat een zonnestorm? Kan ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.knmi.nl/cms/content/22605/een_eeuw_windhozen
  • http://www.knmi.nl/cms/content/27749/tornado
  • http://www.omniversum.nl/nl/films/tornado-alley.aspx
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.