Personalized medicine - iedereen een eigen behandeling

Personalized medicine - iedereen een eigen behandeling Personalized medicine is het gepersonaliseerd behandelen van elke patiënt, op een manier die voor hem of haar het beste is. De behandeling wordt aangepast aan de eigenschappen, behoeften en voorkeuren. De biologische variatie van het DNA, RNA en de eiwitten van elke patiënt is hiervoor van belang. Behandelingen zullen korter worden, beter werken en patiënten kunnen eerder worden opgespoord. Het grote nadeel hiervan zijn dat veel verschillende medicijnen erg duur zijn en farmaceutische bedrijven er daarom erg weinig onderzoek naar doen.

Inhoud


Wat is personalized medicine?

Personalized medicine betekent in de brede zin: een gepersonaliseerde behandeling. Hiermee wordt bedoeld dat de juiste patiënt, het juiste medicijn krijgt op het juiste moment. De behandeling wordt op maat gemaakt voor elke patiënt en zijn eigen eigenschappen, behoeften en voorkeuren gedurende elk stadium van de behandeling. Elke keuze, behandeling en elk product wordt aangepast op de patiënt.

Er wordt vaak gezegd dat elke persoon anders is. Niet alleen qua uiterlijk, gedrag en verschil in milieu, maar ook qua biologische eigenschappen verschilt iedereen van elkaar. Genetische verschillen veroorzaken meestal geen verschil in gezondheid, maar ze kunnen er wel grote invloed op hebben. De meeste behandelingen worden gebaseerd op de ziekte. Iemand is ziek en krijgt een behandeling om die ziekte tegen te gaan. Bij personalized medicine wordt er gekeken naar de patiënt en waarom de ziekte is ontstaan. Door de bron aan te pakken kunnen ziektes veel beter bestreden worden.

Wat kan er worden gedaan met personalized medicine

Personalized medicine kan voor verschillende doelen worden gebruikt:
 • Er kan geschat worden hoeveel risico iemand loopt om een ziekte te ontwikkelen
 • Ziektes voorkomen
 • Ziektes op de beste manier behandelen, precies wanneer nodig
 • De kans op bijwerkingen verminderen

Bron: Madprime, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Madprime, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe werkt DNA?

Om te begrijpen waarom genen zo belangrijk zijn bij de ontwikkeling van ziektes moet u weten hoe ze worden gebruikt. Genen bestaan uit DNA, dit wordt omgezet door middel van transcriptie in RNA, hieruit kunnen door een proces genaamd translatie eiwitten worden gevormd. Eiwitten worden gemaakt van bouwstenen genaamd aminozuren, DNA en RNA worden gemaakt van nucleotiden. Wanneer er een mutatie in het DNA is, kan dit er dus voor zorgen dat het RNA en vervolgens de eiwitten aangedaan zijn, dit hoeft niet zo te zijn, het kan ook zijn dat een mutatie in het DNA geen verdere gevolgen heeft.

Waarop wordt personalized medicine gebaseerd?

Personalized medicine baseert de behandeling voornamelijk op de verschillen van drie biologische bouwstenen die zorgen voor de verschillen in het menselijk lichaam. Verschillende technieken kunnen deze biomarkers onderzoeken. De biomarkers die worden getest zijn voornamelijk DNA, RNA en eiwitten.

DNA

Het genomica bestudeert het genoom, de genen, en dus het DNA. Mutaties in het DNA kunnen worden onderzocht door deze te 'sequencen', de DNA-code te onderzoeken. Hierdoor kan gekeken worden of een bepaalde mutatie een ziekte veroorzaakt. Deze methode is dan ook vooral van belang bij genetische ziekte, om de onderliggende oorzaak uit te vinden.

RNA

Ook het RNA kan worden ge'sequenced', hierdoor kan de invloed van RNA op een ziekte worden bepaald. Hoewel het DNA heel stabiel is, kan het RNA veranderen als reactie op de omgeving. Hierdoor kan RNA er vaak voor zorgen dat de gezondheid van iemand beter wordt begrepen.

Eiwitten

Als het DNA wordt afgelezen zal er uiteindelijk een eiwit ontstaan. Proteomica, de studie van eiwitten, is ingewikkelder dan de studie van de genen en het RNA. Eiwitten kunnen namelijk veel verschillende veranderingen ondergaan, het bestuderen hiervan is daarom heel erg complex. Maar deze eiwitten zorgen uiteindelijk wel vaak voor de ziekte.

Wat zijn de voordelen van personalized medicine

 • Het grootste voordeel is natuurlijk dat iedereen zijn eigen behandeling krijgt, welke een stuk effectiever zal zijn
 • Er zullen minder bijwerkingen zijn
 • Er kan beter worden gekeken naar preventie, en niet meer alleen op het behandelen
 • Ziektes kunnen beter worden gedetecteerd
 • Ziektekosten zullen omlaag gaan omdat mensen eerder worden gediagnosticeerd en minder lang ziek zijn

Wat zijn de nadelen van personalized medicine?

 • Hoewel de ziektekosten aan de ene kant zullen dalen omdat mensen minder lang ziek zijn, zullen ze aan de andere kant stijgen omdat het duurder is om veel verschillende medicijnen te produceren en ontwikkelen.
 • Omdat het genoom en het proteasoom erg ingewikkeld is, is het erg moeilijk om elke behandeling hierop te baseren en kan het erg ingewikkeld en moeilijk zijn om de behandeling te valideren.
 • Voor patiënten zullen alle verschillende behandelingen erg ingewikkeld zijn en moeilijk te begrijpen.
 • Farmaceutische bedrijven zijn niet geïnteresseerd om zulk onderzoek te doen, het kost veel geld en er wordt maar weinig succes. behaald. Vaak zijn de medicijnen ook maar voor een kleine groep mensen waardoor er weinig aan verdiend kan worden.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biomarkers en hun gebruik bij medisch onderzoekBiomarkers en hun gebruik bij medisch onderzoekBiomarkers zijn indicatoren in het lichaam om bepaalde eigenschappen in het lichaam te meten. Ze kunnen bijvoorbeeld geb…
Het humane genoom project (human genome project)Het humane genoom project (human genome project)Het humane genoom project, ook wel menselijke genoom project, werd gestart in 1990 met als doel om de volgorde van het g…
Medische doorbraak: Immuuncellen vallen kanker aanMedische doorbraak: Immuuncellen vallen kanker aanLichaamseigen immuuncellen als geneesmiddel tegen kanker. Woensdag 10 augustus 2011 verklaarden een groep wetenschappers…
De spieraandoening dystonie: een neurologische ziekteDe spieraandoening dystonie: een neurologische ziekteDystonie is een neurologische aandoening waardoor spieren van één of meerdere lichaamsdelen zich aanhoudend samentrekken…

De wetgeving voor dierproeven in NederlandDe wetgeving voor dierproeven in NederlandEen dierproef is onderzoek met een dier waarbij deze ongerief zou kunnen ondervinden. Dierproeven kunnen onder andere ge…
Geschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenGeschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenIn 1594 werd de hortus medicus in Leiden geopend. De tuin werd opgericht om de studie van geneeskrachtige planten en kru…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.fda.gov/scienceresearch/specialtopics/personalizedmedicine/default.htm
 • http://www.fda.gov/downloads/ScienceResearch/SpecialTopics/PersonalizedMedicine/UCM372421.pdf
 • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Genetic_code.svg#/media/File:Genetic_code.svg
 • Afbeelding bron 1: Madprime, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 07-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.