De planetoïde 2011 MD en het boek La prophétie des glaces
Op maandag 27 juni 2011 scheerde de planetoïde 2011 MD rakelings langs de aarde. De steen was tamelijk klein en zijn passage had gelukkig geen gevolgen. Gelukkig maar want in het boek "La prophétie des glaces" van Bernard Simonay kan je lezen hoe een steen de wereld kan veranderen en welke schade hij kan aanrichten voor mens en milieu. Bernard Simonay schreef het boek om de aandacht te vestigen op de gevolgen die de klimaatveranderingen met zich kunnen meebrengen.
De planetoïde 2011 MD
Op maandag 27 juni 2011 scheerde de planetoïde 2011 MD rakelings langs de aarde. Nu ja, rakelings... het zal toch wel zo'n 12.000 km verderop zijn geweest. Toch is dit vrij dicht, wanneer men bedenkt dat de maan zich op zo'n 384.450 km van de aarde bevindt. De plaats waar de planetoïde 2011 MD het dichtst de aarde is genaderd, was Antarctica. Wetenschappers hadden deze planetoïde niet echt zien aankomen. Het ging om een klein exemplaar, slechts 20 meter groot. Een kiezelsteentje in vergelijking met de planetoïde Ceres die in 1801 werd ontdekt door Piazzi en die een middellijn had van zo'n 1003 kilometer! Volgens wetenschappers was de kans dat de steen de aarde zou raken nihil. En dit bleek ook juist te zijn. Was dit toch gebeurd, dan had het gevolg een tsunami kunnen zijn of de verwoesting van een middelgrote stad. De ruimtesteen was niet met het blote oog zichtbaar.
Wat zijn planetoïden?
Een planetoïde, ook wel asteroïde genoemd, zijn stukken materie in ons zonnestelsel die zich zoals planeten in een baan om de zon bewegen. In 2018 waren er zo'n 750.000 gekend. Er zijn 12 planetoïden met een diameter van meer dan 250 kilometer in de planetoïdegordel. Dit is de baan tussen Mars en Jupiter. Ook daarbuiten zijn er heel wat planetoïden, maar vele hiervan zijn niet gekend. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden zou de inslag van een middelgrote planetoïde er voor gezorgd hebben dat een aantal diersoorten massaal zijn uitgestorven. De eerstvolgende planetoïde die een bedreiging zou kunnen vormen voor de aarde zou de Apophis zijn. Deze ruimtesteen zou de aarde naderen rond 13 april 2036.
Het boek "La prophétie des glaces" van Bernard Simonay
Gruwelijke moorden
Een vreemd boek, gebaseerd op dit soort natuurverschijnselen en op het feit dat in de 16de eeuw kaarten werden getekend van Antarctica zonder ijs. Het boek begint wanneer een hele familie wordt uitgemoord in Amerika. Het gaat niet om zo maar een moord. Neen, de familieleden werden gruwelijk gefolterd en daarna ondersteboven aan de muur genageld. De enige overlevende is de zoon, Roban Westwood, omdat hij op het moment van de feiten niet thuis was. De politie staat voor een raadsel. Hoewel, enkele jaren voordien werd in Peru een familie op dezelfde wijze vermoord.
Nachtmerries
Een tweede verhaallijn in het boek zijn de nachtmerries van Lara Swensson, een jong meisje dat in Frankrijk in Bretagne woont. De dromen gaan steeds over hetzelfde: het meisje zweeft over een desolaat landschap. Langzaam maar zeker smelten de twee verhalen in elkaar. De jongen moet vluchten uit Amerika omdat de moordenaars het ook op hem hebben gemunt. Hij verhuist naar Frankrijk en komt daar natuurlijk in contact met Lara. Hij heeft het gevoel haar al altijd gekend te hebben en ze kunnen telepathisch met elkaar communiceren.
Roban en Lara
Wat is de link tussen beide personages? Ook Lara wordt nu bedreigd. Wie kunnen ze nog vertrouwen? Wie zijn de goeden? Wie zijn de slechten? Waarom hebben ze het op hen gemunt? Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Lara dromen blijkt te hebben over een land dat vergaan is, verdwenen onder ijs en sneeuw na de plotse klimaatsveranderingen ten gevolge van .... de doorgang van een steen die rakelings langs de aarde scheerde, duizenden jaren geleden! Zal Lara ooit de volledige betekenis van haar dromen kennen? Zullen Lara en Roban ooit veilig zijn?
Gevolgen klimaatsveranderingen
"La prophétie des glaces" is een bizarre roman over de Ensis Dei, een geheime sekte, en wetenschappers die natuurfenomenen van duizenden jaren geleden onderzoeken en analyseren. Met zijn boek "La prophétie des glaces" (de voorspelling van het ijs) heeft Bernard Simonay de Prix du Roman Populaire 2010 in Frankrijk gewonnen. In dit boek wou hij ook de problemen van deze tijd en de klimaatsveranderingen aan de kaak stellen en waarschuwen voor de mogelijke gevolgen als er niet wordt ingegrepen.
Wie is Bernard Simonay?
Bernard Simonay woont in Frankrijk, in Faverolles (41). Hij heeft verschillende boeken geschreven zoals "La Dame d’Australie", "Princesse Maorie", "La Fille de la pierre", "Les enfants du volcan" en "La Louve de Cornouaille".
Kan een planetoïde de aarde verwoesten?
Inslagwinter
65 miljoen jaar geleden zorgde een middelgrote planetoïde er al eens voor dat heel wat diersoorten verdwenen. Na de inslag van de planetoïde was er een inslagwinter, een lange periode van grote koude. Zulk een inslag komt ongeveer om de 100 miljoen jaar op de aarde voor. Door de koude gaat de plantengroei verminderen, wat leidt tot het massaal uitsterven van mens en dier. Dit is wat er beschreven wordt in het boek van Bernard Simonay.
Volgende bedreiging
Planetoïden worden nauwlettend in de gaten gehouden. Moest een planetoïde een bedreiging vormen voor de aarde (dit wordt uitgedrukt door de schaal van Torino), dan kan er nog steeds door de mens ingegrepen worden. Er bestaat een mogelijkheid om de planetoïde te verbrijzelen door een atoomwapen. Een andere mogelijkheid is om de planetoïde van zijn baan te doen afwijken. Maar voorlopig zitten we nog enkele jaren safe. De volgende planetoïde die een gevaar zou kunnen vormen, nadert de aarde slechts in 2036. We kunnen dus nog even op onze twee oren slapen!