Waarom zitten er vliegjes in urinoirs?
Mannen hebben meestal de keuze om te zitten of te staan wanneer ze moeten plassen. De man die ervoor kiest om zijn blaas te legen in het urinoir kan zo nu en dan een klein vliegje zien zitten in de pot van porselein. Dit vliegje is, gelukkig voor het vliegje, nep en krijgt per plasbeurt aardig wat urine over zich heen. Het antwoord op de vraag is simpel, maar toch kan de gedachte erachter u aanzetten om anders te denken.
Waarom vliegjes in urinoirs?
De reden voor het plaatsen van de vliegjes is om openbare urinoirs schoner en veiliger te maken. De vliegjes worden geplaatst waar het minst kan worden gespetterd. Hierdoor ontstaat er een ideaal gebied waardoor de kans dat de plasser naast de pot plast aanzienlijk kleiner is. Het morsen is met 80% teruggenomen. Hierdoor worden de urinoirs minder snel vies en kunnen er minder sterke schoonmaakmiddelen worden gebruikt wat beter is voor de hygiëne.
Theorie achter de vliegjes
Om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden is er wat theorie nodig. Volgens de Amerikaanse onderzoekers Sunstein en Thaler, de briljante ontdekkers van
nudge, zijn er twee soorten mensen op de aarde: de humans en de econs.
Humans en Econs
Humans
Humans functioneren gebaseerd op wat ze hebben aangeleerd. Ze werken op een automatisch systeem. Wanneer je aan een human vraagt hoeveel twee plus twee is, hoeft hij niet tot amper na te denken over zijn antwoordt en reageert meteen met het antwoord vier.
Humans doen eerst dingen en denken daarna pas na.
Econs
Econs daarentegen functioneren gebaseerd op kennis en logica. Ze denken even logisch na en weten daarna meestal wel het goede antwoord. Econs vragen zich ook af waarom ze bepaalde keuzes maken. Ze werken dus niet als humans op een automatisch systeem, maar baseren hun antwoorden op logica en kennis.
Econs denken eerst na voordat ze dingen doen
Toepassen van de theorie
Nu het verschil hopelijk enigszins een beetje duidelijk is geworden kan de achterliggende gedachte worden verklaard. Wanneer mensen naar de wc gaan denken ze (meestal) niet na over de handelingen die ze moeten uitvoeren. Dit komt doordat er een automatisch patroon wordt geactiveerd wanneer iemand naar de wc gaat. Eerst broek open doen, dan plassen, daarna weer broek dicht. Heel erg simpel want de meeste gebruikers hebben jaren ervaring. Ze hebben zichzelf aangeleerd wat ze moeten doen om naar de wc te gaan en voeren deze handelingen uit, vaak zonder zichzelf af te vragen hoe ze ook alweer moeten plassen.
De doelgroep die een urinoir gebruikt functioneert op dat moment als een
human. Omdat de gebruikers er vaak tijdens het plassen achter komen dat er een vliegje is gaan ze experimenteren door eroverheen te plassen om te kijken of er wat gebeurt. De doodnormale handeling veranderd opeens in een heel interactief spelletje. Ondanks het feit dat de man er al plassend achterkomt dat het vliegje nep is, blijft hij er toch overheen plassen. Dit gebeurd omdat het automatische systeem nog steeds bezig is en zich focust op de handeling voltooien in plaats van de focus eraf te halen en zich af te vragen waarom er een klein nep vliegje vastgeplakt zit aan het urinoir.
Conclusie
Deze kleine aanpassing heeft enorme effecten voor een klein offer. Een stickertje van een vlieg zorgt ervoor dat het morsen met 80% terugneemt en dat urinoirs hygiënischer zijn. Dus ben je barman en je wilt het mannentoilet minder vaak schoonmaken? Dan is dit het proberen waard!